URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2013, 22:09

Patimile lui Hristos: Sute de orădeni l-au însoţit pe Iisus pe Drumul Crucii (FOTO / VIDEO)

Iisus este viu! Sute de orădeni l-au însoţit pe Mântuitor luni, în prima seară din Săptămâna Patimilor, pe Drumul Crucii către dealul Golgotei. Manifestarea, organizată de artistul ceramist Dan Leş în colaborare cu Asociaţia Bărbaţilor Creştini din Timişoara şi Asociaţia Servus din Baia Mare, a comemorat patimile şi drumul parcurs de Iisus înainte de răstignire.

Drumul Crucii a început în Parcul 1 Decembrie, unde circa 300 de orădeni, majoritatea adolescenţi şi copii, s-au adunat în bătaia soarelui, atraşi de vederea personajelor în haine de epocă.

Prinşi în scenetă

Conduşi de un centurion, soldaţii romani formaseră un careu în mijlocul căruia Iisus era bătut şi umilit sub ochii îndureraţi ai femeilor mironosiţe. Un Pilat obez care abia aştepta să se spele pe mâini de moartea Mântuitorului şi ticălosul care îl bătea de plăcere, reprezentând mulţimea însetată de sânge, întregeau tabloul răstingnirii.

Desfăşurat într-o atmosferă tensionată, întreţinută de fondul sonor dominat de tobe, de sunetul sec al loviturilor de bici şi de vederea unui Hristos însângerat călcat în picioare, spectacolul a fost realist până la indentificare.

Soldaţii, beşteliţi de centurionul care le cerea să scoată oamenii dintre personaje, nu se fereau să îmbrâncească la nevoie mulţimea, Pilat, care asuda din greu, dădea impresia că vrea să fie în altă parte, iar Mântuitorul chiar icnea pe bune ori de câte ori era izbit de beton.

Ticălosul şi-a jucat atât de bine rolul de bătăuş încât cerea palme. Până şi mulţimea care a însoţit procesiunea de-a lungul bulevardului Magheru, iar apoi pe Corso, şi-a jucat propriul rol. Călărită peste soldaţii care formau cordonul din jurul careului, "generaţia Facebook" se înghesuia să facă poze cu telefonul Mântuitorului căzut la pământ, ca să aibă ce "share-ui" pentru prieteni.

Spectacolul violent a culminat cu scena răstignirii, care a avut loc în piaţeta de lângă Liceul Ady Endre. Crucea enormă, Hristos cel desfigurat şi soldaţii strigând "La moarte!" formau un tablou emoţionant şi trist. Şi mai trist a fost, însă, că asistenţa nu s-a putut abţine să chicotească atunci când Mântuitorul era bătut sau să zâmbească larg la vederea crucificării.

Singur, un pruncuţ atârnat de mâna unui tânăr părea să îşi dea seama ce se întâmplă. Absorbit de imaginea lui Iisus cel bătut, micuţul a întrebat în sus către bărbat: "Da' Poliţia de ce nu se bagă?". "Aşa trebuie să se întâmple, Marius", i-a răspuns acesta. Semn că piesa nu s-a jucat chiar degeaba...

La poze

Bătut măr la Oradea, olarul Dan Leş, cel care a interpretat personajul principal, va avea încă multe de pătimit. "A fost greu, pentru că am făcut un drum extraordinar de lung. Fizic este istovitor. Se întâmplă să o mai încasezi din greşeală şi, dacă nu ai şcoala căderii, te poţi lovi destul de urât. Dar Dumnezeu m-a ferit de accidentări", a declarat Dan. La finalul evenimentului, după ce artistul a fost dat jos de pe cruce, unii orădeni au stat la rând cuminţi, pentru o poză cu Iisus.

Manifestaţia de la Oradea deschide un şir de procesiuni similare care vor avea loc săptămâna aceasta în Arad, Deva, Hunedoara, Braşov, Bucureşti şi Deta.

Scopul acestor manifestaţii este de a aminti credincioşilor că sărbătorile pascale înseamnă, dincolo de cadouri de la iepuraş şi dezlegarea la carne, că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât şi-a dat singurul fiu să moară pentru ea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
boi
Dar cine i-a cerut * să se jertfească pentru noi ? @diflorino Du-te la o bibliotecă şi pune mâna pe o carte de gramatică . Lasă dracu' * de biblie că ajungi rău . Sau nu cumva îţi plac incesturile şi genocidele ?
Postat 23 Aprilie 2014, 10:01 de dodo
ce tare!
la sfarsit si-au facut poze cu ACTORUL Isus, unii, pentru a si le pune pe FB eventual ; ~))
Postat 02 Mai 2013, 16:43 de prasila
blasfemie?
Nu exista blasfemie fiindca nu exista dumnezeu (numai in capul a unor cretini). Simplu.
Postat 01 Mai 2013, 22:39 de stv3
RUSINE
Astia nu pot fi decat niste idioti de greco catolici, ei fac circ di asta an de an. Rusine Bercea pt porcariile astea blasfemiatoare.
Postat 01 Mai 2013, 18:55 de Raul
Niste idioti
Ce retardati. Transformati jertfa Mantuitorului in circ, jigodii de doi bani. Dupa mutre sunteti niste betivani vamaioti.
Postat 01 Mai 2013, 18:51 de Ego
lolz
@diflorino: sigur că există. Chiar ieri l-am văzut la Mall cu Moş Crăciun şi Iepuraşul de Paşti. Îşi parcau unicornul lângă un BMW al BOR-ului. PS: corect gramatical e ”ateu” nu ”ateist”. Dar cum IQ-ul şi cultura creştinilor n-au fost niciodată prea aproape de ceruri, te scuz. De data asta. Pace şi mântuire şi pastă de mici la preţ redus.
Postat 30 Aprilie 2013, 07:05 de batman
chiar exista!
@batman: ateist impootit ce esti, du-te de te impusca. ne-ai face o mare placere la toti
Postat 30 Aprilie 2013, 01:08 de diflorino
batman
@Alex: relaxează-te. Toată lumea ştie că Isus e la fel de real precum Greuceanu.
Postat 29 Aprilie 2013, 23:18 de Maica Precistă
batjocura!
Blasfemie! Bataie de joc adusa la adresa Mantuitorului nostru Iisus Hristos si la jertfa de pe cruce. Cum va permiteti sa faceti asa ceva????? Vi se pare ca este ceva normal ca an de an sa va bateti joc de Hristos, transformand Saptamana Patimirilor Sale intr-o fiasco, un eveniment monden prin care sa va mediatizati voi, marsavii crestinismului. Rusine sa va fie! Mantuitorul nu S-a jertfit pe cruce ca voi sa aveti cum sa va distrati an de an repetand cu seninatate si lipsa de credinta jertfa sa, ci a facut-o pentru ca noi sa avem posibilitatea sa ne mantuim. Eu nu voi vedea Raiul, dar cu siguranta ne vom vedea in iad, daca nu pentru altceva, pentru entertainmentul acesta cu siguranta! Blasfemie!
Postat 29 Aprilie 2013, 22:44 de Alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON