URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
20 Iunie 2013, 16:12

PDL-istul Cristian Puşcaş: Proiectul Pieţei Unirii este o varză a la Cluj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PDL-istul Cristian Puşcaş a criticat, joi, într-o conferinţă de presă proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii modificat din temelii de arhitectul clujean Horia Gavriş, după ce reprezentanţii municipalităţii au considerat că primul proiect, realizat de Emodi Tamas pe bani europeni, nu este destul de bun.

Arhitect de profesie, Puşcaş a susţinut că proiectul este "un amalgam de alipiri, de borduri şi de culori". "Să proiectezi în 2013 o soluţie tipică anului 1900 şi să o lipeşti de un proiect din 1926, cel al lui Duiliu Marcu, este o struţo-cămilă. Mai mult, apare o compoziţie oarecum modernistă în mijlocul căreia tronează un obelisc baroc. Şi toată această poveste este înconjurată de ginko biloba şi cireşi japonezi. Mai lipsesc piticii de grădină...", a spus Cristian Puşcaş.

Politicianul crede că proiectul este unul învechit şi că vremea lui "a trecut cu fix 113 ani". "Oradea şi-a câştigat valoarea arhitecturală deoarece clădiri ca cea a Primăriei, Palatul Vulturul Negru, Palatul Moskovits 2 erau la momentul edificării lor de avangardă, vizionare. De aceea, a propune în 2013 un proiect cu evidente caracteristici de 1900 este nociv pentru un oraş ca Oradea", a declarat arhitectul, care a caracterizat proiectul drept "un kitsch".

Puşcaş a afirmat că, după ce a citit în presă declaraţiile lui Horia Gavriş şi a tras concluzia că acesta nu s-a documentat înainte să proiecteze Piaţa Unirii. PDL-istul a citat dintr-o declaraţie a arhitectului, care ar fi spus: "Am încercat să unific stilurile multiple din acest perimetru, am trecut de la barocul clădirii Primăriei, la seccesionul lui Duiliu Marcu, la Art Nouveau-ul Palatului Vulturul Negru. Proiectul este o replică orizontală a decoraţiunilor de pe Palatul Vulturul Negru. O ofer ca o fructieră în orizontal".

"Nu-l cunosc pe acest arhitect şi nu ştiu cum a ajuns să fie partenerul de proiectare al municipalităţii, dar am impresia că este nu o fructieră, ci o varză a la Cluj. Primăria nu este ridicată în stilul baroc, proiectul lui Duiliu Marcu nu aparţine seccesionului, ci stilului neoromânesc, unul tradiţional al şcolii de arhitectură din Regat. Apoi, Palatul Vulturul Negru nu are absolut nimic cu stilul Art Nouveau, ci aparţine curentului Lehnerian, specific şcolii tradiţionale de arhitectură maghiare", a comentat Cristian Puşcaş, adăugând că, oricum, pieţele publice nu trebuie să fie replici ale clădirilor care le înconjoară.

În conferinţa de presă, PDL-istul a dezaprobat şi amenajarea unui obelisc în Piaţa Unirii, care să funcţioneze şi ca un ceas solar, spunând că acesta aparţine "eminamente stilului baroc". "În general, obeliscul este capăt de perspectivă, un reper urban care defineşte un loc. În cazul nostru, obeliscul propus nu face altceva decât să preia din anvergura statuii lui Mihai Viteazul, respectiv a clădirilor din jur şi să creeze o şi mai mare varză a la Cluj", a spus arhitectul.

Cristian Puşcaş a acuzat şi faptul că refacerea proiectului Pieţei Unirii s-a atribuit direct, fără vreun concurs public. "Mă întreb ce-l recomandă pe colegul arhitect din Cluj să preia o asemenea lucrare", a spus politicianul. De asemenea, Puşcaş s-a întrebat de ce acest proiect, care practic l-a înlocuit pe primul, a costat 15.000 de euro, în timp ce primul 70.000 de euro. "Acea diferenţă de 55.000 de euro pe ce s-a cheltuit? Sigur, s-ar putea invoca anumite studii topografice, dar totuşi este vorba de o sumă mare, care ar trebui justificată", a mai precizat PDL-istul.

În numele PDL Bihor, arhitectul a cerut organizarea unui concurs transparent, la nivel naţional, cu condiţii de participare în concordanţă cu gradul de dificultate al temei. Puşcaş spune că şi-ar fi dorit transparenţă în privinţa deciziilor legate de Piaţa Unirii mai ales având în vedere importanţa investiţiei.

Citeşte cum ar putea arăta Piaţa Unirii dacă toţi arhitecţii orădeni ar contribui la proiect, pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Modernizare
Proiectul Pietei Unirii este foarte bun. problema astuia (puscas), e ca nu a prins el contractul. pai, daca nu se pricepe, a cui e vina ? a lui bolojan ? municipalitatea a ales foarte bine, intre calitate si pret avantajos, contra foarte scump si slab (proiectul facut de emodi).
Postat 22 Iunie 2013, 21:07 de Oradean
BIHORUL este cel mai mizerabil din punct de vedere moral dar si legal,
BIHORUL este cel mai mizerabil din punct de vedere moral dar si legal, REGIONALIZAREA va face ORDINE insclusiv in JUSTITIE, ne am saturat de atata MIZERIE SOCIALA< ppppuuuutttteeeeee de drogati si ironie nici ei nu se mai simt pe ei @@!!!!
Postat 22 Iunie 2013, 09:10 de cuib de infractori
habarnisti cu gura mare!
Toti neavenitii isi dau cu parerea, c-asa-i romanu! Acuma cand piata arata ca naiba se pare ca toata lumea e multumita, in momentul in care se vrea transformarea eu intr-o piata adecvata stilului arhitectonic inconjurator toti sar din corturi vituperand si evident pricepandu-se, nu-i asa? De altceva nu sunt in stare, si-au adus cu ei gusturile de la tara si sunt tare mandri de asta. Mai luati o pauza, nu va mai pricepeti la toate, ca sunteti tare obositori si complet nefolositori!
Postat 21 Iunie 2013, 12:50 de mihai
Arhitect cu puta mica
ARHITECT SUNT SI EU SI MULTI IN ORADEA. Acest neinspirat cu puta mica e frustrat ca nu-l baga lumea in seama. Sunt arhitecti mai buni care pot lua cuvantul.
Postat 21 Iunie 2013, 11:18 de Ionel
ca orice PROSTITUATA POLITICA :))) viseaza ca se vor imbogati, asta e nivelul lor MORAL !!!
fraierii astia se intalnesc si nu stiu ce propuneri sa faca sa ia banul de pe cetatean, ei nu se inatlanesc ca la biserica sa ajute saracii , ei pntru ei isi fac partea , ca orice PROSTITUATA POLITICA :))) viseaza ca se vor imbogati, asta e nivelul lor MORAL !!! GANDIREA unei prostituate , ma duc ma fuuztt si iau banii, asa este POLITICUL :)). FARA barbati capabili de MUNCA nu putem CONSTRUI nimic, dam din GURA si besim si gata am incasat ceva banuti, si iar o luam de la capat !!!
Postat 21 Iunie 2013, 11:13 de ROMANULE , TREZIREA
parere
Puşcaş la partid ar trebui să se ocupe de politică. Nu este el cel mai indreptăţit să işi dea cu părerea, chiar dacă proiectul este intradevăr submediocru. Din punct de vedere profesional şi Puşcaş este la nivel de mediocru ( ca să fiu blând), aşa că....râde hârb....
Postat 21 Iunie 2013, 10:40 de bihoreanul
a
Puscas ...taciiii!,..ati nenorocit Corso pe vremea spagarului de Filip ,si mai aveti tupeul?
Postat 21 Iunie 2013, 07:49 de a
nemultumire
