Pentru a noua duminică consecutivă, orădenii au protestat împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană. Aproape 200 de orădeni au mărşăluit prin oraş, pe un traseu ce a început în Piaţa Unirii, a continuat pe Republicii, apoi pe Bulevardul Dacia, până la intersecţia cu strada Transilvania.
Ca de fiecare dată, protestatarii au avut steaguri cu frunza-simbol a Roşiei Montane, bannere cu mesaje anti-exploatări, flacoane pline cu pietricele ori fluiere. Însoţiţi de jandarmi, au străbătut oraşul, astfel încât mesajele lor să ajungă la cât mai mulţi orădeni. De la ferestre ori din balcoane, mulţi i-au aplaudat, arătându-şi astfel susţinerea.
Marşul s-a încheiat o oră şi jumătate mai târziu, în zona verde de la intersecţia Dacia cu strada George Călinescu. În jurul statuii "Avânt" a sculptoriţei orădene Rodica Stanca Pamfil, protestatarii au aprins lumânări pentru victimele dezastrului de la Certej din 30 octombrie 1971.
Atunci, digul muntelui de steril al exploatării aurifere s-a rupt pe o lăţime de 80 de metri, iar în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril au înghiţit mai multe case şi blocuri. 89 de persoane au murit, iar alte 76 au fost rănite, dar oficial au fost declaraţi doar 48 de morţi. "Nu vrem ca o astfel de tragedie să se repete. Nu vrem să avem 8.900 de morţi", a spus unul dintre protestatarii orădeni.
După un moment de reculegere pentru morţii de la Certej, orădenii şi-au promis că se vor vedea şi duminica viitoare, la cel de-al zecelea protest. De data aceasta, ora adunării va fi 16.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.