Torok Sandor, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, filiala Bihor, împreună cu Zatyko Gyula şi Csomortanyi Istavn, ambii reprezentanţi locali ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, au profitat de un nou "chix" al rivalilor de la UDMR Bihor pentru a-i acuza pe liderii acestora că au făcut dispăruţi 800.000 euro, sugerând că banii - primiţi în anii 2000 de la Guvernul Ungariei - ar fi în conturile acestora, de vreme ce refuză să dea raportul privind cheltuirea lor.
Reacţia vine după ce săptămâna trecută Consiliul Local a aprobat un schimb de imobile între Fundaţia Mecena, care renunţă la centrul Ady Endre din Ştrandul Municipal şi municipalitate, care pune la dispoziţia Mecena casa Leda din strada Republicii.
Proiect "deturnat"
Cei trei au evocat într-o conferinţă de presă desfăşurată luni modul în care, în anul 2000, Episcopia Reformată Piatra Craiului a întocmit un proiect pentru construirea, cu fonduri de la Guvernul Ungariei (condus de FIDESZ), a unui centru cultural Ady Endre în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Satu Mare, precum şi felul în care, doi ani mai târziu, proiectul a fost "deturnat", iar suma de 320 milioane forinţi (echivalentul a 1,1 milioane euro) a fost atribuită de noii guvernanţi socialişti de la Budapesta Fundaţiei Mecena, proaspăt înfiinţate la Oradea de liderii UDMR.
"În loc să se construiască un complex cultural şi unul termal într-o localitate defavorizată, banii au fost deturnaţi, ceea ce înseamnă furt, şi s-a început o construcţie la Oradea, lângă Ştrandul Municipal, prin Fundaţia udemeristă. (...) Ceea ce s-a construit este un monstru, care nu putea costa 1,1 milioane euro. Acum s-a dovedit că nici nu a costat atât, ci 2-300.000 de euro, şi atunci ne întrebăm unde sunt ceilalţi bani. Ceea ce s-a construit nu este nici centru cultural, nici centru termal, ci un locaş de chefuri", a spus Torok Sandor, preşedintele CNMT Bihor.
Caz tipic pentru UDMR
La rându-i, Csomortanyi Istvan a ironizat faptul că liderii UDMR care controlează Fundaţia Mecena "au uitat" timp de şapte ani să achite impozitul pe sala de conferinţe ridicată lângă Ştrandul Municipal, în cuantum de 200.000 lei, ceea ce a făcut ca săptămâna trecută Consiliul Local, la iniţiativa Primăriei, să adopte Hotărârea prin care, pentru a-şi recupera paguba, va ceda Fundaţiei clădirea fostei Biblioteci CFR din strada Republicii (evaluată la 283.000 euro) şi va primi la schimb construcţiile de lângă Ştrand (evaluate la peste 800.000 lei - aproximativ 300.000 de euro la vremea respectivă).
"Putem trage concluzia că fundaţia udemeristă şi implicit liderii UDMR Bihor au comis o delapidare de 800.000 euro", a spus Csomortanyi despre dispariţia diferenţei dintre alocaţia de la Guvernul Ungariei din 2002 - de 1,1 milioane euro - şi cele 300.000 euro, cât a costat construcţia din vecinătatea Ştrandului Municipal. "Este un caz tipic pentru UDMR de delapidare şi de spălare de bani", a completat Csomortanyi.
Cine tace e părtaş
Problema, a adăugat şi Zatyko Gyula, este că "dacă UDMR nu a dat socoteală de cum a cheltuit banii pentru Centrul Ady, mie mi-e teamă că şi clădirea Leda (n.r. - cea din strada Republicii) va avea o soartă la fel, că nu va servi comunităţii, şi nu m-aş mira ca peste câţiva ani să ajungă şi ea de vânzare".
În finalul conferinţei de presă în care a "dezgropat" povestea banilor făcuţi dispăruţi de liderii UDMR prin Fundaţia Mecena, Zatyko a motivat demersul afirmând că CNMT şi PPMT au vrut să sublinieze că nu sunt "părtaşi" la afacerile formaţiunii rivale, care se foloseşte de tot felul de ONG-uri pentru a pune mâna pe "banii publici" primiţi de maghiarimea din Români de la Budapesta.
Citiţi pe această temă şi articolul: "Schimb la schimb! Pentru a scăpa de impozitele neplătite, Fundaţia Mecena renunţă la centrul din ştrandul municipal"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.