URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2013, 15:57

PPMT propune 12 regiuni administrativ-teritoriale şi 3 regiuni metropolitane speciale. Oradea, "capitala" Partium

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivt preşedintelui PPMT Partium, Zatyko Gyula, proiectul de regionalizare al acestei formaţiuni a fost întocmit de un grup de specialişti în geografie, istorie, economie şi sociologie condus de profesorul Szilagyi Ferenc, de la Universitatea Partium din Oradea, având la bază principiul că "regionalizarea administrativ-teritorială trebuie să se facă după regionalismul deja existent şi cunoscut de populaţie".

"Proiectul are în vedere ca propunerile pentru regionalizare să vină de jos în sus, să nu ne luptăm cu geografia, pentru că există linii naturale care despart regiunile şi există căi de comunicaţii care leagă zonele din regiuni, precum şi necesitatea de a lua în considerare provinciile istorice şi aglomerările urbane", a spus preşedintele PPMT Partium, Zatyko Gyula, care este şi vicepreşedinte al formaţiunii.

"Noi am pornit de la faptul că judeţele sunt unităţi administrativ-teritoriale deja depăşite, pentru că există judeţe care, ca dimensiuni şi populaţie, sunt dezechilibrate, cum sunt Covasna şi Sălajul în comparaţie cu Clujul şi Timişul, şi de la faptul că unele au fost concepute artificial, aşa cum de pildă este Sălajul, unde o parte tinde mai spre Cluj, iar alta mai degrabă spre Bihor", a spus Csomortanyi Istvan, director de organizare al PPMT Partium.

Conform proiectului PPMT, România ar urma să fie împărţită în trei provincii istorice, Transilvania, Moldova şi Ţara Românescă, în 12 regiuni administrativ-teritoriale: Moldova de Sus (cu centrul la Piatra Neamţ), Moldova de Jos (cu centrul la Iaşi), Bucovina (centrul la Suceava), Ţinutul Secuiesc (Târgu Mureş), Transilvania de Nord (Cluj-Napoca), Partium (Oradea), Banat (Timişoara), Transilvania de Sud (Sibiu), Oltenia (Craiova), Muntenia de Sus (Ploieşti), Muntenia de Jos (centrul la Bucureşti) şi Dobrogea (Constanţa), alături de care ar urma să fie consacrate şi trei "regiuni metropolitane": Braşov, Bucureşti şi Brăila-Galaţi.

Explicând propunerea de înfiinţare a regiunilor administrativ-teritoriale în această configuraţie, reprezentanţii PPMT au afirmat că s-ar respecta criterii istorice, geografice, economice şi culturale.

În ce priveşte înfiinţarea celor trei "regiuni metropolitane", Csomortanyi Istvan a afirmat că există explicaţii pentru fiecare în parte. "Braşovul nu ar fi un centru funcţional al regiunii Transilvania de Sud, deoarece este la marginea regiunii, dar şi pentru că este formată dintr-o aglomerare de trei municipii şi cinci oraşe pe o suprafaţă foarte mică, de aceea ar putea fi o regiune metropolitană distinctă, ţinând seama şi de capacitatea sa economică, dar şi de influenţa redusă asupra celorlalte părţi din regiune, de pildă asupra Devei", a spus Csomortanyi.

La fel, a adăugat acesta, poate fi tratată şi "perechea de municipii Galaţi-Brăila", între care distanţa pe şosea este de doar 20 kilometri, iar ele "nu influenţează funcţional celelalte zone din regiunile Moldova de Sus sau Moldova de Jos.

Conform proiectului PPMT, este necesară "testarea reformei administrative şi reconsiderarea acesteia la diferite intervale de timp", iar "voinţa populară trebuie să constituie fundamentul regionalismului şi regionalizării, astfel că inclusiv apartenenţa la o anumită regiune sau la alta a localităţilor care se situează la limita dintre regiuni trebuie hotărâtă prin referendumuri locale". Exemplificând, Csomortanyi a spus că "locuitorii din Fildu de Sus, comună din judeţul Sălaj aflată la 10 kilometri de Huedin, poate ar merită să vină să-şi rezolve treburile administrative al Huedin, nu la Zalău".

De altfel, a spus directorul de organizare al PPMT Partium, "regionalizarea trebuie făcută, în viziunea noastră, prin transferarea de competenţe de la Guvern către regiuni, şi de la centrele de judeţe către localităţi".

De asemenea, a mai spus Csomortanyi, PPMT doreşte nu doar retrasarea limitelor dintre judeţe, ci şi reînfiinţarea unor judeţe care au funcţionat în trecut, dând exemplul judeţelor Turda (cu capitala la Turda) şi Târnava (cu centrul la Mediaş).

Preşedintele PPMT Partium, Zatyko Gyula, a afirmat că proiectul realizat de specialiştii conduşi de profesorul Szilagyi Ferenc va fi supus aprobării celor 450 de delegaţi care vor participa la Congresul acestei formaţiuni, programat pe 20 aprilie la Cluj-Napoca, după care acesta va fi discutat cu toate celelalte partide din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
OK
Orsova sa revina in Banat, pentru ca acolo sunt banateni.
Postat 24 Octombrie 2014, 00:26 de Sever
revizionismul unguresc si discriminarea romanilor
Separatismul unguresc, este puternic sustinut si incurajat de budapesta
Postat 12 Aprilie 2013, 14:03 de Carp III
REGIUNI SI JUDETE, VECHI SI NOI
\"Visuri in vuietul vremii\".De ce Partium si Tinutul secuiesc si nu altfel?De ce Turda si Tarnava pentru ca tocmai ziserati despre Salaj si Covasna cat de mici sunt,economic in comparatie cu altele ? Etc...
Postat 12 Aprilie 2013, 11:51 de Bihorean
Specialişti în geografie, istorie, economie şi sociologie !?!
Dacă şi Şcoala de Vară, Toamnă, Iarnă şi Primăvara Tîrziu (PARTIUM), are specialişti din aceştia care îşi dau cu părerea despre cum ar trebui să arate harta rutieră a autostrăzilor care ar trebui să străbată ţara, înseamnă că ne-am aranjat viitorul educaţional şi mai există speranţe. Nu de alta, dar graniţele interioare propuse par să facă parte şi chiar să coincidă cu viitorul plan al drumurilor expres şi autostrăzilor din România.
Postat 12 Aprilie 2013, 11:16 de Carp III
@realitati
Da, asa este ,Iancu de Hunedoara, partial fiul sau Matia Corvin, banul Zrinyi(croat) au fost cele mai mari personalitati din istoria Ungariei!
Postat 12 Aprilie 2013, 07:32 de anonimus
partium, denumire revizionista, fara perdea... rahatul de ungaria mare
Pe fondul tensiunilor româno-maghiare din Transilvania cauzate de pretenţiile politicienilor de etnie maghiară la autonomie teritorială, modificarea articolului 1 din Constituţia României care prevede că ţara noastră este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, dar şi în lipsa unei reacţii ferme a autorităţilor din România, un profesor sârb de istorie din Voivodina, aflat în vizită în ţara noastră la sfârşitul anului trecut, a trimis unei publicaţii o reacţie pe marginea subiectului pe care autorităţile publice fac tot posibilul să-l ocolească. Profesorul sârb Miodrag Stanojevic explică, cu argumente istorice şi sociologice, motivul pentru care extremismului unguresc nu ar trebui să li se permită revendicări revizioniste în România. Acesta descrie relaţia pe care maghiarii şi românii avut-o de-a lungul secolelor, amintind episoade din istoria ungurimii, cum ar fi tendinţa de a-şi jefui vecinii şi faptul că personalităţile istorice proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri.
Postat 12 Aprilie 2013, 06:09 de realitati
Europa nu-i Asia
Totosi nu sariti peste cal, regionalizarea administrativ teritoriala a Romaniei nu-i de nasul vostru. Nu uitati ca voi ungurii plus secuii plus tiganii declarati maghiari la recensamant nu sunteti decat 6 % din populatia Romaniei si doar 19 % din populatia Ardealului. Vedeti-va de lungul nasului.
Postat 11 Aprilie 2013, 21:57 de Roman
banc
:)) asta e foarte haios .... mai tare decat bancurile cu bula :)) De la ce vine partium ?
Postat 11 Aprilie 2013, 21:51 de Cristi
Part=besina
Partium asta de unde vine, de pa part (besina) de cal migrator ????
Postat 11 Aprilie 2013, 21:41 de Partulescu
alina
Gyula, asta e mai prost ca mos craciun.....mai e si platit pt asta?...sper ca doar de unguri
Postat 11 Aprilie 2013, 16:45 de alina
aaaa
Cand o sa imi scrie mie pe buletin Oradea zona Partium, o sa fie ziua in care Papalitatea tine discurs ca Dzo nu exista.
Postat 11 Aprilie 2013, 16:31 de Adrian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON