URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2011, 11:16

Pasajul Theodor Neş va fi redeschis începând de luni traficului rutier

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasajul Theodor Neş care traversează liniile ferate prin vecinătatea ANL din Bulevardul Ştefan cel Mare pentru a face legătură cu străzile din zona Oncea va fi redat traficului rutier începând de luni dimineaţă. Conform unui comunicat al municipalităţii podul va putea fi folosit începând cu 19 septembrie, ora zero, deşi lucrările de amenajare conexe construcţiei podului să se desfăşura în continuare.

Astfel, în intersecţia străzilor Ştefan cel Mare cu Theodor Neş, pe sensul de acces spre gară, Primăria va amenaja o bandă suplimentară destinată maşinilor care staţionează la semafor pentru a putea vira la stânga spre pasaj. Astfel, şoferii care circulă către staţia CFR vor avea în continuare la dispoziţie două benzi fluidizându-se astfel accesul în instersecţie.

Sub trafic feroviar

Conform comunicatului Primăriei reabilitarea pasajului au început la sfârşitul lunii mai cu demolarea structurii podului vechi, inclusiv partea metalică. Ulterior, lucrările de reabilitare au constat în turnarea fundaţiilor la pile, refacerea culeelor, montarea grinzilor longitudinale, turnarea stratului de beton şi a şapei de egalizare, realizarea hidro-izolaţiei şi a îmbrăcăminţii asfaltice.

Lucrările, adjudecate pentru 2,7 milioane lei fără TVA de firma Abed Nego, aparţinând unui şef din CFR, inginerul Marius Ionaşcu, coordonatoul Districtului 5 Linii, au fost executate pe baza unui program restricţionat, cu asigurarea circulaţiei trenurilor pe calea ferată.

Vechi de un secol

Podul iniţial peste calea ferată a fost construit în anul 1908. În anul 1995 a fost supus unei reparaţii capitale. Vechimea de peste 100 de ani a pasajului a determinat expertizarea repetată a lucrării după care, în lipsa unor măsuri concrete, treptat circulaţia pe pasaj a fost restricţionată. În prima etapă s-au impus restricţii de tonaj, după care în 2006, circulaţia pe pasaj a fost restricţionată pe o singură bandă, prin limitatoare din beton, fapt care a dus la strangularea circulaţiei şi la un trafic greoi dinspre cartierul Oncea spre zona Rogerius-Lacul Roşu.

În anul 2010 Consiliul Local a aprobat reabilitarea pasajului iar lucrările au demarat abia în vara anului 2011 după finalizarea documentaţiilor necesare. ,,Mulţumim Regionalei CFR Cluj pentru sprijinul asigurat pentru proiectarea şi avizarea documentaţiilor tehnice şi constructorilor pentru finalizarea în bune condiţii a lucrărilor de reabilitare. Ne cerem scuze locuitorilor din zona Ecaterina Teodoroiu pentru inconvenientele generate de traficul deviat pe perioada lucrărilor", a declarat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Reprezentanţii municipalităţii estimează că după finalizarea lucrărilor conexe la intersecţia semaforizată în cursul acestei luni, traficul rutier în zonă se va desfăşura cu o uşurinţă mult mai mare decât în perioada în care circulaţia pe pod era restricţionată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa traiti, dom' premar !
Raportez cu respect : asa cum ati ordonat, am organizat sa se taie ata la pod luni, 19 luna curenta ! A raportat un bihorel. seful pupincuristilor !
Postat 18 Septembrie 2011, 13:03 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON