URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
04 Aprilie 2013, 21:03

Orădenii anti-gaze de şist au reuşit protestul cu cele mai multe lozinci: "Go frack yourself!" (FOTO)

Go frack yourself!

La chemarea unui aşa-numit "grup antifracturare hidraulică Oradea", dar de fapt a voluntarilor Ecotop, care au şi cerut autorizaţia pentru manifestaţie de la Jandarmerie, circa 200 de orădeni de toate vârstele, preponderant tineri, cu convingeri ecologiste s-au adunat joi seară în faţa Prefecturii pentru a-şi exprima opoziţia faţă de posibila exploatare a gazelor de şist în Bihor şi, în general, în România.

La faţa locului au "catalizat" participanţii cunoscuţii Orlando Balaş, Horea Vuşcan, Laura Turdean, Paul Iacobaş, Ana Marossy şi Narcis Vâlceanu, în jurul cărora manifestanţii au afişat zeci de pancarte cu mesaje pe temă: "Go frack yourself!" (un fel de "Fracturează-te singur!"), "No fracking way!", "Apă fără gaz! Nu putem bea bani!", "Ne apărăm pământul, apa, sănătatea!", "Aveţi copii? Nu le otrăviţi viitorul!", "Oradea spune NU exploatării prin fracturarea a gazelor de şist!", "Nu corporaţia face legislaţia!".

"Vrem să atragem atenţia că se pune în pericol sănătatea oamenilor şi că exploatarea gazelor de şist nu va aduce românilor beneficii, căci după cum s-a văzut românii deja plătesc gaze şi benzină la preţuri ca peste tot în Europa. După mine, exploatarea gazelor de şist este o ideea foarte proastă, care poate să ducă la căderea acestui guvern, la fel cum a căzut şi Guvernul Ungureanu!", a spus Orlando Balaş.

"În exploatările gazelor de şist se folosesc milioane de hectolitri de apă pentru a fractura rocile şi a elibera gazele, iar aceste ape se contaminează iar apoi se răspândesc peste tot pe orizontală, poluând resursele şi ajungând la noi cu substanţe chimice care pot să provoace cancer şi multe alte boli despre care poate nici nu ştim", a explicat şi biologul Ana Marossy.

Jos Ponta! Jos Băsescu!

După ce majoritatea participanţilor a primit de la liderii grupului textele lozincilor, acestea au fost scandate pe toată durata protestului, de peste o oră, făcând deliciul celor de faţă.

"În Bihor / Nu suntem la mâna lor!", "Refuz, rezist / Nu vreau gaze de şist!", "Ape curate / Nu poluate!", "Victor Ponta, nu uita / România nu-i a ta!", "Noi v-am votat / Voi ne-aţi gazat!", "România-i ţara noastră / Ne-am săturat de politica voastră!", "Ponta şi cu Antonescu / La fel ca şi Băsescu!", "România, trezeşte-te!", "Cetăţeanul informat / Nu poate fi manipulat!", "Victor Ponta, nici nu ştii / Cât de mic începi să fii!", "Vinde Ponta tot ce poţi / Că ai un Guvern de hoţi!" şi "Dottore!" - au fost cele mai repetate scandări.

O ţintă a fost şi prefectul Claudiu Pop, care la ora 19 nu mai era în clădirea Prefecturii, luat la zeflemea în cor, cu texte precum "Claudiu, vino afară! Hai, Popică!", "Mergem la Dacia!", "Prefectul e laş / Fuge din oraş!".

În timp ce majoritatea protestatarilor se pregăteau de plecare, prefectul Claudiu Pop, anunţat de jandarmi, a apărut în Parcul Traian, cu toate că la acea oră făcea oficiile de gazdă pentru vicepremierul Liviu Dragnea, care urmează să participe vineri la conferinţa judeţeană a PSD Bihor. Sosit la locul protestului, prefectul a discutat câteva minute cu participanţii la acţiune, după care a invitat o delegaţie să urce în biroul său. Aici, reprezentanţii ecologiştilor au scris pe loc un memoriu pe care Pop a promis că-l va transmite Guvernului în cursul dimineţii de vineri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
mergeti si mancati un blid cald de la Stapan, nu renuntati sa cersiti !
unde e spiritul civic in PDL ? hai mai terminati ca nu o sa murim de foame ca asa vor banii publici spalati in neamul lui Ghilea si oricum nu 120 de oameni din Oradea decid sunteti o nulitate dupa lege, mergeti si mancati un blid cald de la Stapan, nu renuntati sa cersiti !
Postat 06 Aprilie 2013, 15:10 de javra Pdl ista!
Felicitari oradenilor cu spirit civic
Vad aici comentariile unui idiot care semneaza cu mai multe nume si care ii condamna pe cei care au venit cu copiii la manifestatie. Va felicit, oradeni care ati avut grija sa va invatati copiii sa aiba spirit civic, sa protesteze cand e nevoie, nu sa fie niste vite cu nasul in baliga! Daca ii duceati la un miting de partid, era desigur condamnabil. Dar faptul ca ati venit cu copiii la acest miting cetatenesc va onoreaza si e un castig pentru copiii vostri. Bravo!
Postat 06 Aprilie 2013, 10:56 de Verde
fara fracturare
Socant ce pot scrie unii, cata rautate si cata ura au in ei si cate jigniri la adresa celor ca nu sunt ca ei. Romanul vede numai politica, bani, violenta, mita si nu da doi bani pe lucruri ce cu adevarat conteaza, sanatate, un aer si o apa curata. Se pare ca este peste puterea unora sa inteleaga ca am iesit in strada in toata tara, nu numai in Oradea, de bunavoie, sa ne exprimam temerile legate de o problema ce ne afecteaza viitorul nostru si al copiilor nostri.
Postat 05 Aprilie 2013, 18:11 de oradean
fara fracturare
Unii chiar cred ca marile companii americane sau ruse vin sa ne suga de resurse ca sa traim noi mai bine? Ei calca pe cadavre inclusiv in tara lor, d-apoi intr-o tara saraca si corupta, noi nu contam nici cat o ceapa degerata; ce-i intereseaza pe ei de sanatatea, apa si aerul nostru.
Postat 05 Aprilie 2013, 17:21 de oradean
mergeti si dati va drumul in Cris pe rand sa vina SMURD sa si faca fisa postului.
care ANTONESCU ca nu mai e Presedinte titi drogatii impreuna cu minorii au protestat ce ? ce se exploataeaza in prezent ? alcoolul : ))) saracii copii ce peisaj de admirat !!! in loc sa viseze vacante, carti si note ei sunt obligati sa vada cosmarul demential al unor depresivi emotional :)) mergeti si dati va drumul in Cris pe rand sa vina SMURD sa si faca fisa postului. Toate aceste desfasurari in pubic au rol de a scoate in evidenta ceva , nu se fac de la sine cinev ainstiga , propune si culege laurii :)) .
Postat 05 Aprilie 2013, 15:53 de ATENTIE !!!
ca sa vezi cati dezinformatori ;-)
Am remarcat efortul depus de unii pt a minimaliza dorinta oamenilor care au iesit in strada protestand impotriva fracturarii. Chiar daca unii nu vor sa vada, au fost multi locuitori din Baile Felix speriati de consecintele ecologice si economice ale exploatarii gazelor de sist. P.S. Sa nu se creada ca daca exploatarea gazelor de sist se face in Sanmartin sau Baile Felix, oradenii nu vor fi afectati. P.P.S. S-a strigat si Jos antonescu!
Postat 05 Aprilie 2013, 14:27 de Valentin
bravo
Ma bucur ca am reusit sa iau parte aseara. Am vazut acolo de la oameni simplii la "personalitati politice locale", trecand pe la profesori universitari, ecologisti sau oameni de stiinta care sunt constienti de pericolele ce ne stau la usa prin aprobarea acestor exploatari. Am studiat geografia si cunosc multe dintre pericole, dar ma bucur ca cei care au venit au venit di dragoste de tara, simt civic si responsabilitate pentru viitor: am inteles ca avem un drept la replica, avem un creier si nu vrem sa ne dam tara (cat a mai ramas din ea) strainilor(fie ei romani sau strainezi)... Bravo oradeni, bravo romani(de toate etniile)!!!
Postat 05 Aprilie 2013, 14:10 de lisa
va lipseste mintea dar sa mai si protestati, fereasca ne D-zeu !!
ANDREEA avem oamenii de stiinta care sa prezinte populatiei locale riscurile si beneficiile nu protestatari , daca nu aveti minte sa promovati o cauza care deterioreaza SANATATEA printre care principala este si manevraea politicului si imbogatirea abuziva a uneui partid nu putem noi remedia ce nu aveti ? nu aveti TACTICA si strategie pentru o cauza reala, implicati minori daca ieseau acte de violenta erau marcati pe viata, de cand cminori fac treburi de adulti, va lipseste mintea dar sa mai si protestati, fereasca ne D-zeu !!
Postat 05 Aprilie 2013, 14:00 de nu se pote asa ceva
ce platim noi cetateni prostia parintilor ?
la cate taxe si impozite platim ne am cam sataurat de parinti iresponsabili care ne produc numai cheltuieli si mai grav instiga la violenta educand copilul in conditii indecente social ce treaba are un copil cu gazele, ce tematica e asta pentru ei ? legea privind drepturile si protectia copilului trebuie sa le aduceti in vedere nu protestul in strazi !! politicul ca cauza sociala are efect malefic social
Postat 05 Aprilie 2013, 13:50 de taxe si impozite
fara exploatari inutile
cine spune ca pe noi, ca oradeni nu ne afecteaza, inseamna ca nu s-a documentat despre ce inseamna exploatarea asta. Surpriza: panza freatica nu se opreste la Sanmartin! Declinul economic al zonei de vest, ce va urma exploatarii, nu se opreste la granitele zonelor exploatate! Sunt simpla locuitoare a acestui oras, fara apartenenta la vreo organizatie sau partid, si fiindca imi pasa de viitorul meu si al celor de langa mine, am decis ca e cazul sa las atitudinea pasiva deoparte! Asa ca, din 40 de lei (panza+vopseaua) am facut 6 bannere. Fara sa-mi zica nimeni sa le fac. Ne-am strans 4 persoane si in cateva ore au fost gata. Ce mare suma, asa-i?? Ce mult timp , asa-i?!?!?! atata timp cat e clar demonstrat ca substantele folosite in fracturarea hidraulica sunt nocive si cu efecte IREVERSIBILE asupra naturii si oamenilor, nu astept sa ma imbie nimeni ca sa-mi apar CALITATEA VIETII.
Postat 05 Aprilie 2013, 13:47 de andrea
protectia copilului sa si faca ancheta sociala, rusine !
va folositi de minori ca sa instigati la violenta , rusineee unde e protectia copilului cati bani ati primit sa protestati, rusineee !!! in ce stres educati copii si pe urma decontati cheltuieli sociale, rusinee, copii nu sunt implicati in proteste politice! aduceti si pisica si cainele, de ce i ati lasat acasa ?
Postat 05 Aprilie 2013, 13:37 de RUSINEEEEEEE
dati in judecata impreuna cu cel ce face acest abuz local LIDERUL GRUPARII !!
care lege ma obliga pe mine cetateanul care nu mai am capacitate de plata sa suport servicile obligat impuse de un tert ca termocentrale cu scopul de a ma scoate din casa ? FALIMENTUL PERSONAL EXISTA de ce nu i dam in judeacta si castigam in instanta, ma poti tu obliga sa mi pierd casa ? vrem lege constitutionala nu neconstitutionala impusa politic, vrem drepturi nu doar sclavie impusa politic ! nu vrem revolutie instigata de golani impusi politic, vrem democratie !
Postat 05 Aprilie 2013, 13:34 de instanta si dreptate
Prostilor
Neandertalilor, acest protest a fost impotriva METODEI de exploatare a gazelor de sist! Informati-va inainte. Si acum sariti cu raspunsurile de marionete ce sunteti! Ma p*s pe voi!
Postat 05 Aprilie 2013, 13:26 de Necredinciosul
daca vreti adevarul, eu am fost ieri acolo, dar eu sunt pro sanatate nu pro Rusia sau alte inventii
treziti-va oameni buni!!! Oradea va fi afecatata! Nu putem bea gaz! Si au fost mai mult de 80 de persoane(Daca n-ati fost acolo nu ziceti). Si copiii n-au fost manevrati in scop politic. ce porcarii debitati! Copiii au fost acolo pentru ca parintii doresc pentru ei un viitor macar la fel de bun ca prezentul, nu otravit.
Postat 05 Aprilie 2013, 12:57 de Cetatean
nu aveti minte delok au lins oo stapanii ?
hai ciolanul la impartit fie stanga, fie dreapta si romanul e scos din casa cu copii si purcel :)))) nu aveti minte delok au lins oo stapanii ? nu se poate asa ceva nu o sa asteptam pana vine PDL la putere sa ne bucuram de bogatii ? cat platim noi caldura comparativ cu alte judete si de ce ?
Postat 05 Aprilie 2013, 12:37 de ha,ha, ha, ha, ha
fara rationament nu faceti decat sa i nenorociti si pe altii.
sa stiti ca de cele mai multe ori constat cu stupoare ca unii in disperare nu mai gandesc asa de nesiguri sunt ei de viata lor, rupeti va mental de politic si ganditi ca o natie de gospodari nu i ajutati pe altii sa si atinga varful politic, fara rationament nu faceti decat sa i nenorociti si pe altii. de ce sa nu ma bucur de ce putem avea ?
Postat 05 Aprilie 2013, 12:28 de ce urat
manevrarea politica nu i lasati decat cand suntem noi la guvern !!!
au iesit cativa cu copii sa i invete cum sa atace politic in clasa alti copii , manevrarea copiilor in scop politic e grav :)) oricum vrem exploatarea doar nu o sa le pastram pentru altii, vreti nu vreti noi vrem BELSUG nu prostime manevrata POLITIC , iti dai seama ca daca era PDL la GUVERN ce va mai scote in strazi la proest, tampiti din pacate !!!
Postat 05 Aprilie 2013, 12:22 de nu noi vrem PDL
@ eli, bla bla, tero
Dar, Adrian Criș nu știe să numere. Alte ziare au văzut 250 de participanți, el a văzut doar 200. Deci a avut grijă să nu exagereze. Măi băieți, pe voi cine vă plătește să băgați comentariile astea? Mînca-v-ar gazele de șist să vă mănînce!
Postat 05 Aprilie 2013, 12:07 de ABC
eli
crisule nu stii sa numeri ? ce 200 de persoane ? vai ce articol........pe ai uitat sa ma pui la socoteala
Postat 05 Aprilie 2013, 11:43 de ela
a cris
mai crisule ca de obicei nu te dezminti . ce 2oo de persoane ? daca au fost 70 e bine . da ce poze ai pus .hm sa para mai multi . ma intreb la indemnul cui n? eu stiuuuuuuuuuu
Postat 05 Aprilie 2013, 11:34 de bla bla
@tero
Bai tero, lasa cu minciuna si dezinformarea, am fost lejer 200, am fost acolo in primul rand. Au venit multi din Santmartin care nu vor sa le fie otravite fantanile Actiunea a fost una apolitica, chiar daca au fost persoane ce fac parte din partide la demonstrratie au fost in calitate de simpli cetateni .pe vuscan nu l-am vazut desi am auzit ca a fost acolo. Delegatia care a mers la prefect a fost formata din cetateni simpli(fara vuscan). Nu poti zice ca oradenii nu sunt impotriva gazelor de sist numai pt ca tu nu esti impotriva. Pancartele au fost facute multe de participanti si cateva de organizatori si pe bani putini. Asa ca oprestete cu propaganda corporatista
Postat 05 Aprilie 2013, 09:36 de Adrian
antikgb
...nişte cîrpe KGBiste. 80 de ...oaie fripte pretind că reprezintă Oradea. Mai daţi-o dracului de propagandă rusească......
Postat 05 Aprilie 2013, 09:24 de istvan
Felicitari
Felicitari romanilor care au protestat pentru calitatea vietii lor. Din pacate se confirma regula ca marea majoritate a populatiei este prea comoda sa isi apere drepturile si se mira apoi de rahatul servit de politicieni si companiile straine care ii platesc ca sa ne distruga tara si entitatea nationala. Copii de 8 ani au mai multa constiinta civica decat restu..... Bravo lor si trist pe de alta parte.
Postat 05 Aprilie 2013, 08:38 de Pisti
Bravo Oradea!
Felicitari Oradenilor ca au iesit in strada sa apere Romania impotriva otravirii Chevron! Frati romani,este nevoie de unitate!Tara noastra este atacata pe multiple planuri si este pe mana unui guvern de tradatori! Dumnezeu sa ocroteasca Romania!
Postat 05 Aprilie 2013, 07:42 de un roman
@tero
Bah tero esti un vagin bleg! Punct.
Postat 05 Aprilie 2013, 00:21 de Necredinciosul
Fara otrava in Romania
Romania verde, curata, fara gaze de sist si fara cianuri! Spunem NU OTRAVIRII IREVERSIBILE a solului si apelor freatice prin experimente chimice initiate de corporatii suspecte si sprijinite de administratie si de mass-media ingenuncheata! Oradea, ridica-te si lupta!
Postat 04 Aprilie 2013, 23:38 de Cae Indru
slabut
Nu au fost 200 ci maxim 80 de persoane si cam aceleasi ca la mitingul facut de liberali acum o luna plus Vuscan cu angajatii lui . Deci oradeni nu sunt impotriva gazelor de sist mai ales ca nu sunt afectati deloc.in rest o actiune cu multe pancarte pe banii unor ONG-uri pro-rusesti !!!
Postat 04 Aprilie 2013, 23:29 de tero
amanunt
"cinste" domnului subprefect Bitea care a refuzat sa vina in mijlocul nostru. Cu asa "fruntas" se confirma zicala "la ciolan inainte, la razboi inapoi"
Postat 04 Aprilie 2013, 22:08 de vera
amanunt
Ati uitat sa scrieti in articol si faptul ca prefectul a primit delegatia protestatarilor care i-a inmanat memoriul adresat guvernului. S-au v-ati grabit ca de obicei?????????????????
Postat 04 Aprilie 2013, 22:01 de vera
Ziua Naţională Anti-Fracturare
Astăzi, 4 Aprilie, este Ziua Naţională Anti-Fracturare ! 28 de Oraşe ies în stradă !!! ALĂTURAŢI-VĂ : http://stopfracturare.ro/
Postat 04 Aprilie 2013, 21:57 de ManolescuBD
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON