Un lider extremist ungar interzis în România a fost oprit din drum de poliţiştii de frontieră bihoreni, la punctul de intrare în ţară Salonta.
Potrivit ziare.com, Toroczkai Laszlo, liderul grupării extremiste HVIM (Mişcarea Tinerilor din cele 64 de comitate) care susţine reintegrarea Ungariei Mari, a vrut să intre în ţară sâmbătă, alături de soţia sa şi de cei doi copii. Povestea a fost făcută publică chiar de Toroczkai Laszlo, pe Facebook, unde a postat şi procesele verbale întocmite de poliţişti.
"Conflict dur"
"România a dovedit din nou că este un stat întunecat, bolnav, rămas în urmă, în care nu se respectă statul de drept. Încercam să ajung în localitatea Remetea (jud.Alba), pentru a participa la lansarea organizaţiei locale a HVIM, o onoare, având în vedere că mama mea este originară din această localitate. La Vama Salonta, maşina mea a fost trasă deoparte, iar soţia şi cei doi copii, de 6 ani şi de 15 luni, au fost duşi într-o cameră separată. După aproximativ două ore de discuţii, vameşii mi-au arătat nişte hârtii care atestă faptul că mi se interzice accesul în România. În schimb, soţia mea, care deţine şi cetăţenia română, poate continua drumul", scrie el, conform sursei citate.
Extremistul susţine că a intrat "într-un conflict dur" cu poliţiştii de frontieră. "Am început să urlu la ei, deoarece interdicţia nu este nici limitată temporar, nici motivată concret. Am solicitat un traducător, soţia le-a spus că a uitat limba română şi a continuat să le vorbească doar în maghiară, dar lor nu le-a păsat. Când fiica mea a început să plângă, i-am spus că acum o să înţeleagă de ce toată viaţa m-am luptat împotriva nedreptăţii de la Trianon", a mai scris Toroczkai.
Acesta a mai precizat că a contactat ministerul de Externe al Ungariei, dar şi pe parlamentarii partidului extremist Jobbik, Szavay Istvan şi Zagyva Gyula, respectiv Ambasada Ungariei de la Bucureşti, "dar nu au putut face nimic".
"Lucrurile au degenerat în aşa fel încât unul dintre români a dus mâna spre arma din dotare. Am decis să ne întoarcem. O maşină a poliţiei ne-a urmărit până la trecerea frontierei maghiare şi mi-a dat actele", a mai scris el.
Potrivit procesului verbal redat pe site-ul ziare.com, individul a fost oprit să intre în ţară deoarece "este o persoană dată în consemn în scopul refuzului intrării în sistemul naţional", fiind considerat "ca reprezentând un pericol pentru ordinea publică, siguranţa internă, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale unui sau mai multor state membre ale UE".
Toroczkai Laszlo a anunţat că va depune o plângere împotriva procesului verbal, care, potrivit documentului, poate fi atacat fie la conducerea Punctului de Frontieră Salonta, fie la şefii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.
"Ca şi în alte cazuri similare, poliţiştii de frontieră bihoreni au aplicat prevederile legale şi i-au înmânat cetăţeanului maghiar în cauză formularul pentru refuzul intrării în ţară", a declarat pentru BIHOREANUL comisarul şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.
Avertismentul lui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii august, pe fondul apariţiei unor mesaje iredentiste maghiare, că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, la tabere de vară, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".
Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. "Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu. El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi".
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, de ce este lăsat premierul ungar Viktor Orban "să circule liber" în judeţele Harghita şi Covasna, el răspunzând: "Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat? Nu o să vină Guvernul să-l fluiere".
După cum se ştie, la sfârşitul lunii iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", la care a participat Viktor Orban, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei ca împreună cu guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Afirmaţiile au stârnit vii critici în rândul clasei politice româneşti, unele voci cerând chiar retragerea cetăţeniei şi a decoraţiilor oferite de statul român lui Tokes.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.