URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2011, 18:21

Orădenii care nu îşi vor reabilita clădirile le vor pierde!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea va aloca un milion de euro anual pentru reabilitarea clădirilor care prezintă pericol pentru trecători, iar proprietarii lor nu îşi permit să suporte cheltuielile de reabilitare. Ulterior, Primăria îşi va recupera investiţia de la deţinătorii imobilului în rate, pe o perioadă de trei ani.

Măsura va fi luată în baza Legii 153 din 2011 privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, botezată după numele promotorului Legea Udrea. "Primăria va notifica deţinătorii de imobile care prezintă pericol pentru trecători după care, dacă lucrările nu au fost executate în termen de un an, municipalitatea va propune Consiliului Local efectuarea lucrărilor în numele şi pe cheltuiala proprietarilor", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Banii sau casa!

Conform legii, Primăria îşi va recupera investiţia în rate de la proprietarul imobilului. "Dacă proprietarul imobilului nu îşi face lucrările de reparaţii, Consiliul Local va hotărî că o repară din bani publici, iar dacă acesta, în termen de trei ani, nu plăteşte Primăriei banii cheltuiţi, se va trece la executarea silită", a spus primarul.

Ilie Bolojan a declarat că normativul este mult mai dur decât pachetul de hotărâri promovat de municipalitate şi blocat de Instituţia Prefectului în instanţă. "Seamănă cu o lege germană care spune că dacă nu îţi faci reparaţiile la clădire le face statul şi pe urmă o pierzi", a precizat Bolojan.

Două luni de "gândire"

Primăria va începe procesul de reabilitarea imobilelor din zona centrală pe axa: Republicii-pietonal, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii.

"După identificarea imobilelor vom trece la notificarea proprietarilor cu privire la măsurile pe care vor trebui să le ia. Potrivit normelor legale, în termen de 60 de zile de la notificare, fiecare proprietar va trebui să dea un răspuns cu privire la modul în care va găsi să aplice aceste măsuri", a spus Bolojan. În cazul în care proprietarii nu vor fi dispuşi să cheltuie cu reabilitarea imobilului, lucrările le va executa Primăria.

Minim cinci clădiri "reparate" pe an

Ilie Bolojan a apreciat că din milionul de euro rezervat anual pentru reabilitarea clădirilor municipalitatea va putea repara între cinci şi zece imobile, în funcţie de dimensiunea acestora. "Am luat în calcul doar clădirile care vor fi reabilitate de Primărie, dar vor mai fi, în mod cert şi altele, reabilitate de proprietari. Numărul clădirilor reabilitate va creşte an de an pentru că, pe lângă banii alocaţi, vor veni şi rambursările", a declarat Bolojan.

Primarul este convins că orădenii vor prefera să îşi facă singuri lucrările decât să plătească rate municipalităţii. "Ne aşteptăm ca lucrările făcute de Primărie să coste mai mult pentru că la noi e totul la vedere pe când, discutând direct cu constructorul, orădenii vor putea negocia şi vor mai putea salva din cheltuieli", a spus Bolojan.

Conform Legii 153, deţinătorii de imobile vor putea accesa credite bancare garantate de stat, deci cu dobândă mai mică, dintr-un fond care va fi creat special în acest sens. Împrumutul va putea reprezenta cel mult 90% din valoarea lucrării, diferenţa urmând să fie suportată de proprietarul clădirii. Consiliul Local va avea libertatea de a finanţa integral cota-parte ce revine cazurilor sociale şi va putea scuti vreme de cinci ani de impozitul pe profit deţinătoriii clădirilor care au fost reabilitate.

Vin notificările!

Primele măsuri pentru implementarea normativului vor fi luate în luna octombrie. "Luna viitoare, Primăria va organiza o dezbatere publică cu privire la aceste măsuri, după care se va trece la votarea în Consiliul Local a zonei de intervenţie, iar apoi la identificarea şi inventarierea clădirilor, urmând ca până la finalul acestui an, toţi proprietarii din centru să fie notificaţi, pentru a şti ce au de făcut în continuare", a mai spus Bolojan.

Excepţie de la Legea 153 fac, în mod paradoxal, tocmai clădirile monument, cele mai importante din zona centrală, care totuşi fac obiectul unei legi speciale. În cazul acestora, în primă fază, Primăria va soma proprietarii să treacă la reabilitarea lor, după care va trece la aplicarea de amenzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
o sa vad eu cum ii contacteaza pe cei plecati din tara !!!! caci multi proprietari sunt asa , mai ales in curti comune cu peste 10 proprietari, iar din cauza lor ...restul nu pot face mai nimic chiar daca vor.
Postat 21 Septembrie 2011, 16:44 de radu
comentati aiurea ca lupul tot lup ramne
oamenii nu au banii, multi interlopi castiga in acesta perioada de ce credeti ca statul nu recurge la instrumente de a imbunatati situatia cetateanului? pentru ca altii au pus ochii, averea intodeauna va fi o problema in orice vremuri.Intodeauna ve ti fi vanati daca aveti valori:))) decat vannat mai bine vanator e o necesitate de trai.
Postat 20 Septembrie 2011, 22:37 de reteta
Buna si asta, da' reabilitarea termica ?!
Nu stau in buricul targului....asta e....nu putem fi toti ,,domni'' ! As vrea sa-mi reabilitez termic locuinta si in situatia mea cred ca sunt mult mai multi....Ce s-a hotarat ?! Pt. noi va avea CL+ bolovan ceva maruntis ?! N-am vrea sa le stricam blaturile, doar intrebam....
Postat 20 Septembrie 2011, 21:12 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON