Festivităţile ocazionate de împlinirea a 92 de ani de la eliberarea oraşului Oradea de sub dominaţie austo-ungară, pe 20 aprilie 1919, de către armata română condusă de generalul Traian Moşoiu au demarat miercuri în jurul orei 10 cu o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoţi la Biserica cu Lună. La oficierea serviciului religios au participat reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, militari activi, în rezervă şi în retragere, dar şi orădeni veniţi în Săptămâna Mare pentru Sfânta Taină a spovedaniei.
Manifestările organizate de Primăria şi Garnizoana Oradea au continuat cu un recital de fanfară susţinut de muzica Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" pe platoul din faţa Bisericii cu Lună şi ceremonialul de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Traian Moşoiu din strada Avram Iancu.
"Dumnezeu să aibă grijă de Oradea!"
Ceremonialul a fost precedat de alocuţiuni privind semnificaţia aniversării a 92 de ani de la intrarea armatei române în Oradea, susţinute de primarul Ilie Bolojan şi de fostul comandant al Brigăzii 11 Mecanizate "Carei", Grigore Bartoş. "În calitate de primar al Oradiei mă simt obligat să îi onorez pe cei care au contribuit la formarea Statului Român, regele Ferdinand şi regina Maria, care au optat strategic pentru ca România să devină ceea ce este astăzi", a spus Ilie Bolojan. Primarul şi-a încheiat discursul cu urarea: "Sărbători fericite! Mă rog împreună cu dumneavoastră către Dumnezeu să aibă în grijă Oradea şi Statul Român!".
La festivitatea de depunere de coroane care a urmat au participat parlamentari bihoreni precum senatorul liberal Cornel Popa sau deputatul PDL Ştefan Seremi, reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale importante, cum ar fi Prefectura, Primăria Oradea, Consiliul Judeţean sau regiile din subordinea municipalităţii, precum şi delegaţi ai tuturor partidelor de pe scena politică locală.
Fără UDMR
La fel ca anul trecut de la manifestări au lipsit cu desăvârşire reprezentanţii UDMR, aliaţii în plan naţional a guvernării PDL, care sprijină în plan judeţean şi local guvernarea liberală. Până şi coroana depusă de Administraţia Social Comunitară Oradea, aflată sub conducerea unui reprezentant al Uniunii, Zita Koncsek, a fost depusă la statuia generalului Traian Moşoiu fără a fi însoţită de vreun delegat al instituţiei.
Manifestările s-au încheiat în jurul orei 11.30 cu defilarea gărzii de onoare formată din milităţi ai unităţilor de Transmisiuni şi de Jandarmi, în aplauzele orădenilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.