Municipalitatea va aloca un milion de euro anual pentru reabilitarea clădirilor care prezintă pericol pentru trecători, iar proprietarii lor nu îşi permit să suporte cheltuielile de reabilitare. Ulterior, Primăria îşi va recupera investiţia de la deţinătorii imobilului în rate, pe o perioadă de trei ani.
Măsura va fi luată în baza Legii 153 din 2011 privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, botezată după numele promotorului Legea Udrea. "Primăria va notifica deţinătorii de imobile care prezintă pericol pentru trecători după care, dacă lucrările nu au fost executate în termen de un an, municipalitatea va propune Consiliului Local efectuarea lucrărilor în numele şi pe cheltuiala proprietarilor", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Banii sau casa!
Conform legii, Primăria îşi va recupera investiţia în rate de la proprietarul imobilului. "Dacă proprietarul imobilului nu îşi face lucrările de reparaţii, Consiliul Local va hotărî că o repară din bani publici, iar dacă acesta, în termen de trei ani, nu plăteşte Primăriei banii cheltuiţi, se va trece la executarea silită", a spus primarul.
Ilie Bolojan a declarat că normativul este mult mai dur decât pachetul de hotărâri promovat de municipalitate şi blocat de Instituţia Prefectului în instanţă. "Seamănă cu o lege germană care spune că dacă nu îţi faci reparaţiile la clădire le face statul şi pe urmă o pierzi", a precizat Bolojan.
Două luni de "gândire"
Primăria va începe procesul de reabilitarea imobilelor din zona centrală pe axa: Republicii-pietonal, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii.
"După identificarea imobilelor vom trece la notificarea proprietarilor cu privire la măsurile pe care vor trebui să le ia. Potrivit normelor legale, în termen de 60 de zile de la notificare, fiecare proprietar va trebui să dea un răspuns cu privire la modul în care va găsi să aplice aceste măsuri", a spus Bolojan. În cazul în care proprietarii nu vor fi dispuşi să cheltuie cu reabilitarea imobilului, lucrările le va executa Primăria.
Minim cinci clădiri "reparate" pe an
Ilie Bolojan a apreciat că din milionul de euro rezervat anual pentru reabilitarea clădirilor municipalitatea va putea repara între cinci şi zece imobile, în funcţie de dimensiunea acestora. "Am luat în calcul doar clădirile care vor fi reabilitate de Primărie, dar vor mai fi, în mod cert şi altele, reabilitate de proprietari. Numărul clădirilor reabilitate va creşte an de an pentru că, pe lângă banii alocaţi, vor veni şi rambursările", a declarat Bolojan.
Primarul este convins că orădenii vor prefera să îşi facă singuri lucrările decât să plătească rate municipalităţii. "Ne aşteptăm ca lucrările făcute de Primărie să coste mai mult pentru că la noi e totul la vedere pe când, discutând direct cu constructorul, orădenii vor putea negocia şi vor mai putea salva din cheltuieli", a spus Bolojan.
Conform Legii 153, deţinătorii de imobile vor putea accesa credite bancare garantate de stat, deci cu dobândă mai mică, dintr-un fond care va fi creat special în acest sens. Împrumutul va putea reprezenta cel mult 90% din valoarea lucrării, diferenţa urmând să fie suportată de proprietarul clădirii. Consiliul Local va avea libertatea de a finanţa integral cota-parte ce revine cazurilor sociale şi va putea scuti vreme de cinci ani de impozitul pe profit deţinătoriii clădirilor care au fost reabilitate.
Vin notificările!
Primele măsuri pentru implementarea normativului vor fi luate în luna octombrie. "Luna viitoare, Primăria va organiza o dezbatere publică cu privire la aceste măsuri, după care se va trece la votarea în Consiliul Local a zonei de intervenţie, iar apoi la identificarea şi inventarierea clădirilor, urmând ca până la finalul acestui an, toţi proprietarii din centru să fie notificaţi, pentru a şti ce au de făcut în continuare", a mai spus Bolojan.
Excepţie de la Legea 153 fac, în mod paradoxal, tocmai clădirile monument, cele mai importante din zona centrală, care totuşi fac obiectul unei legi speciale. În cazul acestora, în primă fază, Primăria va soma proprietarii să treacă la reabilitarea lor, după care va trece la aplicarea de amenzi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.