Primăria şi-a făcut deja lista de priorităţi pentru următoarea perioadă de finanţare a proiectelor europene. "Proiectele au fost gândite astfel încât să încurajeze mediul de afaceri. Este foarte important ca acestea să genereze economie locală, care la rândul ei să producă venituri. De asemenea, va trebui să dezvoltăm infrastructura grea şi cea socială", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit edilului, obiectivele de pe lista de priorităţi presupun investiţii de circa 130 milioane de euro. Banii ar urma să fie cheltuiţi în proiecte pe domenii precum infrastructura grea, sprijinirea mediului de afaceri, patrimoniu şi turism, eficienţă energetică, infrastructură uşoară şi infastructură socială.
"Suma de 130 milioane euro reprezintă veniturile proprii ale municipiului pe aproape trei ani, dar obiectivele fixate sunt suficiente ca să se vadă un impact semnificativ în oraş", a spus Bolojan.
Pasaj pe sub Centrul Civic
Lista de priorităţi a municipalităţii este deschisă de investiţiile în infrastructura grea, estimate la circa 50 milioane de euro. În acest domeniu, municipalitatea ia în calcul construirea unui pasaj subteran sub Centrul Civic, care să lege bulevardul Magheru de cartierul Nufărul şi să facă posibilă amenajarea deasupra a unei noi pieţe publice care să poarte numele lui Emanuil Gojdu.
Acest lucru ar fluidiza circulaţia în zonă şi ar face posibilă apariţia unei artere pietonale începând din strada Republicii până în Cetate cu trecere prin strada Vasile Alecsandri şi Parcul 1 Decembrie.
Drum peste câmpuri
Municipalitatea şi-a mai propus construirea unui drum peste câmp care să lege comunele Sântandrei şi Borş, făcând posibilă ieşirea spre Biharia la viitoarea autostradă.
Noua cale de acces va începe în actuala şosea de centură printr-un pasaj suprateran peste liniile ferate de la drumul de Sântandrei, ca va traversa câmpurile pe direcţia parcului industrial Eurobusiness, sediul Frigoexpres şi drumul de Biharia. Artera va traversa Crişul Repede pe un pod care va fi construit în zona parcului industrial.
"Prin realizarea acestei artere, cei care fac afaceri în parcul industrial vor putea ieşi direct în autostradă, fapt care va genera noi zone de dezvoltare între Sântandrei, Borş şi Oradea", a spus Bolojan.
CET II va fi parc industrial
În ceea ce priveşte sprijinirea mediului de afaceri, municipalitatea şi-a mai propus investiţii de 20 milioane de euro care implică dotarea cu utilităţi a parcului industrial Eurobusiness II, amplasat în fostul tancodrom, precum şi preluarea CET II, urmată de ecologizarea amplasamentului şi racordarea lui la utilităţi în vederea transformării în parc industrial.
Printre proiectele care au ca obiect valorificarea potenţialului turistic al oraşului, estimate tot la 20 milioane de euro, municipalitatea a inclus pavarea pieţei Ferdinand, reabilitarea şi transformarea casei Darvas-la Roche într-un muzeu Art Nouveau şi reabilitarea sălii mari a fostului cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru. Tot pe această listă figurează şi reparaţiile capitale ale podului Ferdinand, care şi-a depăşit perioada de funcţionare, şi construirea parcării supraterane din strada George Bariţiu.
Curent cu economie
Tot 20 milioane de euro vrea să investească municipalitatea şi în proiecte care au ca scop creşterea eficienţiei energetice. Primăria vrea să continue proiectele de reabilitare a reţelelor şi punctelor termice din municipiu, dar şi să ia măsuri de reducere a consumului de energie electrică.
"Înlocuirea actualelor corpuri de iluminat cu corpuri cu led, mai economicoase, ar genera consumuri mult mai mici. Mai multe firme private ne-au propus un parteneriat. Ele să monteze pe cheltuiala lor lămpile cu led iar apoi să îşi recupereze investiţia din economia făcută la factura de curent, 80% urmând să le revină lor şi 20% oraşului. Am spus că nu este normal acest lucru şi că de acest lucru ar trebui să se ocupe Primăria. Dacă reuşim, vom face o economie de 500.000 de euro pe an la factura electrică, ceea ce e este o sumă importantă, din care s-ar putea face lucrări în oraş", a spus primarul.
Asfaltăm şi după 2014
Potrivit edilului, alte 20 milioane de euro ar urma să fie cheltuite în proiecte de infrastructură uşoară cum ar fi realizarea unui centru de management al traficului şi asfaltarea a 20-30 de străzi din vatra veche a oraşului.
Pe lista lucrărilor mai figurează proiecte de infrastructură socială cum ar fi reabilitarea de şcoli, licee şi spitale, dar şi construirea unui cămin pentru persoane vârstnice.
Primarul Ilie Bolojan a spus că lista de priorităţi a oraşului a fost deja discutată la nivelul conducerii municipalităţii şi urmează să fie supusă dezbaterii publice în perioada următoare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.