Aliniat la Partid!
Preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a declarat că deşi în cadrul partidului nu a avut loc nicio dezbatere pe această temă, cunoştea de mai multă vreme această intenţie, pe care o consideră benefică.
"Încă nu s-a făcut nicio consultare în partid, dar ştiam despre acest subiect de mai multă vreme. Mie comasarea mi se pare o idee bună, pentru că deranjul ar fi o singură lună la patru ani, iar în al doilea rând ar fi o măsură bună şi pentru economie", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele PDL Bihor.
Aliaţii au obiecţii
Deputatul UDMR Bihor, Lakatos Peter, a declarat că reprezentanţii Uniunii nu au fost consultaţi, ci doar li s-a cerut de către premierul Emil Boc, la ultima întâlnire a liderilor coaliţiei, "să se gândească la avantaje şi dezavantaje". "Cum să mă gândesc eu la ceva ce nu doresc?", a declarat pentru BIHOREANUL deputatul Lakatos.
Acesta este de părere că eventuala comasare a alegerilor locale şi parlamentare nu va avea decât consecinţe negative, deoarece avantajul realizării unei economii la bugetele locale şi la cel de stat ar fi depăşit de faptul că "sensul alegerilor ar fi deturnat". "Eu nu găsesc justificată această comasare, din cel puţin două motive. Dacă s-ar ajunge la o comasare a alegerilor, s-ar amesteca lucrurile, la fel cu s-a întâmplat în trecut, când s-au amestecat alegerile cu referendumul. Alegerile ar lua altă direcţie decât cea normală şi nu am mai putea discuta problemele concrete ale comunităţilor locale, deoarece scrutinul ar fi prea politizat. Nu am discuta cum să alegem cei mai destoinici primari şi consilieri, ci am discuta despre teme politice generale. Pe de altă parte, chiar dacă am face nişte economii cu fondurile pentru organizarea alegerilor, acestea ar valora mult mai puţin decât ceea ce pierdem prin distorsionarea sensului alegerilor", a spus deputatul Lakatos Peter.
Legea nu permite
De asemenea, reprezentantul UDMR a afirmat că, pe de altă parte, există şi constrângeri de natură penală care ar împiedica sincronizarea alegerilor parlamentare cu cele locale.
"Legea interzice desfăşurarea de alegeri parlamentare anticipate cu şase luni înainte de expirarea mandatului legislativului. Să zicem că prin comasare am fi totuşi la limita acestui termen. Dar practic ar fi foarte greu de comasat, pentru că asta ar însemna ca premierul să demisioneze, iar apoi ar urma o perioadă de două-trei săptămâni în care preşedintele ar trebui să se consulte cu partidele, să nominalizeze un candidat pentru funcţia de premier, acesta să se prezinte în Parlament, iar Parlamentul să nu fie de acord, şi nu o dată, ci de două ori. Plus că cine garantează că Parlamentul nu va fi de acord cu propunerea de premier?", a spus Lakatos.
Guvernul face poilitică, în loc de administraţie
Preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, concomitent şi primar al municipiului, a opinat că Guvernul, în loc să rezolve problemele cetăţenilor, face doar propagandă şi se gândeşte la modul în care PDL să minimizeze viitoarele pierderi electorale. "Eu cred că Guvernul, în loc să se ocupe de propagandă şi chestiuni electorale menite să reducă pierderile PDL la viitoarele alegeri, ar trebui să rezolve alte probleme, care îi preocupă cu adevărat pe cetăţeni. De pildă, de trei luni nu este în stare să modifice legislaţia privind subvenţionarea consumului de energie termică al populaţiei, şi se ţine numai de politică", a declarat liderul liberal.
Bolojan a afirmat că ideea comasării alegerilor locale şi parlamentare "distruge chiar bazele democraţiei", deoarece amestecă preocupările comunităţilor locale de a-şi alege administratorii şi reprezentanţii în consiliile locale şi judeţene cu problemele de politică la nivel central. "Printr-o asemenea idee se distrug chiar şi bazele democraţiei, fiindcă nu se mai respectă nicio regulă. Politica externă şi salubrizarea localităţilor, de exemplu, ar deveni un cocteil din care se speră un singur lucru, şi anume că în mediul rural se va respecta o singură regulă: cea a cui dă sacoşa alegătorului", a spus Ilie Bolojan.
De asemenea, preşedintele PNL Oradea consideră că intenţia comasării este avansată de liderii PDL în speranţa că pierderea alegerilor parlamentare de anul viitor va fi mai puţin drastică: "O astfel de propunere nu arată decât disperarea partidului de guvernământ privind pierderea alegerilor parlamentare, disperare care îi face pe reprezentanţii PDL să caute tot felul de soluţii pentru a atenua pierderile, mizând pe faptul că primarii şi consilierii vor transfera către partid o parte din capitalul lor de încredere".
PDL pregăteşte frauda
Liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat că se opune comasării alegerilor locale şi generale, deoarece prin această măsură reprezentanţii PDL urmăresc doar "să fraudeze alegerile". "Personal, şi sunt convins că nici partidul, nu sunt de acord cu noua găselniţă a PDL, care face tot posibilul să fraudeze alegerile prin falsa prezentare a unei presupuse dorinţe a poporului. Comasarea alegerilor ar însemna ca PDL să organizeze alegerile în toate localităţile cu primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pe care acum îi mai au, dar pe care anul viitor, după alegerile locale, nu îi vor mai avea. Dacă alegerile vor fi separate, aşa cum au fost totdeauna şi cum este normal să fie, PDL nu va mai putea fura cu viitorii aleşi locali", a spus preşedintele PSD Bihor.
Ioan Mang a subliniat şi inconsecvenţa preşedintelui Traian Băsescu faţă de comasarea alegerilor: "Nu demult spunea domnul Băsescu că vrea comasarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, acum ne spune că vrea comasarea alegerilor parlamentare cu alegerile locale. Unde este consecvenţa domnului Băsescu şi a PDL?"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.