URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2013, 08:10

OTL desfiinţează o cursă spre Real I şi ambele spre OSC

OTL desfiinţează o cursă spre Real I şi ambele spre OSC Dacă liniile 21, 25 şi 26 au fost desfiinţate, linia 23 spre ERA Park a fost păstrată, însă, cu un traseu uşor modificat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat, joi, în şedinţa ordinară, trecerea gestiunii serviciului de transport public din subordinea Direcţiei Tehnice în cea a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Transregio, înfiinţată cu scopul de a le permite localităţilor membre să iasă din regimul de transport judeţean şi să-şi aleagă singure operatorul. Deocamdată, din ADI Transregio fac parte Oradea, Borş şi Sînmartin.

"Deocamdată doar consilierii din Oradea au aprobat trecerea gestiunii la acest ADI Transregio şi ar urma ca şi cei din Borş şi Sînmartin să o facă. Este, astfel, primul pas pentru ca OTL să poată deveni operator metropolitan de transport în comun", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul societăţii de transport în comun Csuzi Istvan.

În acelaşi proiect, votat în unanimitate, OTL a introdus şi nişte schimbări la programul municipal de transport. Mai exact, în urma unor statistici realizate la nivelul numărului de pasageri, dar în urma unei dezbateri publice, operatorul a decis să desfiinţeze liniile 21, spre Real 1, respectiv 25 şi 26, care mergeau la Oradea Shopping City. Aşadar, la Real 1 va mai ajunge doar autobuzul 20. În schimb, linia 23, spre ERA Shopping Park a fost păstrată cu unele modificări ale traseului.

"Reprezentanţii ERA Park au acceptat creşterea cu 10% a tarifului de 2 lei plus TVA pentru fiecare kilometru parcurs pe această linie şi modificarea traseului. Aşadar, linia 23 nu va mai merge pe Avram Iancu-Sucevei-Vlădeasa, ci pe strada Primăriei, luând-o spre stânga pe Bulevardul Decebal şi oprind în acea staţie de transbordare de lângă blocurile ANL. Apoi va urma strada Vlădeasca şi apoi oprirea la ERA", a explicat Csuzi Istvan.

De asemenea, în noul program se menţionează şi reducerea curselor liniei 16 spre Cartierul Tineretului. "Acolo vom avea trei curse pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara. Nu vor fi destui pasageri, dar nu avem ce face, este mai mult o linie socială", a spus directorul OTL. În fine, potrivit hotărârii aprobate de consilierii locali, se desfiinţează staţia liniei 12 din Centrul Civic de lângă CEC, iar traseul liniei 13 se reduce până la strada Gheorghe Doja nr. 190.

Pe de altă parte, aleşii locali au aprobat în unanimitate şi stabilirea costului mediu lunar de întreţinere a copilului în creşă la 934 de lei pe lună, în urma calculelor realizate de Administraţia Social Comunitară Oradea pe anul 2012.

Potrivit noilor prevederi din Legea creşelor, cotizaţia părinţilor nu va mai fi una fixă stabilită de CL, ci diferenţiată în funcţie de veniturile părinţilor. Aşadar, familiile al căror venit brut cumulat depăşeşte 700 de lei vor plăti o cotă procentuală de 20% dacă au un singur copil, respectiv 10% dacă au doi sau mai mulţi copii. În cazul în care venitul mediu brut cumulat al părinţilor se situează între 225 şi 699 lei, familiile cu un copil vor plăti o cotă de 10% din costul mediu lunar de întreţinere în creşă, respectiv 5% familiile cu doi sau mai mulţi copii.Aşadar, părinţii din prima categorie vor plăti maxim 9 lei pe zi, în loc de 6 lei cât era până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
OTL - you better walk
Din planurile de extindere a serviciilor OTL: Abonament preconizat de 200 de Euro, Desfiintarea tuturor liniilor de autobuz, ramane doar o linie, linia 00, care va face turul pietei Unirii, la interval de o ora. De asemenea, ramane doar o garnitura de tramvai, care va circula in bucla de la capat Nufarul. Calatorii care vor vedea tramvaiul respectiv autobuzul vor trebui sa-si valideze abonamentele, la cel mai apropiat validator, montat pe toti stalpii din oras, prin piete parcuri etc. De nu, amenda! Evident, societatea va functiona astfel cu un randament de 1000% si cu un profit de 10000%.
Postat 21 Iunie 2013, 15:17 de mine
Iar când ajungeţi la cap de linie să ne anunţaţi că v-aţi desfiinţat cu totul !?!
...
Postat 21 Iunie 2013, 14:51 de Carp III
Real -un hipermarket mort
Real care candva atragea o mare parte din cumparatorii din Oradea a devenit mort. Angajatii te trateaza cu un dispret suveran, marfa este de foarte proasta calitata (sa mentionez doar mezelurile si textilele, ofertele sunt de forma , prost gandite si nu mai atrag pe nimeni. Auchan au cumparat zidurile goale ca vadul comercial s-a dus. RIP PS Smarandoo ce legatura are legea creselor cu OTL-ul?
Postat 21 Iunie 2013, 12:14 de Dorin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON