URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 Septembrie 2011, 18:21

Orădenii care nu îşi vor reabilita clădirile le vor pierde!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea va aloca un milion de euro anual pentru reabilitarea clădirilor care prezintă pericol pentru trecători, iar proprietarii lor nu îşi permit să suporte cheltuielile de reabilitare. Ulterior, Primăria îşi va recupera investiţia de la deţinătorii imobilului în rate, pe o perioadă de trei ani.

Măsura va fi luată în baza Legii 153 din 2011 privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, botezată după numele promotorului Legea Udrea. "Primăria va notifica deţinătorii de imobile care prezintă pericol pentru trecători după care, dacă lucrările nu au fost executate în termen de un an, municipalitatea va propune Consiliului Local efectuarea lucrărilor în numele şi pe cheltuiala proprietarilor", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Banii sau casa!

Conform legii, Primăria îşi va recupera investiţia în rate de la proprietarul imobilului. "Dacă proprietarul imobilului nu îşi face lucrările de reparaţii, Consiliul Local va hotărî că o repară din bani publici, iar dacă acesta, în termen de trei ani, nu plăteşte Primăriei banii cheltuiţi, se va trece la executarea silită", a spus primarul.

Ilie Bolojan a declarat că normativul este mult mai dur decât pachetul de hotărâri promovat de municipalitate şi blocat de Instituţia Prefectului în instanţă. "Seamănă cu o lege germană care spune că dacă nu îţi faci reparaţiile la clădire le face statul şi pe urmă o pierzi", a precizat Bolojan.

Două luni de "gândire"

Primăria va începe procesul de reabilitarea imobilelor din zona centrală pe axa: Republicii-pietonal, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii.

"După identificarea imobilelor vom trece la notificarea proprietarilor cu privire la măsurile pe care vor trebui să le ia. Potrivit normelor legale, în termen de 60 de zile de la notificare, fiecare proprietar va trebui să dea un răspuns cu privire la modul în care va găsi să aplice aceste măsuri", a spus Bolojan. În cazul în care proprietarii nu vor fi dispuşi să cheltuie cu reabilitarea imobilului, lucrările le va executa Primăria.

Minim cinci clădiri "reparate" pe an

Ilie Bolojan a apreciat că din milionul de euro rezervat anual pentru reabilitarea clădirilor municipalitatea va putea repara între cinci şi zece imobile, în funcţie de dimensiunea acestora. "Am luat în calcul doar clădirile care vor fi reabilitate de Primărie, dar vor mai fi, în mod cert şi altele, reabilitate de proprietari. Numărul clădirilor reabilitate va creşte an de an pentru că, pe lângă banii alocaţi, vor veni şi rambursările", a declarat Bolojan.

Primarul este convins că orădenii vor prefera să îşi facă singuri lucrările decât să plătească rate municipalităţii. "Ne aşteptăm ca lucrările făcute de Primărie să coste mai mult pentru că la noi e totul la vedere pe când, discutând direct cu constructorul, orădenii vor putea negocia şi vor mai putea salva din cheltuieli", a spus Bolojan.

Conform Legii 153, deţinătorii de imobile vor putea accesa credite bancare garantate de stat, deci cu dobândă mai mică, dintr-un fond care va fi creat special în acest sens. Împrumutul va putea reprezenta cel mult 90% din valoarea lucrării, diferenţa urmând să fie suportată de proprietarul clădirii. Consiliul Local va avea libertatea de a finanţa integral cota-parte ce revine cazurilor sociale şi va putea scuti vreme de cinci ani de impozitul pe profit deţinătoriii clădirilor care au fost reabilitate.

Vin notificările!

Primele măsuri pentru implementarea normativului vor fi luate în luna octombrie. "Luna viitoare, Primăria va organiza o dezbatere publică cu privire la aceste măsuri, după care se va trece la votarea în Consiliul Local a zonei de intervenţie, iar apoi la identificarea şi inventarierea clădirilor, urmând ca până la finalul acestui an, toţi proprietarii din centru să fie notificaţi, pentru a şti ce au de făcut în continuare", a mai spus Bolojan.

Excepţie de la Legea 153 fac, în mod paradoxal, tocmai clădirile monument, cele mai importante din zona centrală, care totuşi fac obiectul unei legi speciale. În cazul acestora, în primă fază, Primăria va soma proprietarii să treacă la reabilitarea lor, după care va trece la aplicarea de amenzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
o sa vad eu cum ii contacteaza pe cei plecati din tara !!!! caci multi proprietari sunt asa , mai ales in curti comune cu peste 10 proprietari, iar din cauza lor ...restul nu pot face mai nimic chiar daca vor.
Postat 21 Septembrie 2011, 16:44 de radu
comentati aiurea ca lupul tot lup ramne
oamenii nu au banii, multi interlopi castiga in acesta perioada de ce credeti ca statul nu recurge la instrumente de a imbunatati situatia cetateanului? pentru ca altii au pus ochii, averea intodeauna va fi o problema in orice vremuri.Intodeauna ve ti fi vanati daca aveti valori:))) decat vannat mai bine vanator e o necesitate de trai.
Postat 20 Septembrie 2011, 22:37 de reteta
Buna si asta, da' reabilitarea termica ?!
Nu stau in buricul targului....asta e....nu putem fi toti ,,domni'' ! As vrea sa-mi reabilitez termic locuinta si in situatia mea cred ca sunt mult mai multi....Ce s-a hotarat ?! Pt. noi va avea CL+ bolovan ceva maruntis ?! N-am vrea sa le stricam blaturile, doar intrebam....
Postat 20 Septembrie 2011, 21:12 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON