Două persoane sunt prezentate, marţi după-amiază, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă în dosarul mega-fraudei cu zahăr, aflat în ancheta Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
La ora publicării acestei ştiri, cei doi sunt prezentaţi în faţa magistraţilor, care urmează să ia o decizie în ce-i priveşte în cursul serii de marţi.
Este vorba despre Szentgyorgyi Lajos, administratorul unei fabrici de peleţi din comuna Oşorhei şi fiul foştilor patroni ai restaurantului Fantazia, respectiv despre orădeanca Ramona Brie, patroana unei firme de intermedieri imobiliare. Un al treilea învinuit, Ciprian Bara, este căutat încă de poliţişti, după ce a dispărut, imediat după declanşarea acţiunii de luni, când poliţiştii SIF Bihor au descins la 35 de adrese în 5 judeţe respectiv Bucureşti, la domiciliile şi la imobilele a 15 persoane fizice şi a 20 de persoane juridice.
Surse judiciare au declarat BIHOREANULUI că, pentru a recupera paguba provocată statului, care se ridică la peste 6,8 milioane de lei, poliţiştii au aplicat, marţi, sechestru pe mai multe bunuri deţinute de persoanele implicate în afacere, printre care şi pe vila, respectiv Hummer-ul lui Szentgyorgyi.
Din cercetările făcute până în prezent, cei trei orădeni, împreună cu un cetăţean maghiar, au pus pe picioare o afacere extrem de profitabilă care le aducea câştiguri substanţiale.
În perioada 2011 - 2012, aceştia cumpărau zahăr de la firme din România, pentru care simulau livrări intracomunitare către firme-fantomă maghiare şi de la acestea către alte firme-fantomă româneşti, de unde marfa era valorificată tot către destinatarii finali din România.
Începând de anul trecut, gruparea făcea achiziţii intracomunitare de mărfuri de la diverse societăţi comerciale din Ungaria, întocmeau documente false prin care simulau livrări intracomunitare fictive către Ungaria, Bulgaria şi Belgia. În realitate, însă, marfa era vândută tot unor firme româneşti.
Ambele modalităţi erau folosite pentru a eluda plata TVA datorat bugetului consolidat al statului. În aşa fel, orădenii puteau vinde zahărul la un preţ mult sub cel real, iar acest lucru le-a adus o reţea fidelă de clienţi, printre care se numărau şi firmele unor evazionişti notorii din sudul ţării, ca de pildă Marian Bărănescu, patronul unei firme de îmbuteliat ulei şi de ambalat zahăr din Craiova, condamnat deja la 2 ani închisoare cu suspendare pentru fraudă în dauna bugetului de stat sau Cornel Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, condamnat definitiv recent la 3 ani de închisoare cu executare, după ce l-a corupt cu 50.000 euro pe primarul Craiovei, Antonie Solomon, pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova.
Sursele BIHOREANULUI spun că gruparea avea comenzi uriaşe şi livra chiar şi câte 3-4 TIR-uri cu zahăr, în fiecare zi, câştigul fiind pe măsură. "Strângeau şi câte 7000 euro pe zi, câştigul lor, iar banii îi scoteau din firme sub diverse pretexte", a explicat sursa BIHOREANULUI.
Afacerea ar mai fi continuat, probabil, dacă nu ar fi intrat pe fir poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, care, luni, după câteva luni de supraveghere, a decis să acţioneze în forţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.