Oradea nu este a lui Bolojan sau alti veniti de prin Cluj care nu inteleg orasul , este a oradenilor cei care locuim si trecem zide zi prin centru. Ia mai ganditiva si la noi, ca noi v-am ales. Puneti pe un panou mai multe variante si sa vedem pe care il alegem, noi oamen ide aici. Consultati-ne. Ca voi sunteti veniti in oras si la un moment dat veti pleca si de la conducere dar NOI ramanem. Asa ca decizia trebuie sa fie a noastra. Si apropo lipseste spatiu verede (numai si numai betoane,dale etc. ) Ce vom respira ?
Postat 20 Iunie 2013, 20:48 de Boros
PDL si tragi apa!
Lasa ca a facut PDL destul pentru Oradea si BH. Sa ne lase si astia!!!
Postat 20 Iunie 2013, 20:01 de Vlad
acolo ii este locul, acolo sa ramina.
cine vine in Oradea, in primul rind face o poza in plin centru in fata statuii din fata primariei, in fata statuii "Ostasului necunoscut" . in fata Bisericii cu Luna. nu-mi pot imagina centrul orasului fara acea statuie.
Postat 20 Iunie 2013, 19:21 de doina Rodica Puscas
Uitat sa-i fie numele de BolovanBolojanul !
Acu nu pentru ca cei din PDL ar fi niste grozavi de destepti si de binevoitori fata de Oradea dar trebuie sa spun ca e si parerea mea. Nu numai ca e varza dar si este rece si cu mult beton, piatra, fara unmbriri numai bun de defilare, defilarea fraierilor prin fata ploitrucilor, politrocilo, poliporcilor inregimentati politic si asta indiferent de orientarea spre stanga sau pe dreapta. Dupa mintea mea trebuia lansat un concurs de solutii si sa castige cel mai bun ca asa o sa ajungem ca si cu arteziana de pe Dacia care arata cumva numai de pe blocuri ca din sosea nu se vede !!Dar politrucul de BolovacoadaDeCiocan a uitat porcaria pe care a gestionato cu arteziana si iar merge pe mintea lui !!! asa cum tot amenajeaza in fiecare an si mega-giratia din centru civic asa o sa faca si cu piata asta !!! Un fanfaron infumurat Bolovanul asta !!! Care se crede un fel de ceausescu in miniatura pe plaiurile Crisului. Uitat sa-i fie numele !
Postat 20 Iunie 2013, 18:20 de scortosul
Arhitect de profesie şi amator în politică !?!
Măi Puşcaş, tu crezi că eşti la o dezbatere publică organizată de Ordinul vostru al Arhitecţilor care nu-şi găsesc de lucru prin oraş? Aşa înţelegi tu politica şi prezenţa ta într-un partid politic? Problema nu ţine de proiecte şi care e mai bun dintre ele, ci de mâncatul banului european, adică ban public şi pentru noi orădenii. Adică pentru un proiect care merge la gunoi acum şi, în consecinţă, cheltuirea altor bani publici necesari pentru plata celui de-al doilea proiect. Aşa se pune politic problema şi nu care pitic de grădină are scula mai mare !?!
Postat 20 Iunie 2013, 17:22 de Carp III
demisia guvernul;ui PONTA alta ratat comunist !!!
omul munceste pentru ch. de transport si altii se sustrag de la taxe cu chetuieli ireale ?!!! STATUL asta IMxxPUTIT isi face JOBUL su DEMISIA ? SCAVIE in DEMOCRATIE !!! sa moara jegurile ce se dau OAMENI DE AFACERI si POLITICIENI :)))
Postat 20 Iunie 2013, 16:56 de demisia !!
Republicii
Si pe Republicii inca mai asteptam sa aterizeze OZN-urile sau avioanele de mici dimensiuni. Sa nu uitam de "Balada unui greier mic" - G. Toparceanu care descrie perfect o toamna pe Republicii.
Postat 20 Iunie 2013, 16:27 de ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON