URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
02 Noiembrie 2013, 21:15

PPMT vrea Olosig: O sută de orădeni au aprins lumini pentru morţi în semn de protest faţă de rebotezarea Parcului Liniştii în Mihai Viteazul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Au aprins candele şi s-au rugat pentru sufletele celor care au fost înmormântaţi în fostul cimitir Olosig. Circa o sută de orădeni, în marea lor majoritate de vârsta a treia, au participat sâmbătă seară la acţiunea de protest organizată de PPMT Bihor împotriva rebotezării parcului Liniştii în Mihai Viteazul.

Protestatarii vor ca parcul din inima oraşului să poarte denumirea Olosig după numele cimitirului pe locul căruia a fost amplasat.

"Este deja o tradiţie de mai mulţi ani ca în preajma Zilei Morţilor să ne adunăm aici pentru a-i comemora pe cei care au fost înmormântaţi în cimitirul Olosig. De această dată acţiunea noastră se doreşte a fi şi un protest împotriva intenţiei Primăriei de a reboteza, fără consultarea populaţiei şi a bisericilor, parcul amenajat în fostul cimitir cu numele de Mihai Viteazul", a declarat Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor.

Csomortanyi spune că parcul ar trebui să poarte numele de Olosig după numele fostului cimitir, care la rândul său a fost botezat aşa după aşezarea în care a fost amenajat şi care a intrat în componenţa oraşului cu statut de cartier.

PPMT-iştii spun că păstrarea vechii denumiri se impune din respect faţă de memoria celor care au fost înmormântaţi aici. "Chiar dacă ceea ce vedem noi astăzi este un parc nu trebuie să uităm că în pământ sunt osemintele strămoşilor noştri. Din cele 10.000 de persoane care au fost înmormântate aici în cei 200 de ani de funcţionare a cimitirului abia dacă au fost strămutate câteva sute. Chiar în familia mea sunt 12 persoane care nu au fost mutate", a spus Kristoffi Kristoff, liderul PPMT Oradea.

Kristoffi a mai spus că în urma acţiunii de sâmbătă PPMT va înainta Consiliului Local o adresă prin care va cere în mod oficial revocarea hotărârii adoptate în aprilie prin care parcul Liniştii a fost rebotezat Mihai Viteazul. "Dacă ai cât de puţin suflet de orădean în tine nu se poate să nu îţi pese de istoria acestui oraş şi de tradiţiile lui", a spus preşedintele PPMT Oradea.

Acţiunea de sâmbătă s-a încheiat jurul orei 18.30 cu o rugăciune pentru sufletele celor care au fost înmormântaţi în cimitirul Olosig ţinută lângă capela din parc.

Citeşte pe aceeaşi temă şi Scandal "naţional" în Consiliul Local: Maghiarii se opun rebotezării parcului Olosig în Mihai Viteazul

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
planurile iredentistilor
iredentismul unguresc, pandeste momentul potrivit ca sa-i scoata pe romani din Ardeal.
Postat 04 Noiembrie 2013, 19:36 de asta vor hortistii
gunoaie bozgoresti iredentiste
CENZURAT
Postat 04 Noiembrie 2013, 00:59 de plecati in Mongolia
falsificarea Istoriei Poporului Român.
Ceausescu a facut-o pentru voi. hahahahaha
Postat 03 Noiembrie 2013, 21:05 de falsificarea Istori
Afara cu voi
Se cheama OLASZI. Nu olosig. OLASZI. tuuva in gura de corditi ce sinteti, neam de hoti inapoi la Asia la India de unde ati venit tiganimea imputita,. Asta e cultura voastra cind nu rupeti cosuri de gunoi: ?v=rTLqm8PVVfY Cind Horthy a venit voi ati fugit. Neam de lasi.
Postat 03 Noiembrie 2013, 21:04 de Afara cu voi
Se grabeau hungurii...
...sa ajunga la buda pesta, sa taie panglica la statuia lui horthy !
Postat 03 Noiembrie 2013, 18:50 de DlGoe
Secolul XXI, Uniunea Europeană şi iredentismul unguresc
După ce a devenit clar că Uniunea Europeană nu are cum să susţină procese politico-administrative iredentiste şi revizioniste, oprind practic discuţia „la nivelul standardelor europene în domeniul minorităţilor etnice” (standarde atinse de toate statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea acquis-ului comunitar), demersurile maghiare au continuat pe linia conceptului inacceptabil de autonomie etnică. Altfel spus, o formă edulcorată a iredentismului, secesionismului şi enclavizării etnice. În marea majoritate a democraţiilor liberale avansate (Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, etc.), politica pe baze etnice este interzisă explicit, prin lege, naţiunile fiind definite civic, pe bază de cetăţenie.......................... Har-Cov-Mures + partium.... viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA” !!! Ministru de externe al ungariei, geza jeszenski afirma transant, raspicat,. obiectivele budapestei: „Urmarim ca Transilvania să devină un spatiu de complementaritate al economiei ungare !!! Ca scop politico-strategic, unirea maghiarilor in granitele lor existențe inainte de Trianon !!!
Postat 03 Noiembrie 2013, 15:11 de 2K13
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (2)
Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \"Grădina Maicii Domnului\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul.
Postat 03 Noiembrie 2013, 13:58 de Book
Separatismul unguresc. Atentie romani !
Autonomia teritorială pt tinutul secuiesc si pt partium (Bihor, Satu Mare şi Sălaj). De fapt asta ii intereseaza pe unguri. Anexarea Transilvaniei de catre ungaria.
Postat 03 Noiembrie 2013, 13:54 de Jos cu separatistii!
@hope,afara.
Poate vrei sa spui de "hoardele" de puradei urmasi ai tribului migrator asiatic venit direct din copaci de prin Mongolia, ramasi la nivelul de cal,cort,ceaun,bograci si bineinteles furat. Si mincinosi apropo de "cimitir reformat". Ce ziceti de o plimbare prin fundul Asiei ???
Postat 03 Noiembrie 2013, 12:34 de Calul
Afara
Pai sholdovenilor de ce pwla mea nu plecati inapoi la tiganimea de unde ati vent rrrrr-----ooooo---mmmmm-iiiii ? tuva in gura de hoti ce sinteti
Postat 03 Noiembrie 2013, 11:58 de Afara
Probleme orasului sunt altele
Nu cei 100 de maghiari cu capul impuiat de teoriile lui Tokes sunt problema acestui oras ci miile de membri ai hoardei barbare care l-au adus pe Bolojan la Oradea ca sa spurce memoria lui Mihai Viteazu, rebranduind un cimitir reformat cu numele unui mare roman.
Postat 03 Noiembrie 2013, 11:48 de Hope
Cladirile si terenurile cerute le-au luat asa ca urmeaza mormintele goale
Le e drag de impozitarea in crestere pornita de USL.
Postat 03 Noiembrie 2013, 10:10 de Honved
PPMT vrea Olosig
Dar a lor sa fie, iar primaria sa numeasca locul ca Parcul Autonom de Joaca a Aderentilor lui Laszlo T.
Postat 03 Noiembrie 2013, 10:01 de Juji
Parc romanesc
Astia nu pricep ca sunt putini si ca parerea lor nu conteaza. Pamantul este romanesc si nu mai pot fura nimic.
Postat 03 Noiembrie 2013, 09:00 de Dan
Niste prefacuti
Pana a fost cimitir nu si-au ingrijit mormintele si i-au durut in cot de cei inmormantati acolo, erau doar boscheti, buruieni, mizerie si serparie. Cei care au vrut si-au muat mortii in alt cimitir. Putorile au devenit brusc afectati. Ha ha ha.
Postat 03 Noiembrie 2013, 08:02 de Oradean
astia-s trupa lui tokes
maine apare tzapul udemeristilor (caratorul de valiza a lui soni chis-parvenitul), cu gasca lui in lupta pt votul ungurilor.
Postat 03 Noiembrie 2013, 03:06 de @votul ungurimii
Macar au cu ce sa-si ocupe timpul
circa 100? wow! asa multi? adica 0,05% din popuatia orasului? Impresionant !
Postat 03 Noiembrie 2013, 01:37 de LoL
dar pliantele ?
n-au adus si pliantele iredentiste cu ei ?
Postat 03 Noiembrie 2013, 01:19 de show
iar ii bai cu ungurii ?
cu astia e ca la balamuc
Postat 03 Noiembrie 2013, 01:14 de alegzander
Mures, partidele maghiare refuză să dea jos steagul secuilor de pe sedii; Poliţia va da amenzi
Reprezentanţii PCM, CNMT şi PPMT din Mureş au anunţat că refuză să demonteze de pe sedii steagul "Ţinutului Secuiesc", după ce Poliţia Locală din Târgu Mureş a trimis adrese prin care avertiza partidele că sunt pasibile de amenzi între 30.000 şi 50.000 de lei fiind considerat "steag de reclamă". Sancţiunea prevăzută de lege este cuprinsă între 30.000-50.000 de lei.
Postat 02 Noiembrie 2013, 22:50 de news
Chiar asa ?
Am ajuns ca toti neavenitii sa hotarasca ce si cum, in legatura cu denumirile parcurilor din Oradea ? olosig, e un nume cat se poate de urat!
Postat 02 Noiembrie 2013, 22:44 de zone 1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON