URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2013, 17:20

Precipitaţiile record au inundat terenuri şi drumuri din 9 localităţi bihorene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a informat, joi, că între 9 şi 13 martie au fost depăşite cotele de atenţie pe 14 cursuri de apă din judeţele Bihor, Hunedoara şi Arad.

Staţiile hidrometrice au înregistrat precipitaţii record pentru această perioadă: 58,5 litri/mp la staţia hidrometrică Pietroasa de pe Crişul Pietros, 56,1 litri/mp la staţia hidrometrică Pocola şi 73 litri/mp la staţia hidrometrică Leşu. Precipitaţiile abundente au dus la creşterea debitelor râurilor, atingându-se pe toate cursurile de apă nivelul primei faze de apărare.

"ABA Crişuri a întocmit şi a transmis avertizări şi prognoze hidrologice atât autorităţilor locale, cât şi omologilor din Ungaria. De asemenea, echipe de la formaţiile de lucru au fost prezente pe teren pentru monitorizarea debitelor şi pentru transmiterea datelor. Întrucât au fost depăşite doar cotele de atenţie nu au fost necesare acţiuni de apărare care să vizeze desfăşurare de forţe şi echipamente", se precizează în informarea ABA Crişuri.

Totuşi, nouă localităţi bihorene au fost afectate de ploile abundente: Dobreşti, Corniseşti, Topa de Sus, Hidişel, Pomezeu, Hidiş, Pădurea Neagră, Bunteşti şi Mărţihaz. În total, au fost inundate 20 de anexe gospodăreşti, 793 de hectare de teren arabil, 92 de hectare păşuni, 7 fântâni, 5 poduri şi podeţe, precum şi 9 drumuri comunale şi judeţene.

"Din păcate, apele au adus şi deşeuri lăsate necontrolat pe maluri. După retragerea apelor, va trebui intervenit în forţă pentru a strânge mormanele de gunoaie. Populaţia trebuie să conştientizeze că deşeurile aruncate pe cursurile de apă nu doar poluează, ci sunt un pericol la ape mari, întrucât pot bloca scurgerea pe anumite tronsoane", a precizat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

La ora actuală, niciun curs de apă din bazinul Crişurilor nu mai atinge cota de atenţie, iar debitele înregistrează o uşoară scădere. Însă prognoza meteo pentru următoarele zile indică temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, aşa că există posibilitatea ca pe Crişurile Negru şi Alb să se atingă iar cotele de atenţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
povestiri de noapte pentru bunici
D-le Voloseniuc, povesti...., doar devize de lucrari faceti si luati banii........., cand ati venit in satele amintite mai sus sa decolmatati albiile raurilor? cand ati venit sa vedeti cu ce ne confruntam aici in sate? doar dupa voturi........., de cati ani nu au mai fost curatate albiile raurile, stiti..., decolmatari...., largirea si curatarea acestora si alte lucrari necesare. Chiar nu este potrivit tocmai in acest moment cand bietii oameni sunt si inundati sa aruncati in ei asa cu vorbe care nu-si au locul. Va asteptam sa veniti in forta, la curatarea zonelor dar sa nu uitati sa veniti sau poate va mai retine o schimbare a codului CAEN al firmei (a noii case de pariuri).
Postat 14 Martie 2013, 23:05 de v-ati amintit de noi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON