URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2011, 15:37

Prefectura contestă mazilirea directorului Teatrului, Lucian Silaghi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Gavrilă Ghilea a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, din punctul său de vedere, postul de director al Teatrului de Stat Oradea este ocupat în continuare de Lucian Silaghi. "Din puncte de vedere legal, Lucian Silaghi este director în continuare. Dacă lipseşte de la serviciu, cineva îl va nota ca absent nemotivat şi va răspunde în consecinţă", a declarat Ghilea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunţat că Instituţia Prefectului a atacat la secţia de contencios administrativ a Tribunalului mai multe hotărâri de Consiliu Judeţean (CJ) în baza cărora s-a ajuns la încetarea contractului de management al directorului Lucian Silaghi şi numirea lui Daniel Vulcu ca director interimar. Pe cale de consecinţă, odată atacate hotărârile acestea au fost suspendate de drept, iar Silaghi este în continuare director.

Atacate în lanţ

Prefectura a cerut Tribunalului Bihor anularea Hotărârii 2 din ianuarie 2011 privind numirea comisiilor de evaluare a managementului instituţiilor publice de cultură subordonate CJ şi a comisiilor de soluţionare a contestaţiilor. Instituţia Prefectului a mai solicitat anularea hotărârilor CJ adoptate în şedinţa din 31 martie prin care au fost aprobate rezultatele evaluărilor anuale ale activităţii directorilor Todor Adalbert de la Filarmonica de Stat, Ligia Mirişan, de la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", Ioan Moldovan de la revista "Familia", Szucs Laszlo de la revista "Varad" şi a directorului Teatrului de Stat Oradea, Lucian Silaghi.

"Fără a dori să intru în detalii tehnice, care ţin strict de aspecte juridice, vreau să vă spun că Instituţia Prefectului a constatat mai multe încălcări ale unor acte normative, fie că este vorba despre Hotărâri de Guvern, fie de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului. În mod concret neregulile constatate se referă la felul în care au fost constituite comisiile de evaluare, dar şi la termenele în care s-au efectuat evaluările", a spus prefectul.

Gavrilă Ghilea a ţinut să precizeze că atacarea în contencios a întregului pachet de hotărâri are la bază exclusiv raţiuni de ordin legal. "Respectarea legii este singura ţintă pe care o avem. Comentariile legate de posibile imixtiuni de ordin politic sunt pure speculaţii şi le resping cu toată energia", a declarat prefectul.

Lucian Silaghi, fostul director al Teatrului de Stat, a fost înlocuit din funcţie la sfârşitul lunii martie. El a susţinut că motivul mazilirii a fost opoziţia faţă de scindarea instituţiei de cultură în Teatrul "Regina Maria" şi Teatrul "Szigligeti", rebotezat ulterior ca Teatrul Maghiar Oradea. Funcţia de director interimar a revenit actorului Daniel Vulcu, consilier local PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON