URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2011, 18:33

Piaţa Rogerius va fi reconstruită sub forma unui centru de afaceri cu grădină suspendată

Piaţa Rogerius se va schimba la faţă. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, tema de proiectare pentru modernizarea pieţei Rogerius prin amenajarea pe acest amplasament a unui centru de afaceri destinat micilor producători.

Reconstruit din temelii, noul spaţiu comercial va avea un sector de legume-fructe pentru aproximativ 400 de comercianţi compus din mese de vânzare moluare şi demontabile, o suprafaţă de circa 500 metri pătraţi destinată vânzării de flori şi produse sezoniere şi o zonă de bazar pentru circa 150 de comercianţi.

Pe latura dintre strada Corneliu Coposu se va realiza o zonă de alimentaţie publică pe două nivele cu o suprafaţă de 300 metri. De asemeni vor fi amenajate câte zece boxe pentru comercializarea de produse lactate, mezeluri şi panificaţie, birouri pentru aparatul administrativ, respectiv postul de poliţie din piaţă, grupuri sociale şi o rampă de gunoi.

Pentru a evita supraîncălzirea pieţei în perioada de vară (aşa cum se întâmplă în prezent) şi a asigura o modalitate mai economică de încălzire a spaţiului pe timpul iernii, municipalitatea ia în calcul amenajarea de-asupra centrului de afaceri a unei zone de spaţii verzi şi de agrement.

Primăria intenţionează să finanţeze modernizarea pieţei prin intermediului Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România. Consiliul Local a aprobat deja alocarea sumei de 60.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate a proiectului.

Pistă de biciclete până în Băile 1 Mai

În cadrul şedinţei de joi aleşii orădeni au mai aprobat contribuţia municipalităţii la proiectul de amenajare a unei piste de biciclete pe relaţia podul Sovata - Băile 1 Mai pentru care Primăria intenţionează să solicite fonduri europene.

Conform studiului de fezabilitate valoarea investiţiei se ridică la 2,4 milioane lei cu TVA inclus, iar durata de execuţie este de un an de zile. 90% din această sumă va fi finanţată din Fondul de Mediu, diferenţa urmând să fie asigurată de municipalitate.

Terenul pe care va fi construită pista de biciclete aparţine municipiului, aceasta urmând să pornească de la podul Sovata, pe direcţia strada Oneştilor şi Calea Aradului, fiind amenajată de-a lungul pârâului Peţa până la limita administrativă a comunei Sânmartin.

Pasarelă peste linia ferată

În cadrul întâlnirii aleşii orădenilor au mai aprobat achiziţionarea de către municipalitate a unei suprafeţe de teren din zona industrială a oraşului aflată în proprietatea familiei Bodea. Conform raportului făcut de evaluatorul desemnat de Primărie cei 396 metri pătraţi de teren vor fi cumpăraţi la un preţ de 12 euro, pe metru pătrat.

Investiţia este necesară datorită planurilor municipalităţii de dezvoltare a zonei. Întrucât Primăria oferă terenul din vecinătatea firmei Simcor pentru amenajarea unui parc industrial este necesară reconfigurarea accesului la parcele prin asigurarea de drumuri de legătură spre strada Matei Corvin, respectiv Şoseaua Borşului. În acest sens se impune realizarea unui pasaj peste linia ferată în zona fostei tăbăcării.

Primăria a fost nevoită să cumpere terenul din vecinătatea viitoarei construcţii deoarece prin avizul de coexistenţă cu SNCFR este impusă asigurarea vizibilităţii la pasajul căii ferate peste parcelele aflate în prezent în proprietate privată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
idiot
proiect misto,esti un idiot,nu stii ce vorbesti.............altceva nu am de spus
Postat 04 Noiembrie 2011, 17:39 de kiss
TItlul
O inentie buna cu un titlu de ziarist... Cred ca titlul ales de "gradinile suspendate" nu este unul bun pentru ca induce in eroare pe multi oameni. Da s-ar putea sa reflecte ceea ce se va face insa oamenii necunoscatori, nu stiu bine ce inseamna si mintea le fuge la ceva urias, ceva monumental. Ceea ce se va face prin acel mic parculet care se va creea de-asupra Pietei ii pentru a diminua zgomotul, poluare si efectul de sera ce se va creea din cauza betoanelor din jur. Va crea un mini parculet ca o padure mica in zona. Spatiul dedicat Piatei ce odinioara avea pomi si spatii verzi, se va regasi de-asupra, practic se reda naturii spatiul naturii insa pozitionat pe acoperisul piatei.
Postat 05 August 2011, 18:43 de Daniel
Parcare subterana
Ar fi ideal sa se amenajeze o parcare subtereana. E foarte aglomerata zona si in plus \"relieful\" de acolo chiar permite o parcare subterana, o jumate din piata fiind la alta cota decat cealalta. Respecte pentru proiectele derulate in Oradea!
Postat 05 August 2011, 12:53 de Ioenl
proiect misto
foarte tare proiectul pietei rogerius! ma bucur ca incet, incet se transforma si la noi pietele in zone comerciale moderne, ca in europa civilizata. Spor la treaba!
Postat 05 August 2011, 09:59 de unu
GANDIRE PROfunda
Dl. Bolos, Ceva proiecte mai utile si rationale NU SE POATE? (a se urmari mai in detaliusistemul de incalzire centralizat, costurile etc.) Citez din Documentul Proiect de modernizare Piata Rogerius .... sistem natural de iluminat si de ventilatie (dar se construieste pe etaje si .. se ia in calcul amenajarea DEASUPRA de spatii verzi si zona de agreement ?!) Fluidizarea circulatiei ?! ar trebui sa radem daca nu ar fi destul de trist... la o cladire cu etaje... NU PUTETI construi acest centru la limta cartierului spre Bors (oricum exista si linie de tramvai -si aveti ceva spatiu in zona parcului industrial) si sa lasati aici o Piata mica si aerisita ... Nu inghesuiti cartierul doar pentru niste proiecte si lucrari facute fara cap... Luati exemplu de la Sibiu unde zona comerciala se dezvolta langa oras ....
Postat 05 August 2011, 02:39 de Adi S
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON