URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2014, 17:21

Pentru a scăpa de insolvenţă, Electrocentrale ar putea fi absorbită de Termoficare Oradea

Pentru a scăpa de insolvenţă, Electrocentrale ar putea fi absorbită de Termoficare Oradea Planul de reorganizare a Electrocentrale Oradea a fost votat, joi, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Cei cinci consilieri UDMR s-au abţinut

Aleşii orădenilor au aprobat joi, într-o şedinţă extraordinară, cu 16 voturi pentru şi 5 abţineri - ale consilierilor UDMR - planul de reorganizare al Electrocentrale Oradea, societate aflată în insolvenţă din vara anului trecut.

Reorganizare în 3 ani

Documentul a fost elaborat de administratorul special Stănel Necula, având consultanţa administratorului judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania, şi va fi depus, vineri, la Tribunalul Bihor, urmând ca în termen de 20 de zile masa credală, adică instituţiile şi societăţile cărora CET-ul le datorează bani, să îl aprobe sau să îl respingă.

Planul a fost elaborat pe o perioadă de 3 ani şi, dacă va fi aprobat şi de instanţă, va fi pus în practică începând din noiembrie 2014.

Având ca obiectiv "acoperirea pasivului debitorului în insolvenţă", adică stingerea datoriilor acumulate de vechiul CET, planul propune reorganizarea societăţii şi menţinerea ei în viaţa comercială şi, secundar, asigurarea pentru creditorii Electrocentrale a unui "nivel de recuperare a creanţelor mai mare decât în cazul în care societatea ar intra în faliment".

La ora actuală, Electrocentrale are datorii în valoare totală de 323,807 milioane lei, din care, potrivit planului prezentat de Stănel Necula, va plăti doar 41,625 milioane lei.

Unele datorii nu vor fi plătite

Dintre cele cinci tipuri de creanţe, potrivit proiectului de reorganizare, doar cele salariale vor fi achitate, integral, în 30 de zile de la aprobarea planului. În rest, pe parcursul a trei ani, îşi vor primi banii înapoi integral doar creditorii care au creanţe garantate, adică ANAF şi Banca Transilvania, iar parţial statul, Primăria Oradea, ABA Crişuri, Administraţia Fondului de Mediu. În schimb, creditorii chirografari, adică societăţile cu care Electrocentrale a avut sau are relaţii comerciale, împărţite în două categorii, nu vor primi niciun leu.

DSC_4772.JPG"Important este să obţinem votul a trei din cele cinci categorii de creditori pentru ca planul să fie aprobat. Unele firme cu care avem contracte, dar către care avem şi datorii, cred că ar fi mulţumite şi doar cu faptul că ne continuăm activitatea", a explicat pentru BIHOREANUL Stănel Necula (foto).

Banii necesari plăţilor ar urma să fie obţinuţi în urma unei "restructurări operaţionale" a activităţii electrocentralei, fără ca aceasta să însemne că se vor face concedieri, precum şi prin valorificarea unor "active excendentare" în primul an, adică prin vânzarea unor bunuri în valoare de circa 4 milioane lei pe care societatea nu le foloseşte.

De asemenea, din datoriile pe care Electrocentrale le avea, la rându-i, de recuperat de la propriii datornici la momentul intrării în insolvenţă, se vor putea recupera peste 5,4 milioane lei.

Prin absorbţie?

În plan a fost introdusă şi o alternativă la reorganizarea clasică, pe care Stănel Necula o prezintă ca fiind cea optimă. Concret, Electrocentrale ar urma să fie "absorbită" de Termoficare Oradea, societate înfiinţată de Consiliul Local în iunie 2013 tocmai pentru a prelua activităţile de transport şi distribuţie ale vechiului CET, care îşi pierduse licenţa pe aceste activităţi.

În această variantă, Termoficare ar prelua toate activităţile şi bunurile Electrocentrale, care ar urma să fie radiată din Registrul Comerţului. Noua societate nu s-ar mai afla în insolvenţă şi ar plăti doar datoriile asumate în planul de reorganizare, mai exact circa 41 milioane lei.

Necula susţine că, în această variantă, firmele cu care Electrocentrale are acum contracte s-ar simţi mai în siguranţă lucrând cu o societate "curată". În plus, nu ar mai exista riscul ca unul dintre creditori să ceară falimentul societăţii. "Fuziunea înseamnă inclusiv posibilitatea dezvoltării unor noi linii de business. Această entitate s-ar putea dezvolta intrând în zona de firmă sănătoasă şi devenind eligibilă din punct de vedere al finanţării, căci o societate aflată în insolvenţă nu poate primi finanţare din fonduri europene", a explicat Stănel Necula, presei, după şedinţa de Consiliu Local.

Planul de reorganizare al CET a fost afişat pe site-ul Primăriei cu doar două ore înaintea şedinţei de Consiliu, fapt ce a stârnit nemulţumirea UDMR, ai cărei reprezentanţi s-au şi abţinut de la vot, motivând că nu au avut destul timp să analizeze documentul, iar în şedinţele de comisii le fusese prezentat doar un rezumat al acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.........
Nu mai inteleg.Acuma vrem carbuni in continuare,fonduri europene pentru ce? Ce fel de linie de business?Ce treaba va mai avea Cet cu actualele contracte daca totul trece pe gaz ? Era vorba ca se face noua centrala (care nu va mai apartine de cet) iar cu asta dam la gunoi.In formula asta noua se scapa si de amenda aia colosala?Nu stiu da uneori conducatorii nostri o dau in bara rau ca niste incepatori,sper sa nu fie si de data asta asa.
Postat 21 August 2014, 17:51 de x
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON