URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
07 Decembrie 2011, 19:30

Peste 30.000 de orădeni şi mai mult de 3.000 de firme înregistrează restanţe faţă de bugetul local

Somaţiile, popririle şi executările silite au dat rezultate. Per ansamblu, numărul orădenilor care înregistrează datorii faţă de bugetul local este în scădere, iar cel al firmelor e într-o uşoară creştere.

Conform evidenţelor municipalităţii, dacă la sfârşitul anului trecut 32.694 de persoane fizice şi 3.230 de persoane juridice înregistrau restanţe faţă de bugetul local, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, numărul restanţierilor a scăzut la 30.850 persoane fizice, respectiv 3.360 persoane juridice.

Datoriile orădenilor faţă de bugetul local se ridică la această oră la 21,9 milioane lei, iar cele ale firmelor sunt de 13,2 milioane lei. Aceste sume sunt purtătoare de majorări de 2% pe lună sau fracţiune de lună, ceea ce înseamnă o dobândă de nu mai puţin de 24% pe an. Mai mult decât dobânzile practicate de bănci!

Pentru a veni în întâmpinarea contribuabililor reprezentanţii municipalităţii recomandă restanţierilor să apeleze la prevederile Ordinului 259 din 2011, conform căruia datornicii îşi pot înjumătăţi penalităţile de întârziere dacă îşi sting obligaţiile fiscale înainte de sfârşitul anului. "Contribuabilul depune o cerere prin care solicită stingerea obligaţiilor de plată, cerere care este analizată şi i se comunică rezultatul", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Viceprimarul a mai adăugat că întrucât nu se acordă facilităţi la plată pentru obligaţiile pentru care municipalitatea a luat deja măsuri de poprire sau valorificare a bunurilor, de prevederile Ordinului 259 pot beneficia circa 34.000 de persoane fizice şi 620 de firme.

Conform normativului, persoanele fizice şi juridice care îşi achită integral până la sfârşitul anului sumele restante la data de 31 august plus 50% din majorările datorate la data plăţii pot beneficia de o reducere cu 50% din majorările de întârziere. La fel, orădenii şi firmele care îşi achită integral până la 30 iunie 2012 sumele restante plus 75% din majorările datorate la data plăţii sunt scutiţi de plata a 25% din majorările de întârziere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON