Premierul Victor Ponta l-a schimbat, marţi, pe bihoreanul Liviu Popa de la şefia Inspectoratului General al Poliţiei Române, înlocuindu-l cu chestorul Petre Tobă.
Bucur a eliberat locul
Chestorul bihorean se va întoarce la vechea sa funcţie, cea de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, ocupată, în prezent, prin concurs, de comisarul şef Adrian Bucur.
Contactat de BIHOREANUL, Bucur a declarat că după ce a aflat de decizia ministerială, a renunţat din proprie iniţiativă la funcţia de şef de Inspectorat.
"După demiterea chestorului Liviu Popa, am cerut să fiu schimbat din funcţie din proprie iniţiativă. Până la noi ordine, sunt economist şi voi prelua o funcţie corespunzătoare pregătirii", a spus ofiţerul, fără a intra în alte detalii.
Rocada cu Tobă
Premierul Ponta a confirmat marţi mutările ce urmează să fie făcute la nivelul conducerii Poliţiei Române. "Am primit astăzi o propunere de la ministrul de Interne, domnul Ioan Rus, pe care am semnat-o. Domnul Ioan Rus a propus numirea domnului Tobă la şefia IGPR şi a numit un nou secretar de stat în locul domnului Tobă. Este vorba de şeful Poliţiei Alba. Toţi miniştri au de la mine mână liberă să-şi organizeze ministerele", a spus premierul.
Victor Ponta a declarat că Petre Tobă - care, culmea a fost înlocuit în 2010 de la conducerea IGPR de Liviu Popa - este un profesionist: "Domnul Tobă are de la mine mână liberă să continue lupta împotriva clanurilor de crimă organizată, una dintre priorităţi la ora actuală".
Ofiţer anticorupţie
Liviu Popa a mai condus IPJ Bihor până în octombrie 2009, când a fost numit şef al Direcţiei Generale Anticorupţie. În noiembrie 2010, în timpul mandatului lui Igaş, a fost numit la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Ofiţer de Poliţie Economică din 1995, apoi ofiţer judiciar la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Liviu Popa, în vârstă de 43 de ani, a fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor în perioada mai 2005 - octombrie 2009.
Liviu Popa este căsătorit şi are doi copii. El a terminat Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti în 1995, după care a urmat cursuri postuniversitare de drept civil la Cluj. Popa are şi un doctorat la Academia de Poliţie, absolvind în 2009 şi Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".
Fără reproşuri
Într-o scurtă declaraţie publică, ţinută marţi după-amiază, Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor a afirmat că motivele schimbărilor făcute în conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române sunt simple, fiind vorba de dorinţa de a îmbunătăţi performanţele Poliţiei. Acesta a negat că schimbările din conducerea Poliţiei ar avea legătură cu evenimentele din ultima perioadă, referindu-se la cazul fraţilor Cămătaru.
"În toate sondajele de opinie, ordinea publică, siguranţa cetăţeanului, criminalitatea sunt priorităţi pentru întreaga populaţie. Primul ministru mi-a cerut, în perioada următoare, rezultate vizibile în legătură cu aceste lucruri", a declarat Ioan Rus.
Ministrul Administraţiei şi Internelor nu i-a reproşat nimic concret bihoreanului Liviu Popa, însă, a lăsat de înţeles că înlocuitorul său este mai în măsură să se adapteze cerinţelor sale. "Încerc să-mi fac o echipă capabilă să materializeze aceste dorinţe ale românilor", a adăugat Ioan Rus.
Liviu Popa: Respect decizia
Fostul şef al Poliţiei Române a declarat, marţi, că îl respectă pe ministrul Ioan Rus şi respectă decizia de a-l schimba din funcţie, precizând că acesta trebuie să îşi facă echipă.
"Am fost schimbat din funcţie la propunerea ministrului Ioan Rus. Este o decizie pe care i-o respect, aşa cum îl respect şi pe dânsul, el trebuie să-şi facă echipă. Domnul chestor Petre Tobă a fost numit şeful Poliţiei Române", a spus Liviu Popa.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.