URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Martie 2014, 14:51

Pentru mutarea Muzeului în Cetate: "Nu putem ţine 4-5 tablouri în nişte săli imense, numai să avem de pe ce şterge praful"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La câteva zile după ce preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, au anunţat intenţia celor două administraţii locale de a propune mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate, iar clădirea fostei comenduiri a Garnizoanei să fie transformată în palat administrativ pentru sedii de instituţii în prezent răspândite în întregul oraş şi unele în chirie, senatorul liberal Cristian Bodea a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că a susţinut această variantă încă de acum trei ani.

"E total inutil să ţinem săli imense (n.r. - în clădirea Garnizoanei) 4-5 tablouri şi să vină lumea din când în când, iar angajaţii Muzeului să aibă de pe ce şterge praful", a spus Bodea. El a subliniat că un asemenea sistem nu mai funcţionează demult, şi că managerii instituţiilor de cultură, în general, şi cei ai Muzeului, în speţă, trebuie să se organizeze "mai flexibil, mai orientaţi spre marketing, spre public".

"Degeaba ţinem Muzeul într-o clădire imensă dacă pe bihoreni şi pe turişti nu-i interesează ce-i acolo. Trebuie să ţinem ce "se vinde", exponatele de interes trebuie prezentate în expoziţii periodice, iar ce nu "se vinde" ţinut în cutii, pentru că nu ne permitem să cheltuim prea mult pentru Muzeu. Muzeul trebuie să atragă prin ce oferă, nu cu forţa. Nu mai putem, ca pe vremea lui Ceauşescu, să ducem copii cu forţa la Muzeu", a spus Bodea.

Senatorul a afirmat că şi alţi şefi ai instituţiilor de cultură, precum cei ai Filarmonicii, ar trebui să ia exemplu de la managerul Grădinii Zoologice ori de la cel al Teatrului, "care s-au orientat să satisfacă gustul public".

Concret, Bodea spune că problema găzduirii Muzeului ar putea fi rezolvată prin mutarea în Cetate a secţiilor de istorie şi de artă, în actualul Palat al Copiilor alte secţii, de ştiinţe naturale, în Băile 1 Mai, lângă lacul cu nuferi, unde Muzeul deţine teren şi clădiri, secţia de etnografie. "Altfel, în Cetate, ce faci? Te plimbi şi vezi numai nişte ziduri?", a întrebat senatorul, retoric.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Propunere constructiva
De ce nu punem animalele astea politice care nu ne-au dat nimic in 24 de ani intr-o cusca imensa, si sa uitam cheia ? Eu cred ca ar fi vizitatori destui, am fi market-oriented, eu personal m-as angaja sa merg o data pe saptamana sa le duc ceva de ros. Bolojan, Malan, Mang, Muresan, orice ciocoflender politic.
Postat 15 Martie 2014, 20:38 de Horia Popa
senator idiot
daca stramosii lui cristian bodea nu ar fi desenat pe peretzii peșterii sus numitul ar mai fi umblat si acum in patru labe; oricum ceea ce il deosebeste de primate in ziua de azi este doar costumul pe care il poarta,Domnule bodea marș inapoi in grota din care ai iesit! p.s. 4-5 tabluri intr-o sala imensa fac diferența dintre o țara civilizata si lumea a treia.
Postat 15 Martie 2014, 09:59 de dinfațamuzeu
???
Ce legatura are D-nul Chiriac cu toate astea??? Ele conduce o institutie...institutia a facut proiectul, a facut lobby...mai mult nu are ce sa faca...nu el a decis retrocedarea cladirii, nu el face receptiile lucrarilor la garnizoana ci cei de la Consiliul judetean...ei sunt ordonatorii lucrarilor...intelegeti o data...de fiecare data si-a spus parerea, bine argumentata, in legatura cu ideiile "geniale" ale POLITICIENILOR nostrii...Domul chiriac nu este politician este manager de muzeu, e o diferenta...
Postat 13 Martie 2014, 10:21 de pt. fosila si johnyB
oradenii sunt mult prea rabdatori
Dupa ce s-au laudat ca spatiul destinat Muzeului este reabilitat in proportie de 99 % iata ca tartacutele suprasolicitate ale potentatilor efemeri mai fata ceva sa se mute Muzeul .Asta dupa ce pereti intregi au fost demolati pentru a corespunde unor sali mari de expozitii.Acum ce vor face? Vor face noi pereti pentru biroasele secretarelor personale ale domnlor de la CJ...Dece nu s-a luat de la bun inceput exemplul ungurilor care nu au retrocedat institutiile de cultura si de invatamant? Sau trebuiau platiti mii de euro noilor proprietari ai cladirii Muzeului ! Cine va plati acesti bani? Tot fraierii de oradeni! Cine va platii schimbarea destinatiei viitoare de pe Aleea Basarab ? Tot fraierii de oradeni! Cine e vinovat pentru indolenta lui Chiriac ?Tot fraierii de oradeni mult prea rabdatori cu aceste specimene numite politic
Postat 09 Martie 2014, 09:23 de o fosila
****
Poate ca el a fost dus cu forta la Muzeu. Cred ca a fost prima si ultima oara cand a vizitat un muzeu. Nivelul lui de inteligenta vorbeste de la sine!
Postat 07 Martie 2014, 14:39 de ****
Argumente, nu pareri personale
Din pacate acest om este exemplul perfect al politicianului roman, care construieste niste argumente folosindu-se de niste pareri personale si in NEcunostinta de cauza. Nu cunoaste valoarea si nici macar cantitatea patrimoniului pastrat de muzeu si nici ce activitate are muzeul, chiar daca este fortat sa functioneze la minimul capacitatilor sale. Pentru Johny B: Muzeul si-a facut treaba, a facut proiecte pentru tot ce vrea sa faca. Dar pentru a realiza ceea ce-si propune depinde numai si numai de mediul politic. Iar mediul politic se schimba extrem de rapid in romania. Si daca ai reusit sa-i convingi, cu argumente si nu prin interventii politice de validitatea demersului tau pe politicienii care sunt la un moment dat la putere, vin urmatorii cu care trebuie sa o iei de la capat. E usor sa arunci acuze, dar trebuie sa le poti si argumenta.
Postat 07 Martie 2014, 09:51 de eu
:))))))
DRaga Tembel, tablourile de la muzeu nu sunt ca cele din biroul lui sefu Popa cu fete, sunt pictate si nu sunt vulgare. In mai mult de un an de mandat chiar nu s-a prins nimic de tine ?
Postat 07 Martie 2014, 06:09 de Vladimir
Senator penibil
auzi tembelule senator, sa stii ca si la Milano copii aveau marti zi libera la muzee cu scoala, istoria se mai invata si la fata locului vazand cum arata un turn medieval, un tun, o ghiulea etc nu doar citind niste fraze seci dintr-un manual. Esti depasit muzeul are de mult spatiu in 1 Mai din nefericire nu a reusit nimic de 20 de ani desi sunt peste 10 muzee etnografice in aer liber in tara de la Muzeul Satului la Muzeul Astra Sibiu, Muzeul Satului Bucovonean sau Tarii Oasului ( Negresti Oas 15.000 loc) la noi nu sa reusit nimic e oarece impotenta la nivelul conducerii, poate ar fi nevoie de sange proaspat, a-ti cam adormit pe functie d-le Chiriac.
Postat 06 Martie 2014, 21:55 de Johny B
cata debilitate !
Dumnezeule, cata prostie zace in aceasta tartacuta ! Oradenii oare sunt la fel de prosti, daca au votat asemenea specimene ??? "in cetate ce faci ? vezi numai niste ziduri goale ?" - IMPUSCA-TE !!!
Postat 06 Martie 2014, 20:53 de Agentul Termic
Penibilii
Pentru toti batutii in cap care au ajuns sa conduca acest judet Fratilor GOOOO HOME!!!! lasati-ne! Ce tot e cu chestia asta cu cetate ziduri goale? Este un obiectiv in sine!! dar sigur ca pentru a pune in valoare iti trebuie si cap,ceva ce lipseste pe la noi,mergeti la Alba Iulia si luati notite,schimb de garda,festivitati medievale etc. Dar sigur intr-un oras ca Oradea unde un banal de concert Smile e deja eveniment e cam greu sa-ti imaginezi asa ceva.
Postat 06 Martie 2014, 20:17 de x
GHIVECI
Asta da , idei " geniale" sa amesteci gradina zoo cu filarmonica, teatru cu palatul copiilor, Baile 1 mai cu cetate etc. etc. Domnule Senator ar fi indicat sa faci o mica excursie in Franta , Germania , si sa vezi cum sant gestionate aceste probleme. Dupa asemenea idei "ghiveciste" garantat, nu va fi aglomeratie la intrare......Dl. Cristea esti jenant....Pe mine parintii ma duceau la muzeu, si nu am fost obligat,...ce idei deplasate...Ceausescu s-a dus de 25 de ani , si tot la el te gandesti ....hm...nostalgicule..
Postat 06 Martie 2014, 18:17 de gabriel
Bodea eşti chiar simpatic când debitezi !?!
Tocmai ăsta e scopul pentru care sunt vizitabile vechi cetăţi !?! Să privim zidurile originale, comparându-le cu cele de azi pe care voi vă chinuiţi să le zugrăviţi când aveţi cu ce !?!
Postat 06 Martie 2014, 16:58 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON