URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2011, 17:42

Oradea va avea începând de anul viitor un centru regional de intervenţie cardio-vasculară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şansele de supravieţurire a celor peste 350.000 de cardiaci din Bihor şi Hajdu-Bihar vor creşte. Reprezentanţii municipalităţii au semnat, joi, contractul de finanţare a proiectului privind înfiinţarea la Oradea a Centrului euroregional de intervenţie cardio-vasculară invazivă "Viva Anima".

Finanţat prin intermediului Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 proiectul, în valoare de 2 milioane de euro, are ca scop reducerea mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare în regiunea Bihor-Hajdu-Bihar şi reintegrarea pacienţilor în comunitatea locală şi pe piaţa muncii.

"Proiectul are o durată de implementare de 18 luni, dar sper ca în cea de-a doua jumătate a anului viitor să fie deja funcţional pentru că aici este vorba de salvarea de vieţi omeneşti", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp, în cadrul conferinţei de presă care a urmat semnării contractului. La eveniment au mai luat parte, printre alţii, chirurgul Jagomos Endre, în calitate de reprezentat al părţii ungare, parteneră în proiect, şi doctorul Virgil Popa de la Spitalul Judeţean, unde va fi amenajat noul centru.

Importante sunt cadrele medicale!

Conform proiectului, conceput iniţial pentru Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" şi transferat Spitalului Judeţean, care urmează să se specializeze în medicina de urgenţă, noul centru va fi amenajat la etajul III al clădirii. Printre obiectivele urmărite se mai numără achiziţionarea unui angiograf, specializarea timp de un an a unui număr de 20 de cadre medicale orădene în cadrul Clinicii "Auguszta" a Universităţii Debreţin şi elaborarea unei strategii euroregionale româno-ungare în domeniul cardiologiei.

Român de origine, dr. Jagamos Endre s-a stabilit cu familia în Debreţin, practică medicina în Suedia şi spune că scopul principal al proiectului îl constituie specializarea cadrelor medicale. "Cel mai mare câştig din acest proiect nu sunt dotările, în sănătate "marfa" nu este aparatul, oricât de performant ar fi, şi nici secţia hotelieră, pentru că nimeni nu vine la spital ca să stea confortabil, ci surorile medicale şi doctorii care produc rezultate", a declarat Jagamos.

Din suma totală de 2.029.581 euro, 1,8 milioane euro vor fi alocate părţii române pentru investiţii în infrastructură şi dotări, 227.960 euro revenind Universităţii Debreţin pentru perfecţionarea în domeniul chirurgiei cardio-vasculare a cadrelor medicale din viitorul centru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
povara
O cheltuiala in plus, care va seca spitalul de bani, si nu se va rezolva nimic. Vezi angiograful Oradea. Nu lucreaza nimeni la el, dar a costat o caruta de bani.
Postat 17 Noiembrie 2011, 18:49 de lucica ioan
de curiozitate cine va plati aceste operatii MEDICILOR?
BANDITI :)))!!! cu acordul vostru:))
Postat 17 Noiembrie 2011, 18:30 de supeer
de curiozitate cine va plati aceste operatii MEDICILOR?
orice operatie necesita costuri mari de unde? FRAUDE, TVA SPALAT sa ne ierte D-zeu isi fac loc numai pentru ei :medici:))) numai ei trebuie sa traiasca foarte bine restul muriti.DAR MACAR sa plateasca TAXE.Habar aveti cum bagam noi mortul in case cu asemenea tentatii: viata vesnica.
Postat 17 Noiembrie 2011, 18:29 de supeer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON