URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2014, 14:00

Prefectura cere abrogarea Hotărârii Consiliului Local Oradea privind deratizarea, dezinfecţia şi dezinsecţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop a anunţat joi că în cursul acestei zile va cere oficial Consiliului Local Oradea să-şi abroge Hotărârea nr. 909/5 decembrie 2013, privind activitatea de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, mai precis pentru aprobarea parteneriatului dintre Poliţia Locală Oradea şi firma Romprest, care va desfăşura această activitate.

Motivul nu este, însă, acela că în baza acestui act normativ cetăţenii şi firmele sunt obligate să apeleze la serviciile unei singure firme (Romprest), inclusiv pentru serviciile prestate pe proprietăţi private, căci acest lucru "este în cadrul legal, la fel cum este RER în cazul serviciului de salubrizare",  ci înfiinţarea aşa numitei Patrule Bio (foto), care presupune că un angajat al Romprest şi un poliţist local merg pe la orădeni, explicându-le că trebuie să-şi încheie contracte cu Romprest.

Poliţia Locală, în ajutorul unei firme

"Conform Legii 51/2006, a serviciilor publice comunitare, contractul încheiat între municipalitate şi firma care a câştigat licitaţia se găseşte în cadrul legal. Municipalitatea a organizat o licitaţie, aceasta a fost câştigată de firma Romprest, au existat contestaţii din partea celorlalte firme, dar acestea au pierdut şi la ANSC (n.r. - Autoritatea Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor), şi în instanţe", a spus prefectul, arătând că noul "monopol" instituit prin licitaţie este perfect legal.

În schimb, juriştii Prefecturii nu consideră deloc legală obligarea Poliţiei Locale de a ajuta compania Romprest să încheie contractele cu persoanele juridice şi persoanele fizice, astfel încât, cum spune tot HCL 909/2013, aceasta să încheie câte 2.000 de contracte pe an, 12 pe zi.

"Paragraful 4.5.1. din contractul de parteneriat încheiat în baza HCL 909 între Poliţia Locală şi compania Romprest spune că "Poliţia Locală va folosi toate mijloacele coercitive de uzanţă îndreptate către utilizatorii persoane fizice şi persoane juridice de drept public şi privat de pe raza municipiului Oradea", iar colegii jurişti au spus că acest lucru nu este oportun şi nu respectă cadrul legal", a arătat prefectul.

Potrivit acestuia, rolul Poliţiei Locale putea fi exercitat nu pentru a ajuta compania Romprest să încheie contracte, şi încă cu "target", ci doar ulterior, amendând firmele şi cetăţenii care nu încheie contracte cu Romprest, la fel cum se întâmplă atunci când cetăţenii şi firmele nu au contracte de salubrizare cu RER.

Reacţie întârziată

În condiţiile în care atât prefectul, cât şi şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, au fost întrebaţi de jurnalişti de ce instituţia a reacţionat atât de lent (din decembrie până acum s-au scurs mai bine de trei luni), Claudiu Pop a afirmat că Prefectura a început să fie sesizată de cetăţeni şi reprezentanţi ai firmelor abia după punerea în aplicare a HCL 909/05.12.2014, în timp ce Lupeş a subliniat că legea nu fixează niciun termen în care Prefectura să facă controlul de legalitate asupra actelor administraţiilor locale, iar pe de altă parte o mai mare promptitudine a fost împiedicată de volumul mare de lucru al juriştilor din Parcul Traian.

Contractul dintre municipalitate şi Romprest pentru prestarea serviciilor de tip DDD a fost încheiat în toamna anului trecut, în urma unei licitaţii câştigate de această companie, care a devenit operator unic în municipiul Oradea pentru activităţile de deratizare, dezinfecţie şi deratizare.

După solicitarea Prefecturii, Consiliul Local este obligat să abroge HCL 909 la proxima şedinţă, în caz contrar Prefectura "rezervându-şi dreptul de a ataca Hotărârea în instanţa de contencios administrativ", după cum a explicat Claudiu Pop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CORECT CE SPUNE ANA
.......
Postat 21 Martie 2014, 15:00 de SOSO
E SIMPLU
Stiti pt ce platim politia locala? Sa vina la fiecare agent economic , sa le impuna sa incheie acest contract de deratizare cu firma Romprest , in caz contrar vor da amenzi pt cine stie ce musca va zbura. Domnilor, cand vin la dvs. , ca agent economic aveti dreptul sa le cereti legitimatiile , ordinele de serviciu si sa ii puneti sa completeze Registrul unic de control , asa cum spune legiuitorul. Cand au venit la firma mea , asa am procedat si... nu le-a mai trebuit contract. Pentru asta sunt platiti din banii nostri????
Postat 20 Martie 2014, 20:38 de ANA
patrula BIO...
...adica niste kkati cu ochi !
Postat 20 Martie 2014, 17:00 de garcea
???
Si cam cum s-a gandit politia locala sa ajute la semnarea contractelor...pai ei functioneaza in limitele unor reglementari....si alea cu dichis,, ramai mut....
Postat 20 Martie 2014, 14:26 de ioncsi chioru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON