URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
08 Decembrie 2011, 15:46

Oradea va avea trei parcuri industriale

Parcul Eurobusiness din Şoseaua Borşului este doar începutul. Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că anul viitor Oradea va avea nu mai puţin de trei parcuri industriale, cu o suprafaţă totală de 162,6 hectare, în diferite stadii de implementare.

"Pe lângă Parcul Industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului, în care anul viitor vor introduce utilităţile, pentru 2012 ne-am propus amenajarea a încă două parcuri industriale în Şoseaua Ogorului şi în zona industrială din spatele CET I", a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Delia Ungur, directorul Parcului Industrial Eurobussines.

Cel mai mare parc industrial al oraşului va rămâne Eurobusiness I din Şoseaua Borşului, cu o suprafaţă totală de 121 hectare. Aici, municipalitatea a demarat deja lucrările de introducere a reţelelor de apă, canalizare, termoficare şi drumuri. Investiţia a fost adjudecată de firmele Construcţii Bihor, Drum Construct şi Energo Montaj pentru suma de 45 milioane lei şi are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului 2012.

Gradul de ocupare al zonei industriale este de 45%, municipalitatea având deja încheiate contracte de concesiune cu 26 de firme, dintre care Faist, Decoletaje şi Carbenta şi-au finalizat construcţiile în cursul acestui an, iar Shinheung funcţionează aici din 2010. Coreenii au făcut în acest an demersuri pentru cumpărarea terenului aferent fabricii, tranzacţie care va aduce bugetului local venituri de 800.000 de euro.

Zona industrială "Tancodrom"

Cel de-al doilea parc industrial al oraşului va avea o suprafaţă de 23,8 hectare şi va fi amenajat în Şoseaua Ogorului, lângă fostul tancodrom. În cursul acestei luni municipalitatea va organiza o dezbatere publică pe tema oportunităţii acestei investiţii urmând ca în luna ianuarie a anului viitor să fie finalizate documentele premergătoare construcţiei acestuia, iar în februarie să obţină titlul de parc industrial în baza căruia să poată organiza prima licitaţie pentru concesionarea terenului.

"Deocamdată nu am reuşit să alocăm parcului industrial decât o suprafaţă de 23,8 hectare, dar în zonă mai sunt 60 de hectare de teren administrate de Ministerul Apărării Naţionale. Sperăm să intrăm în posesia acestui teren prin Hotărâre de Guvern deoarece pentru antrenamentul structurilor locale ministerul nu are ce face cu această suprafaţă", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a spus că parcul industrial din Şoseaua Ogorului este gândit să servească firmelor orădene care vor să se relocheze şi nu au nevoie de suprafeţe mari de teren. "Avem obligaţia morală să oferim companiilor locale aceleaşi facilităţi de care beneficiază şi firmele care vin pentru prima dată în Oradea, în fond, şi unele şi altele, funcţionează pe aceeaşi piaţă", a spus Bolojan.

Fabrici lângă CET

Cel de-al treilea parc industrial gândit de municipalitate va avea o suprafaţă de 17,8 hectare şi va fi amplasat în spatele CET I cu ieşire la drumul uzinal. Amplasamentul va fi pus în valoare prin modernizarea drumului uzinal, care porneşte din sensul giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului şi ocoleşte zona industrială pentru a străbate cartierul Episcopia cu ieşire în strada Uzinelor în dreptul UAMT. Acest parc industrial are avantajul strategic al proximităţii liniei ferate, fapt care îi face pe reprezentanţii municipalităţii să fie încrezători în şansele de atragere a investitorilor.

Primarul Ilie Bolojan a spus că înfiinţarea în paralel a trei zone industriale va aşeza Oradea pe harta investitorilor. "Probabil că aceste parcuri vor fi mobilate în întregime abia peste cinci sau zece ani, dar prin amenajarea lor vom fi pe harta dezvoltării economice iar investitorii vor fi tentaţi să viziteze Oradea fie şi numai pentru a vedea ofertele", a spus edilul.

Pentru anul viitor municipalitatea pregăteşte o campanie de atragere a unor investiţii strategice în Eurobusiness Parc I având în vedere avantajul declanşării lucrărilor de introducere a infrastructurii, obţinerea titlului de parc industrial pentru zona din Şoseaua Ogorului şi demararea procedurilor pentru înfiinţarea parcului din spatele CET I. Valoarea investiţiilor care vor fi făcute în Eurobusiness Parc I sunt estimate pentru 2012, conform contractelor deja semnate, la circa 40 milioane euro, acestea urmând să genereze anul viitor nu mai puţin 500 noi locuri de muncă.

Dacă pentru infrastructura din primul parc industrial al oraşului, municipalitatea a atras fonduri europene, reţelele de drumuri, apă, canalizare şi termoficare din următoarele două parcuri vor fi suportate din bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ceausescule
Sau terminat banii Bolojane? Vinde tot si plateste datoriile facute acum idiotule, cu toti cu care te laudau mai ieri ptr. parcarile de la blocuri. Vinde voturi la unguri desteptule vindete pe tine precum pe Grebenisan. Ce o sa mai furati oare?
Postat 28 Ianuarie 2012, 17:30 de ionela
Parcuri industriale din Oradea uniti-va
Sa facem tot orasul un parc industrial pentru investitori ! Sa plece toti locuitorii, ca oricum fac numai probleme, sa vina investitorii si sa terminam odata cu balciul asta.
Postat 10 Decembrie 2011, 14:20 de Parcul uzinal
Cu ochii spre viitor!
Avem parcuri industriale, investitorii ne lipsesc, iar perspectiva nu este una incurajatoare. Un oras la granita de vest a Romaniei merita un alt destin! Am pierdut oportunitati cu care nu ne vom mai intalni niciodata. Raman cu speranta ca la anul ne vom trezi la realitatea zilelor noastre si, mai mult de atat, vom avea bunul simt, macar, de a privi spre viitorul european al Oradiei.
Postat 10 Decembrie 2011, 12:44 de safe
hai sa fie !
Cred ca se forteaza prea tare ideea de parc industrial. Parc industrial pe Borsului, pe Ogorului, la CET.... Ce-ar fi sa o luam treptat, sa nu aglomeram zona dintre aeroport si centura , cata vreme nu sunt cereri la nivelul de 100% la cel existent ! S-ar putea sa ne para rau mai tarziu....
Postat 10 Decembrie 2011, 10:07 de andrei
@paul
Mai baiatule, daca ai ajuns sa crezi in lacrimile unei femei, pe deasupra una de formatie "politician", e destul de grav. Iar daca nu mai suporti, emigreaza si nu ne mai obosi cu milogelile. Du-te si cerseste in Italia. In alta ordine de idei, dupe mine primaria n-ar trebui sa poata dispune de patrimoniul oarasului in functie de vointa politrucului aflat momentan la "butoane". Cind vinzi patrimoniul orasului e ca si cum ai taia gaina care face oua de aur. Maximul ar trebui sa fie concesionarea. Vinzarea trebuie interzisa.................
Postat 09 Decembrie 2011, 10:15 de petrache
pentru: Arhitectu' lu' peste
Ai dreptate : "cine a spus ca Oradea a avut in ultimii 65 de ani arhitect al orasului ?" ai perfecta dreptate. Zona industriala este langa CET II, toata zona de acolo este industriala , dar probabil acolo langa CET I sunt alte interese, cineva din staful lor are acolo teren , asa ca nu se mai tine cont ca acolo sunt locuinte si ca acolo traiesc oameni. Interesele sunt atat de mari incat nu se mai tine cont de nimic, iar asa zisa arhitecta a orasului nu este de fapt decat o marioneta care la fel ca si alti oameni pusi in functii de catre marele nostru primar. Ei nu sunt acolo pentru ceea ce stiu ei sunt acolo pentru ca nu au voie sa contrazica nici unul din proiectele sau ideile domnului primar , trebuie sa taca si sa execute. Nu stiu decat sa isi bata joc de oamenii de rand adica de noi toti prostii care l-am votat , iar cei care afc parte din "gasca " lor au fost si sunt in continuare protejati iar pt ei nu se aplica nici o lege. Acesta este orasul in care traim, asa am ales noi sa traim.
Postat 09 Decembrie 2011, 08:51 de AAAAAAAAAAAAAAAAAA
bun, dar
Daca am mai avea si aeroport international, altfel am vb cu orice investitor strain, dar asa, strainul se plange ca face 2 ore jumate pana in Cluj. Stiu din exeprienta proprie, si atunci alege cluj nu Oradea.
Postat 08 Decembrie 2011, 20:34 de vlad
mostenire romanesca
Societatea este astfel: Cel sarac munceste Cel bogat il exploateaza Militarul ii apara pe amandoi Contribuabilul plateste pentru toti trei Vagabondul se odihneste pentru toti patru Betivul bea pentru toti cinci Bancherul ii excrocheaza pe toti sase Avocatul ii insala pe toti sapte Doctorul ii omoara pe toti opt Cioclul ii ingroapa pe toti noua Politicianul traieste de pe urma tuturor celor zece…
Postat 08 Decembrie 2011, 18:46 de paul
HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
ANDREEA Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc a declarat „Suntem nişte tâmpiţi, dacă nu tăiem”. (pensiile) iar preşedintele Traian Băsescu a emis una dintre binecunoscutele sale hăhăieli. In schimb Elsa Fornero plange cand anunta taierea pensiilor. ASTA ESTE DIFERENTA dintre Romania si Italia!!!
Postat 08 Decembrie 2011, 18:24 de paul
Construiti oricum, numa' construiti !
In zona tancodromului sunt deja locuinte, este un intreg cartier nou construit acolo alaturi. Cat de inconstient trebuie sa fie arhitectul orasului pentru ca sa amestece locuintele cu zona industriala ? Sau pardon, cine a spus ca Oradea a avut in ultimii 65 de ani arhitect al orasului ?
Postat 08 Decembrie 2011, 16:14 de Arhitectu' lu' peste
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON