URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
22 Iulie 2013, 16:15

PPMT acuză UDMR că a instigat "haiduci" din Urvind la acte de violenţă cu topoare şi răngi, împotriva "poliţiei valahe"

PPMT Bihor a tras linie după mitingul de sâmbăta trecută şi i-a dat cu plus. "Numărul mare de participanţi a arătat că lumea este interesată de problema regionalizării. În Bihor au participat la protest circa 2.000 de oameni. Acţiunea s-a ţinut în 28 de locaţii", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor.

Liderul PPMT a spus că protestul s-a desfăşurat civilizat şi fără incidente deosebite. Cu o singură excepţie. "Un singur caz de provocare am avut în localitatea Urvind, comuna Lugaşu de Jos, unde vineri, cu o zi înaintea protestului, au apărut fluturaşi scrişi în limba maghiară în care aşa numita "Armata de haiduci din Urvind" propunea un atac împotriva jandameriei şi poliţiei valahe cotropitoare", a spus Csomortanyi.

Acesta a mai spus că, în cursul zilei de vineri, autori necunoscuţi au răspândit în toată localitatea, pe domeniul public şi în gospodăriile localnicilor, un text tipărit pe coli A4 cu următorul conţinut: "Este evident că se doreşte înecarea în sânge a protestului pentru libertate a maghiarilor care nu se mai lasă asupriţi şi jupuiţi. Bineînţeles nu putem permite acest lucru. Propun un atac împotriva jandarmeriei şi poliţiei valahe cotropitoare. Adu cu tine unelte de lucru: topor, rangă, târnăcop, greblă, sapă, hârleţ, etc.".

Csomortanyi Istvan consideră acest caz de o gravitate deosebită, fapt pentru care, a spus el, va depune la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor o plângere penală pentru infracţiunea de instigare la ură pe temei de naţionalitate, etnie şi limbă, potrivit articolului 317 din Codul Penal.

"Este un caz nemaiîntâlnit, care nu ne pare deloc hazliu. Chiar astăzi voi înainta domnului prim-procuror o plângere penală pentru începerea demersurilor de identificare a autorilor", a spus Csomortanyi.

PPMT-istul bănuieşte că în spatele acţiunii ar sta reprezentanţii UDMR, formaţiunea cu care organizatorii protestului îşi dispută voturile maghiarimii. "Conform celor spuse de localnici, ei bănuiesc că acest lucru a fost făcut de către UDMR-ul din localitate, gândindu-se că dacă împart mesajul radical prin sat populaţia se va intimida şi nu se va prezenta la protest", a susţinut PPMT-istul.

Csomortanyi l-a nominalizat direct pe consilierul judeţean Grim Andras. "Localnicii bănuiesc că făptaşul ar fi vicepreşedintele UDMR Bihor responsabil cu maghiarii din zonele fără reprezentare, Grim Andras, care este din Urvind", a spus Csomortanyi.

Oricum, liderul PPMT Bihor este convins că în spatele diversiunii stau cetăţeni de etnie maghiară. "Suntem siguri că persoana este de limbă maghiară, pentru că sunt folosite detalii şi expresii pe care un român nu le-ar poseda", a zis acesta.

La protestul organizat sâmbătă în Lugaşu de Jos au participat în final 30 de persoane. PPMT-iştii spun că numărul protestatarilor ar fi fost mult mai mare dar populaţia a fost speriată că mitingul ar putea căpăta accente violente.

În Oradea, au participat aproximativ 300 de persoane.

Detalii, în articolul "PPMT-iştii au protestat împotriva regionalizării USL, pentru un "Partium unit, autonom şi bilingv", dar şi împotriva UDMR (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
igen
Szabo Odon stie totul ce sa intimplat. Intrebati pe el.
Postat 24 Iulie 2013, 06:17 de da
Oradean
oradean=moldovean=tigan din macedonia
Postat 23 Iulie 2013, 06:29 de oradean
O sa aveti ce va doriti.
Astia se joaca din ce in ce mai des cu curu gol pe langa scula sculata. Nu uitati ca in Bihor sunteti doar 25%, in Ardeal cam 18% si in Romania cam 6%.
Postat 22 Iulie 2013, 22:13 de oradean
mAREA MITING
Mare miting mare in tat Bihoru Fix 2800 de emberi in tot Bihorul au risipit o zi frumoasa de plaja pt mitingurile organizate de oligofrenii lu popa cur cu varul Tare multi nemultumiti . Avand in vedere ca ora de desfasurare a fost stabilita in functie de programul autobuzului cu care s-au plimbat demonstrantii intre localitati, putem spune ca bravii horthysti sunt tot mai putini si cam aceeasi . Cand va plictisiti mere-ti beti o bere sa va linistiti. Szia
Postat 22 Iulie 2013, 21:11 de SZUUUPPPER
Dacă e aşa, să se schimbe numele din Urvind în Grim Valahul !?!
.
Postat 22 Iulie 2013, 19:42 de Carp III
pata-n ziar dejeaba
"Csomortanyi l-a nominalizat direct pe consilierul judeţean Grim Andras." O acuzatie, "de o gravitate deosebita" a lui Csomortanyi, nu dai nume pe banuieli decat daca urmaresti sa denigrezi, recomand sa ii faci plangere penala pentru acuzatii nefondate, pe banuiala, sau ce vrei matale dar nu te lasa denigrat, ce...... treaba-i asta. Csomortanyi recomand sa protestati cand toata lumea doarme si daca o faceti in deplina liniste o sa iasa perfect.
Postat 22 Iulie 2013, 17:34 de SRG
noaptea mintii
incredibil! Noaptea mintii... cica politia valaha cotropitoare...
Postat 22 Iulie 2013, 17:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON