URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
13 August 2012, 15:56

Pârâul Paris va fi întubat cu fonduri europene, dar cu preţul altui "scandal": ar putea fi necesară demolarea unor... coteţe!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţia pârâului Paris, nerezolvată din anii '50, va fi soluţionată în cel mult doi ani prin întubarea cursului de apă în care locuitorii din zona străzilor Gheorghe Doja şi Louis Pasteur îşi deversează dejecţiile ce ajung în Crişul Repede în zona din apropierea Podului Dacia.

Consilierii municipali au aprobat luni, cu vot unanim, un acord de parteneriat între Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală Ape Crişuri, conform căruia aceasta va realiza întubarea pârâului. Cheltuielile aproximate de şeful ABA, Pasztor Sandor, se ridică la aproximativ 15 milioane de lei, iar fondurile urmează să fie procurate de la UE în baza unui proiect finanţabil prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Contribuţia municipalităţii ar urma să fie de aproximativ 300.000 lei, adică 2% din valoarea proiectului.

Potrivit unei prezentări făcute de primarul Ilie Bolojan şi de şeful ABA într-o conferinţă de presă înaintea şedinţei Consiliului Local, proiectul întubării pârâului Paris va înlătura singura sursă de poluare a apelor de pe raza municipiului Oradea, şi în acelaşi timp va reduce la zero pericolul unei viituri pe acest curs de apă.

"În anii '50 s-a încercat întubarea pârâului, dar s-a făcut pe o porţiune mică. Noi vom întuba alte două tronsoane, rămase neamenajate, pe o lungime de aproximativ un kilometru, şi în paralel vom amplasa un colector, pentru că în zonă nivelul pârâului este deasupra nivelului la care se află casele din zona Doja - Pasteur", a explicat şeful ABA, Pasztor Sandor.

Acesta a mai spus că "lucrarea a fost avizată deja în Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Mediului", iar proiectul va fi depus spre finanţare cu fonduri europene, deoarece "îndeplinim toate condiţiile pentru a fi inclus în Programul Operaţional Sectorial Mediu".

De asemenea, a afirmat Pasztor, "în cel mult o lună vom lansa demersurile pentru licitaţia lucrării, pentru ca anul viitor să începem lucrările". El a amintit că la fel s-a procedat şi pentru întubarea pârâului Adona şi a Crişului Mic, unde contribuţia bugetului local şi cel al ABA au fost de 10%, restul fiind fonduri europene.

Primarul Ilie Bolojan a subliniat că acordul de parteneriat între cele două instituţii prevede că licitaţia şi supravegherea lucrărilor va fi asigurată de ABA, municipalitatea urmând doar să aibă reprezentanţi în comisia de licitaţie şi în cea de recepţie.

Edilul a precizat, totodată, că proiectul urmează să fie dezbătut şi cu locuitorii din zonă, şi este de aşteptat ca unii dintre ei să nu fie foarte încântaţi că vor pierde câţiva metri pătraţi din terenurile pe care le folosesc, chiar dacă le ocupă nelegal.

