PPMT Bihor a organizat, duminică seară, un nou protest în susţinerea retrocedării imobilelor naţionalizate de comunişti către bisericile maghiare. Manifestaţia vine în completarea acţiunilor revendicative iniţiate în această toamnă de oamenii lui Laszlo Tokes, după ce primul protest s-a consumat în urmă cu două săptămâni în faţa Colegiului Mihai Eminescu.
Ploaia şi frigul muşcător nu i-au oprit pe reprezentanţii PPMT Bihor să-şi ducă la bun sfârşit acţiunea anunţată. La ora 17.30, aproximativ 30 de manifestanţi, membri au grupării politice şi simpatizanţi, stăteau zgribuliţi în faţa intrării principale a imobilului de pe strada Republicii 35, în care, până în urmă cu patru ani, a funcţionat Policlinica Mare. Câţiva dintre ei au aprins zeci de candele pe care le-au amplasat pe trotuar, dar cu care au flancat şi intrarea în clădire.
Nu vor bani
Manifestanţii PPMT susţin ideea de restituire completă - restitutio in integrum - a averilor deţinute de bisericile maghiare, confiscate de comunişti. Oamenii lui Tokes cred că despăgubirile acordate de vechiul regim, care a naţionalizat toate bunurile imobiliare şi funciare ale bisericilor maghiare, nu se apropie de justa valoare a proprietăţilor.
Vizavi de obiectul acţiunii de duminică seară, preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula, a declarat că "deşi clădirea a fost retrocedată Bisericii Catolice, aceasta nu poate intra în posesia sa pentru că decizia a fost atacată de Consiliul Judeţean Bihor. Liderul PPMT crede că asta este doar în detrimentul comunităţii maghiare, pentru că în vreme ce instituţiile aflate în litigiu îşi caută fiecare dreptatea în instanţe, clădirea se degradează şi a ajuns refugiu pentru boschetari.
Zatyko s-a declarat îngrijorat şi în perspectiva modificării legii retrocedărilor vechilor proprietăţi către biserici ori persoane fizice, din cauza faptului că actul normativ ar putea prevede acordarea de despăgubiri în procent de 10% din valoarea imobilelor revendicate, "chestiune inacceptabilă". Liderul PPMT a mai spus că poziţia partidului său este fermă: "Cerem restituire integrală, în natură!".
Precedent cu scântei
Acţiunea revendicativă de duminică este cea de a doua organizată de PPMT perioada campaniei electorale, prima fiind cea din miercurea de 14 noiembrie, când peste 100 de manifestanţi au protestat, cu lumânări şi pancarte în mâini, în faţa clădirii Colegiului Mihai Eminescu. Atunci, unul dintre radicalii PPMT, Nagy Jozsef Barna, candidat în colegiul 1 Marghita pentru Camera Deputaţilor, a vopsit, împreună cu alţi doi tineri, trotuarul din faţa Colegiului Naţional Mihai Eminescu cu inscripţia: "Proprietate Maghiară - Proprietate Furată - Restitutio in Integrum". Gestul face şi acum obiectul unei anchete.
Protestul din faţa fostei Policlinici Mari s-a derulat în linişte şi fără niciun fel de incidente similare. De altfel, manifestanţii au fost în permanenţă sub supravagherea deloc discretă a Jandarmeriei, cordonul de oameni ai legii fiind postat la câţiva metri distanţă de grupul de protestatari. Acţiunea s-a încheiat puţin înainte de ora 18.30, nu înainte ca unul dintre liderii PPMT Bihor, Torok Sandor, să declare că astfel de acţiuni similare vor continua, "probabil la primăvară".
Proces de 10 ani
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, clădirea de pe strada Republicii 35, care în perioada administraţiei ungare a fost sediul Palatului Finanţelor, face obiectul unui proces de retrocedare care trenează de peste 10 ani.
Imobilul nu a fost al Ordinului Călugăresc Mizericordian, care a iniţiat procesul de retrocedare, grupare religioasă afiliată Bisericii Romano Catolice, ci a fost construit din banii Ministerului Finanţelor din Budapesta pe un teren oferit de mizericordieni, care au fost despăgubiţi. Proprietar era atunci Statul Regal Maghiar, iar odată cu schimbarea administraţiei, după tratatul de la Trianon, imobilul a trecut în proprietatea Statului Român.
În pofida acestor lucruri, comisia de retrocedare a dat dreptate Episcopiei Romano Catolice din Oradea, printr-o decizie din martie 2012. Consiliul Judeţean Bihor a formulat o contestaţie care a fost înregistrată la instanţă iar procesul este încă pe rol.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.