URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 Iulie 2013, 14:33

PPMT va cere Uniunii Europene să protejeze minorităţile naţionale prin lege

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Minorităţile tradiţionale îşi doresc să fie recunoscute la nivel european. Vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Silagyi Zsolt, a anunţat marţi în cadrul unei conferinţe de presă, la Oradea, că formaţiunea pe care o reprezintă a demarat o iniţiativă civică menită să determine Uniunea Europeană să protejeze prin lege minorităţile naţionale.

"Dacă Uniunea Europeană protejează agricultura, industria, libera concurenţă, viaţa iepurilor şi a găinilor, ar trebui cu atât mai mult să protejeze patrimoniul cultural al miniorităţilor tradiţionale, ca parte integrală a patrimoniului european", a declarat Szilagyi Zsolt.

Primul pas în acest sens a fost făcut pe 22 martie, când PPMT a trimis Serviciului Juridic al Consiliul Europei o iniţiativă civică pentru controlul prealabil al legalităţii.

"Am cerut ca Uniunea Europeană să legifereze un act normativ conform căruia identitatea persoanelor aparţinând minorităţilor tradiţionale din Europa să fie protejată. Am mai cerut ca patrimoniul cultural al minorităţilor să fie considerat valoare europeană şi să fie protejat", a spus PPMT-istul.

Deşi răspunsul din 18 iunie al Serviciului Juridic a fost unul negativ, declinând această responsabilitate statelor membre, reprezentanţii PPMT sunt mulţumiţi că măcar au primit sugestii despre forma în care trebuie creionată iniţiativa pentru a fi admisă.

"Răspunsul Serviciului Juridic este consultativ şi nu obligă la nimic, dar ne arată direcţia în care trebuie să ne mişcăm pentru modificarea textului, astel încât acesta să poată fi înregistrat", a spus vicepreşedintele PPMT.

Întrucât formaţiunile politice UDMR şi Consiliul Naţional Secuiesc lucrează la textul unor iniţiative similare, Szilagzi Zsolt a declarat că PPMT va susţine oricare dintre cele trei variante care va primi controlul de legalitate din partea Serviciului Juridic al Comisiei Europene.

"Nu trebuie să concepem această procedură ca o cursă electorală, ci trebuie să ne bazăm pe solidaritatea europeană a minorităţilor tradiţionale", a afirmat Szilagyi.

În cazul în care textul uneia dintre iniţiativele civice va fi acceptat fiind conform legislaţiei de către Serviciul Juridic al Comisiei Europene, acesta va fi spus unei dezbateri publice. Pentru a sta la baza unei iniţiative legislative, iniţiativa civică va trebui să strângă în cel mult un an un milion de semnături de la cetăţeni din minim 7 ţări europene diferite.

Procesul este unul laborios şi nu prezintă nicio garanţie că ulterior se va materializa într-un normativ european. Până în prezent, din 25 de iniţiative civice, doar 12 au primit avizul Serviciului Juridic, doar nouă au ajuns în faza de strângere de semnături şi numai cea privind dreptul fundamental de a avea acces la apă al tuturor cetăţenilor a reuşit să obţină sprijinul unui milion de semnatari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@baal
Măi băiatule/fato, ce te tot fandoseşti pe saitu ăsta coruptibil a lu nea Chirilă ?..... Ai impresia că impresionezi pe cineva cu "vasta" cultură ? Din exprimarea poticnită, bag de seamă că pentru tine bacu înseamnă maximul istoric.... Să vă intre odată în capurile alea pătrăţoase de huni, că nu mai impuneţi nimic nimănui. Ar fi bine să te duci pe saiturile de limbă hună să vă plângeţi de milă între voi acolo. Jaji da ce discriminaţi sîntem noooiii, Istenem Istenem. Autovictimizarea vă defineşte ca "oameni"..
Postat 03 Iulie 2013, 12:34 de @baal
ELYEN A HULYE MAGYAR !!!!!
ELYEN A HULYE MAGYAR !!!!!! In Mongolia, in Uzbekistan, oriunde in Asia Centrala. Si "el lider maximo" sa fie popa Tokes, un retardat cu patalama. un schizofrenic diagnosticabil, In rest.........elyen a magyar !!!!
Postat 03 Iulie 2013, 09:55 de jiji
rusine
Dragi editori! In viata mea nu am citit atata ura si atata prostie intr-un ziar ca in cel al dumneavoastra. Daca nu sunteti in stare sa angajati niste pseudojurnalisti obiectivi, onesti, cinstiti, educati, si daca nu puteti sa moderati comentariile batjocoritoare, lipsite de orice cultura, ar fi mai bine sa INCHIDETI SITE-ul DUMNEAVOASTRA. Ca aceasta nu-i jurnalism, dar nici macar exprimarea libera a opiniilor (asta din urma necesita capacitatea de a gandi omeneste, care nu vine impreuna cu diploma de bac...)
Postat 03 Iulie 2013, 09:54 de BAL
?????????????
sa-i protejeze impotriva cui ??????? ce drepturi nu are ungurimea din Romania ? aaaa, daca indivizii cred ca UE, le va da pamant sa se enclavizeze, sa se izoleze, sa faca o hungarie mica pe teritoriul Romaniei, se insala! imbecilii retrograzi.
Postat 03 Iulie 2013, 07:40 de nail
Nu au apărut în ultimul timp în presă şi ne plictiseam !?!
Parlamentul European a validat cu mult timp în urmă Directivele (naiba le stie toate numerele de înregistrare CE de la înfiinţare până acum), cu privire la protecţia minorităţilor NAŢIONALE !?! Adică a celor ca etnia maghiarilor din România, dar nu a găştilor de caraghioşi cum sunt cei din adunăturile locale ale PPMT !?!
Postat 02 Iulie 2013, 21:59 de Carp III
Cip-uri
Are dreptate "igozgotou", cainii, iepurii, porumbei, vacile, etc. pentru a fi protejate, li se pune un cip. Propun ca Vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Silagyi Zsolt, sa puna supusilor lui cate un cip sau ca sa fie mai vizibil si mai bine protejati cate o zgarda. Astfel cand vor trece pe strada cetatenii vor putea spune: "atentie protejat". Sau daca nici asa nu-i bine sa-i adune si sa le dea drumul sa migreze in Masai Mara unde vor fi atent monitorizati si in atentia colocatarilor dornici de prospaturi. Lista este deschisa.
Postat 02 Iulie 2013, 17:20 de petru
De acord cu hunul !
Sa facem niste ghetouri pt. hunguri, cum au facut nemtii la Varsovia pt. jidani. Nu zice nimeni sa-i perpelim, ii tinem acolo sa se conduca ei de ei, sa vorbeasca dialectul lor ugro-finic, sa scrie cu cuneiforme, in sfarsit, sa aiba si un pod aerian spre Hungaria ! Rupem bilete la fraieri si scriem hungarische park, dupa modelul jurasic park.
Postat 02 Iulie 2013, 14:47 de bh
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON