Demisia subsecretarului de stat Raed Arafat, responsabil cu medicina de urgenţă, nemulţumit de abuzurile cuprinse în noua lege a Sănătăţii aflată în dezbatere până vineri seară şi de atitudinea lui Traian Băsescu, a stârnit rumoare în ţara întreagă. În mai multe oraşe din ţară, precum Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş sau Bucureşti, românii s-au solidarizat cu Arafat şi au ieşit în stradă.
"Jos tiranul"
La Oradea, întâlnirea, anunţată pe Facebook, de un asistent al Serviciului, era programată iniţial pentru sâmbătă după amiază, de la ora 14, la statuia lui Mihai Viteazul. Dar, vineri spre seară, orădenii au fost anunţaţi, tot prin celebrul portal de socializare, că de fapt un alt protest, organizat de fostul lider al studenţilor din Senatul Universităţii, acum liberal, preşedinte de organizaţie de cartier, Adrian Dume, urma să se desfăşoare în jurul orei 23.30.
"Ne vedem într-o oră, la statuia lui Mihai Viteazul. ACUM ORI NICIODATĂ, JOS TIRANUL", îndemna Dume. Mesajul s-a răspândit rapid între jurnalişti care, mânaţi de amploarea pe care o luaseră protestele la nivel central, s-au înfăţişat în Piaţa Unirii chiar înainte de ora anunţată, pentru a relata cum se cuvine evenimentul.
Surpriză a fost când, la "locul faptei", cei 9 presari au fost în primă fază majoritate. În "cealaltă tabără", pe vânt şi pe un frig de îngheţa pasta-n pix, cu greu s-au strâns, într-un final, 15 inşi - număraţi, majoritatea studenţi, prieteni sau cunoştinţe. Şi preşedintele Clubului Sportiv Municipal, Florin Birta, a trecut pe acolo, dar, după ce a socializat o vreme, a abandonat.
Amânată la nesfârşit, singura manifestare a tinerilor zgriburiţi, dar totuşi zâmbitori, a fost lozinca "Jos Băsescu", pe care l-au şi huiduit. Nu i-a ţinut mult, doar cât să facă figuraţie în faţa camerelor de filmat...
Protest pentru... ce?
"Am zis să ne alăturăm şi noi colegilor noştri la nivel naţional. De ce să aşteptăm până mâine când putem face ceva de azi?", a încercat să explice, apoi, în faţa camerelor, Răducu Şerbănescu, succesorul lui Dume la preşedinţia studenţilor din Senat. Purtând la gât o eşarfă tricoloră, vorbind ca şi cum la statuie s-ar fi aflat pe câteva sute de oameni, a încercat să pară diplomat.
A dat pe bâlbe, întrebat de reporteri de ce nu sunt participanţi la protest: "Sunt oameni... dar fiecare a avut planurile sale făcute toată seara şi se adună care de pe unde sunt. Mai mult ca sigur or să mai vină oameni", zicea, ca pentru sine, Şerbănescu, pe la miezul nopţii. Liderul studenţilor părea la un moment dat că habar nu are ce caută acolo, vorbind mai mult de criza economică decât de Arafat, iar despre legea sănătăţii... nici un cuvânt. Motivul protestului? "Păi, situaţia economică în care trăim. Şi dumneavoastră o simţiţi", a zis el.
Hilar a fost când, profitând de neatenţia jurnaliştilor, Dume şi ceilalţi participanţi au dispărut subit din parc, astfel că, după ce şi-a prezentat discursul, Şerbănescu s-a trezit că "protesta" de unul singur.
Dume...
Contactat ulterior de BIHOREANUL, Dume a explicat că de fapt, atât el, cât şi ceilalţi, au pornit - la miezul nopţii - către Prefectură, lăsând să se înţeleagă că, simbolic, voiau să protesteze şi acolo. Ce motiv ar fi avut s-o facă de vreme ce la ora aceea majoritatea orădenilor dormeau şi, cel mai probabil, prefectul Gavrilă Ghilea, adică reprezentantul Guvernului în teritoriu, căruia i-ar fi putut duce o "jalbă", făcea la fel? "Păi, am stat în parc, atât...", a spus Dume. "Ne-am mai întâlnit şi cu alţii. Am fost cam 40 total...", s-a jurat el.
Fostul lider al studenţilor a încercat să minimalizeze eşecul protestului spunând că a fost organizat "spontan", mobilizat de ce se întâmplă în ţară. "Ne-am strâns şi am protestat împotriva măsurilor lui Băsescu. Considerăm că nu e normal ce se întâmplă cu sistemul medical şi că nu e normal ca preşedintele să susţină o lege, să o propună Guvernului şi apoi că e vremea să o retragă. Nu este constituţional şi nu are atibuţii să o retragă. Mă deranjează că lucrurile aşa se întâmplă în ţară", a repetat el, având grijă să spună, între altele, că "nu-s doar eu organizatorul"...
Aşa o fi, dar, în ce-l priveşte, agitaţia creată la Oradea în jurul demisiei lui Arafat miroase de la o poştă a oportunism. Sâmbătă, de la ora 14, este programat un alt protest (se pare iniţiat tot de Dume), la Prefectură, dar şi un alt miting, la statuia lui Mihai Viteazul. De precizat însă că acesta din urmă nu e sigur că se va ţine.
Oricum, interesant ar fi de văzut cum se vor împărţi orădenii la două mitinguri deodată. Adică noi, cei renumiţi că nu ne mişcăm din case nici măcar la concertele pe gratis...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.