"Legea prevede că terenurile din stânga şi dreapta unui curs de apă aparţin statului pe o lungime de 5 metri de la malul pârâului, dar încă din anii '50 unii dintre locuitorii din zonă şi-au construit pe ele tot felul de anexe (n.r. - coteţe de păsări sau alte construcţii), astfel că unele sunt la un metru şi jumătate de pârâu. Va trebui să-i convingem şi pe aceştia", a arătat primarul. La rându-i, şeful ABA a spus că este optimist şi crede că acest lucru se va întâmpla, deoarece "este şi spre binele lor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Spitalul Judetean - principalul poluator,din 30.09.2014 fara aviz de mediu !
Spitalul Judetean - principalul poluator,din 30.09.2014 fara aviz de mediu ! Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea in urma sesizarii referitoare la evacuarea apelor menajere in paraul Paris i s-a revocat autorizatia de mediu conf.Ord.1798/2007 al MMDD.Domnule Bolojan ,ati cunoscut aceasta situatie,totusi ati considerat oportun,conform constiintei Dvs. sa-i acuzati pe cei cativa proprietari de imobile care au locatia pe albia paraului si nu sunt bransati la reteaua de canalizare(zona tarifara de impozitare A ).Nu va interesat cati dintre acestia au fose septice!De ce nu au fost bransati pana acum ? Ati profitat de pozitia celui mai tare......in tot acest timp Spitalul Judetean deverseaza la greu apa menajera cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati,cu risc maxim de ai imbolnavi pe totii oradenii prin deversarea din paraul Paris in Crisul Repede.Nu v-a interesat aceasta investitie pentru ca ,ea in sine nu este prea vizibila deci lauri si aprecieri mai putine .
Postat 17 Octombrie 2014, 20:43 de Adrian Platona
Intubare sau numai CANALIZARE
Constat ca cei chemati sa raspunda acuzatiilor aduse legat de evidenta faptica a celor sesizate,nu pomenesc nimic de proiectul de intubare ci doar de\" extindere retea de canalizare\",\"reabilitare retele de canalizare\" .Oare de ce ? Intubarea nu inseamna cumva, ca ar trebui sa puna lacat institutiilor pe care le reprezinta (ABA Crisuri,Compania de Apa Canal, Garda de Mediu,Agentia de Protectie a Mediului- pentru ca si-ar pierde menirea) si sa plece acasa ?.INTUBAREA-solutie de compromis,aleasa de Bolojan si Pasztor pentru a primii finantare europeana insa care nu va rezolva ci ascunde sursele de poluare.Unde sunt banii alocati an de an din bugetul Primariei Oradea pentru DEPOLUAREA PARAULUI PARIS?Constat ca cei chemati sa raspunda acuzatiilor aduse legat de evidenta faptica a celor sesizate,nu pomenesc nimic de proiectul de intubare ci doar de\" extindere retea de canalizare\",\"reabilitare retele de canalizare\" .Oare de ce ? Intubarea nu inseamna cumva, ca ar trebui sa puna lacat institutiilor pe care le reprezinta (ABA Crisuri,Compania de Apa Canal, Garda de Mediu,Agentia de Protectie a Mediului- pentru ca si-ar pierde menirea) si sa plece acasa ?.INTUBAREA-solutie de compromis,aleasa de Bolojan si Pasztor pentru a primii finantare europeana insa care nu va rezolva ci ascunde sursele de poluare.Unde sunt banii alocati an de an din bugetul Primariei Oradea pentru DEPOLUAREA PARAULUI PARIS?Pute până la Bucureşti! Spitalul Judeţean, prins că îşi deversează canalizarea în pârâul PasteurOficiali din Capitală au descins la Oradea în această săptămână, după ce un orădean a sesizat Cancelaria Primului Ministru vizavi de poluantul pârâu Pasteur, în care ajung ape menajere şi dejecţii. Sesizarea arăta că pârâul este infestat cu ape provenite de la 74 de gospodării, 5 blocuri de locuinţe, 5 agenţi economici şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, remis joi, la control au participat Vasile Pintilie, şef Serviciu Inspecţia Apelor în cadrul A.N. Apele Române Bucureşti, reprezentanţi ai ABA Crişuri, ai Gărzii de Mediu Bihor, ai Companiei de Apă şi responsabilul de mediu din cadrul Spitalului Judeţean.Altfel spus, sesizarea s-a confirmat
Postat 05 Octombrie 2014, 23:38 de Adrian Platona
adi
Domnilor de la Mediu,Primarie si ABA Crisuri daca doriti intr-adevar sa rezolvati problema \\\\\"evacuarii de ape uzuale\\\\\" in apele paraului Paris,luati-va de mana si priviti de pe poduletul care leaga str.Doja de Louis Psteur,in amonte de GRADINILE si COTETELE incriminate,in aval de Spitalul Municipal si veti observa mizeria care provine sigur de la unul din agentii economici care se afla pe albia paraului Paris intubata(vezi Spitalul Minicipal,Perind,..etc...).Este mai usor de razboit cu amaratii astia care au avut tupeul sa locuiasca de o parte si de alta a paraului unde au si o gradina sau poate si un cotet,cu forme legale - sau doriti sa ne intimidati avand in vedere o posibila expropriere PE DEGEABA. (vezi proiect DRUMUL RAPID) Scopul nu scuza mijloacele domnilor ALESI,mai ales ca nu se doreste inlaturarea cauzei reale de poluare a paraului Paris,ci ascunderea ei,la fel cum cei de la Mediu se fac ,ca nu stiu de unde vine mirosul de porcine care acopera jumatate din Oradea,Traiesc cu speranta ca veti veni si in sprijinul nostru,al celor care nu vrem sa \\\\\"cotizam\\\\\" SISTEMULUI
Postat 04 Octombrie 2012, 22:39 de platona
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON