"Sunt foarte multe lucruri pe lângă care nu putem trece şi care terorizează populaţia maghiară din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor", a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Oradea preşedintele PPMT Partium, Zatyko Gyula (foto).
Şantaje marca UDMR
"Cele mai terorizante cazuri s-au petrecut până acum în judeţul Sălaj, unde UDMR este condusă de deputatul Seres Denes şi de viceprimarul Zalăului, Sajt Attila, care prin numeroase telefoane au terorizat pe candidata PPMT la Primăria municipiului Zalău, folosind întâi bomboana şi apoi bâta. La început, UDMR a încercat să-i ofere colegei noastre posturi călduţe în administraţie, apoi - pentru că a refuzat - a trecut la terorizarea ei în sensul că are o afacere în domeniul alimentaţiei publice şi i s-a spus că vine peste ea Garda Financiară şi alte instituţii. Sunt mijloace pe care numai puterea poate să le folosească", a spus Zatyko.
Preşedintele PPMT Partium a dat şi exemplul candidatului aflat pe poziţia secundă pe lista PPMT la Consiliul Judeţean Sălaj, Racz Lorand, despre care a spus că a fost ameninţat de asistentul deputatului Seres Denes. "Domnul Racz a fost sunat şi i s-a spus că soţia sa, care este şomeră, nici nu-şi va găsi loc de muncă şi că ansamblul de muzică pe care îl are nu o primească comenzi dacă el nu renunţă la PPMT", a spus Zatyko Gyula.
Liderul PPMT Partium a dat şi alte exemple, privind candidatul la Primăria comunei Hodod, care a fost ameninţat cu controale la firma sa, ori privind persoanele care au participat la înfiinţarea organizaţiei locale a PPMT din comuna Căpăşeu, cărora "oamenii UDMR le-au spus că o să-şi piardă locurile de muncă de la Primărie dacă susţin PPMT".
Prealegeri trucate
În ce priveşte judeţul Bihor, preşedintele PPMT judeţean, Csomortanyi Istvan, a afirmat că aici UDMR a trucat alegerile preliminare din cadrul Uniunii care aveau menirea să desemneze candidaţii la alegerile locale, folosind mai multe metode, "în funcţie de obiectivele pe care le-au urmărit" liderii UDMR.
"În localităţile unde UDMR a vrut să schimbe primarii în funcţie, prealegerile s-au desfăşurat cu urne mobile, pentru ca populaţia să fie încurajată să-şi spună nemulţumirile, iar în localităţile unde s-a vrut păstrarea primarilor în funcţii s-au folosit urne fixe, uşor de controlat, deşi era vorba de comune vecine. Deci nu a fost o metodologie unitară, ci după interese. În alte localităţi nici nu s-au organizat prealegeri", a spus Csomortanyi.
De asemenea, liderul PPMT Bihor a afirmat că, în comuna Tarcea, s-a înregistrat şi un deces provocat de presiunile UDMR-iştilor, spunând că "un bărbat care a vrut să candideze la Primăria comunei Tarcea la prealegeri, înainte de acestea cu patru zile a fost împiedicat şi a suferit o comoţie cerebrală".
Dumnezeu, agent electoral
Preşedintele PPMT Bihor a afirmat că cea mai gravă este, însă, cumpărarea voturilor populaţiei maghiare şi ameninţările privind aplicarea unor represalii precum amenzile pentru cei care nu vor vota candidaţii UDMR. "În oraşul Săcuieni şi în comune învecinate, candidaţii UDMR au împărţit la oameni maşini cu produse alimentare. Tot în Săcuieni, persoane care s-au prezentat din partea Primăriei au ameninţat oamenii că vor fi amendaţi cu câte 10 milioane de lei (n.r - vechi) dacă nu vor vota candidaţii UDMR", a spus Csomortanyi.
"În cel mai mare grad revoltător este, iar noi avem deja informaţii de acest fel din 10 comune, că activiştii UDMR s-au prezentat la populaţie cu registre în care au fost puşi să semneze jurăminte pe Dumnezeu că la alegeri vor vota UDMR. Aceste jurăminte au fost semnate şi de unii din populaţia românească din comuna Balc, doar membrii comunităţilor protestante maghiare au refuzat să jure, pentru că lor le interzice religia să jure pe Dumnezeu".
UDMR egal PCR
Europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat că are două sentimente "de ciudă şi de revoltă" pentru că UDMR foloseşte metode "comuniste". "Îmi este ciudă că după 22 de ani de la epoca Ceauşescu, când intimidarea a fost politică de stat şi s-a practicat în toată societatea, se pot întâlni într-o democraţie europeană asemenea metode pe care noi le condamnăm din pornire. Diferenţa între atunci şi acum este că atunci subiectul acestor metode a fost Partidul Comunist, acum această funcţiune a fost delegată ungurilor, iar politicienii români de etnie maghiară sunt în stare să folosească asemenea metode de tristă amintire".
Tokes a adăugat că "pe de altă parte îmi este ciudă şi mă revoltă că asemenea metode se încearcă să fie legitimate prin cele mai sfinte sentimente ale maghiarimii, pentru că UDMR profită de aceste sentimente pentru a-şi satisface interesele politicienilor români de etnie maghiară".
Szabo Odon, mai reformat ca episcopul Csuri
De asemenea, fostul episcop reformat a condamnat ceea ce el a numit încercările UDMR "de a-şi subjuga biserica reformată", afirmând că preşedintele executiv al UDMR, Szabo Odon, care este catolic şi lucrează la Muzeul Ţării Crişurilor, face "turnee" pe banii contribuabililor (decontaţi de Consiliul Judeţean) prin bisericile reformate din tot judeţul Bihor, pentru a-i determina pe credincioşi să voteze candidaţii UDMR.
"Se încearcă pătrunderea neavenită a politicului în sfera bisericească. Azi-mâine, Szabo Odon, catolic fiind, mai mult umblă prin bisericile reformate decât episcopul reformat Csuri Istvan. Face turnee pe la bisericile reformate din judeţul Bihor pe banii contribuabililor, de la Consiliul Judeţean, ceea ce este un abuz faţă de credincioşii reformaţi, dar şi catolici", a spus Tokes.
Tokes a făcut această afirmaţie la doar două săptămâni după ce episcopul reformat Csuri Istvan a anunţat că sprijină candidatura la Primăria Oradea a lui Cseke Attila şi la o săptămână după ce episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo l-a atacat pe primarul Ilie Bolojan, creându-i un avantaj aceluiaşi Cseke Attila.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.