Circulaţia rutieră a fost blocată, miercuri seară, pe DN 79, lângă satul bihorean Leş, după ce, în jurul orei 19.30, o autocisternă încărcată cu 23 de tone de acetat de vinil, o substanţă lichidă inflamabilă, s-a răsturnat.
Mobilizare masivă
Accidentul s-a petrecut la ieşirea din Leş spre Salonta, pe sensul de mers dinspre Oradea. "Din primele informaţii, un TIR a ieşit în afara părţii carosabile. Poliţiştii rutieri s-au deplasat cu operativitate şi au delimitat un perimetru de siguranţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei, subcomisar Alina Dinu, pentru BIHOREANUL.
La faţa locului au ajuns şi pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Crişana, locotenentul Camelia Roşca, în zonă s-au deplasat un echipaj de descarcerare, unul de terapie intensivă mobilă, dar şi autospeciala de cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică.
"Pompierii intervin pentru asigurarea măsurilor împotriva incendiului", a declarat Roşca. Misiunea nu este uşoară, însă, deoarece există pericolul de explozie ori de intoxicare.
Măsuri de siguranţă sporite
Accesul pe o zonă de aproximativ 3-4 kilometri de la producerea accidentului a fost complet interzis. Mai multe microbuze cu călători care se îndreptau spre Salonta au trebuit să aştepte câteva zeci de minute, după care au fost direcţionate spre rute ocolitoare. În acest perimetru, oamenilor nu li s-a permis să circule nici măcar pe jos. De altfel, şi poliţiştii au rămas la 300 de metri de la locul accidentului, iar fumatul a fost interzis.
"Nu ştim exact ce s-a întâmplat cu TIR-ul, pentru că nici noi nu avem voie să ne apropiem", a declarat pentru BIHOREANUL comisarul-şef Silviu Popa, de la Poliţia Rutieră. Cert este că TIR-ul este înmatriculat în Slovacia, iar accidentul s-a petrecut în apropiere de unul din scuarurile de pe mijlocul şoselei, care ar trebui să oblige şoferii să limiteze viteza.
Locul unde s-a răsturnat autocisterna nu este în apropierea vreunei case, iar şoferul nu a fost rănit. Cel mai probabil - zic sursele BIHOREANULUI - pe fondul ninsorii şi a carosabilului umed, maşina a intrat în balans la frânare, s-a lovit de insuliţa de pe mijlocul şoselei şi apoi s-a răsturnat pe partea dreaptă în direcţia de mers.
Pentru a evita blocajele, traficul rutier a fost deviat de poliţişti pe la Tinca, în cazul maşinilor care sunt deja în apropiere de Leş. "Din Oradea, traficul îl deviem prin Sântandrei, cu ieşire la Inand, iar dinspre Arad pe sens invers, prin Inand cu ieşire la Sântandrei", a mai spus Popa.
Pericol stins
Mobilizarea la faţa locului a fost impresionantă, fiind coordonată de inspectorul-şef al ISU Crişana, generalul de brigadă Ioan Baş, şi de prefectul Bihorului, Claudiu Pop.
La aproximativ două ore de la producerea evenimentului rutier, generalul Baş le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că nu mai există niciun pericol de explozie. "S-a produs un accident de circulaţie cu implicarea unei autocisterne care transporta 23 de tone de acetat de vinil, aşa cum rezultă din documentele de transport, o substanţă cu caracteristici inflamabile. (...) Autocisterna a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat, se află cu roţile în sus în şanţul de pe partea dreaptă a sensului de mers", a declarat Baş, precizând că, în urma impactului, capul tractor a fost dislocat de la cisternă, fiind aruncat, tot în şanţ, la o distanţă de circa 6 metri.
"La momentul de faţă nu există pericole iminente, există foarte mici scurgeri care se produc prin capacele de vizitare ale cisternei", a mai spus şeful ISU Crişana.
În total, ISU Crişana a intervenit cu 21 de cadre, militarii luând toate măsurile impuse de normele în vigoare în astfel de situaţii: au creat un perimetru de siguranţă de 300 de metri în fiecare direcţie, au eliminat toate sursele de natură electrică, au dislocat bornele de la acumulatori, au oprit toţi consumatorii electrici şi au interzis fumatul.
"După detectările pe care le-am făcut în zonă, nu sunt prezente amestecuri explozive", a conchis generalul de brigadă.
Împreună cu reprezentanţii celorlalte instituţii, pompierii vor căuta soluţia cea mai bună pentru repunerea pe roţi a cisternei. Operaţiunea este, însă, una de durată şi cel mai probabil traficul în zonă va fi reluat abia joi dimineaţă, astfel că la sensurile giratorii din Calea Aradului, echipaje de poliţişti rutieri direcţionează şoferii pe rutele ocolitoare.
Insulele criminale
"Cel mai important este că nu sunt victime, nu este pusă în pericol viaţa oamenilor. Acum se pot lua măsurile necesare pentru repunerea cisternei pe roţi şi transportarea lichidului într-o altă cisternă", a declarat, la faţa locului, şi prefectul Claudiu Pop.
Întrebat de jurnalişti dacă accidentul s-a petrecut din cauza scuarurilor de pe mijlocul drumului, prefectul a spus că acest lucru va fi stabilit de poliţişti. "Oricum, aceste insuliţe sunt o pacoste, din păcate din cauza lor am avut nenumărate accidente, chiar şi mortale. Eu am luat legătura cu directorul CNADNR Cluj şi am transmis memorii şi ministrului Dan Şova vizavi de aceste insuliţe care nu respectă normele de siguranţă", a mai spus prefectul.
TIR-ul venea din Polonia şi avea destinaţia la o fabrică din Râşnov.
Ironia face că la foarte scurt timp de la producerea accidentului, în aceeaşi zonă în şanţ a intrat şi o dubiţă, pe partea opusă de mers. "Dubiţa venea dinspre Salonta şi probabil că şoferul a dat în scuar sau era atent la celălalt accident", au declarat surse de la locul accidentului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.