URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2012, 17:20

Oamenii lui Tokes, despre centrul Mecena: "Unde a dispărut un milion de euro?"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii Partidului Popular Maghiar din Transilvania au declanşat, marţi, un atac dur la adresa reprezentanţilor UDMR Bihor pornind de la situaţia centrului cultural Ady Endre din strada Codrilor aparţinând Fundaţiei Mecena.

"Pentru construcţia acestui centru s-a alocat suma de 1,2 milioane euro, iar acum că Fundaţia Mecena, care este proprietarul acestui imobil, nu a plătit taxele şi impozitele locale, Primăria Oradea scoate la licitaţie clădirea pentru o sumă de circa 200.000 euro. Ne punem întrebarea unde a dispărut un milion de euro?", a declarat vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) Szilagyi Zsolt, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în faţa centrului cultural.

Vicepreşedintele PPMT a făcut apel la liderii UDMR Bihor să facă publice costurile lucrărilor şi modul în care au gestionat fondurile alocate de Guvernul Ungar. "Cerem liderilor UDMR, domnului Kiss Alexandru, domnului Szabo Odon, doamnei Biro Rozalia şi domnului Lăcătuş Petru să facă public costul real al construcţiei clădirii", a spus Szilagyi Zsolt.

Fundaţia Mecena este prezidată de preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru şi îl are ca director pe consilierul judeţean Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor, iar ca membru al Curatoriului pe fostul viceprimar de Oradea, Rozalia Biro, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR. Fundaţia a fost condusă ani de zile de fostul deputat UDMR, Lakatos Peter, în prezent consilier în cadrul Curţii de Conturi.

Războiul maghiaro-maghiar

Conflictul dintre reprezentanţii PPMT şi cei ai UDMR Bihor pe marginea finanţărilor acordate fundaţiei Mecena este vechi de zece ani. Fostul episcop reformat Laszlo Tokes, în prezent europarlamentar, a acuzat încă din anul 2002 conducerea Uniunii că a deturnat în favoarea fundaţiei Mecena, cu sprijinul Guvernului Medgyessy, o finanţare în valoare de 320 milioane forinţi câştigată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului pentru construcţia unui centru cultural în satul natal al poetului Ady Endre din judeţul Satu Mare.

"Banii nu s-au acordat pe baza unui studiu de fezabilitate sau pe baza unui proiect aprobat de Guvernul maghiar din vremea aceea, ci pur şi simplu au obţinut banii pe baza unei promisiuni", a reluat marţi atacul Szilagyi Zsolt.

Liderul PPMT a acuzat conducerea UDMR că a gestionat proiectul în interesul propriu. "Ţelul iniţial al acestui proiect a fost deturnat iar banii au ajuns în mâini private şi nu comunitatea maghairă, ci numai un cerc restrâns a putut să beneficieze de această clădire", a declarat Szilagyi Zsolt.

Vicepreşedintele PPMT a mai spus că în loc să fie folosit pentru organizarea de evenimente culturale, centrul Ady Endre găzduieşte şedinţe de partid şi banchete. "Dacă ne uităm în ultimii ani ce feluri de evenimente s-au organizat aici putem spune că nu prea găsim niciun eveniment despre Ady Endre, nu prea găsim evenimente culturale, dar găsim foarte multe nunţi, banchete şi şedinţe de partid", a mai declarat Szilagyi.

În contul impozitelor...

Aşa cum BIHOREANUL a anunţat luni în exclusivitate, municipalitatea orădeană a scos la licitaţie cele două clădiri din strada Codrilor aparţinând fundaţiei Mecena în contul datoriilor acumulate faţă de bugetul local.

Imobilele din vecinătatea ştrandului municipal vor fi scoase la vânzare miercuri pentru suma de 891.000 lei, echivalentul a circa 195.000 euro, stabilită de evaluatorii Primăriei. În cazul în care acestea nu vor fi vândute la prima licitaţie la cea de-a doua procedură preţul de vânzare va porni de la 75% din suma iniţială iar la cea de a treia de la doar 50%.

Fundaţia datorează municipalităţii impozite pe clădire în valoare de 229.965 lei, echivalentul a 50.327 euro. Suma reprezintă impozite pe clădire şi penalităţi neachitate acumulate de-a lungul a circa şase ani, curând după darea în folosinţă a clădirii principale.

Potrivit contractului încheiat cu Primăria în 2003, fundaţia liderilor UDMR Bihor a primit în folosinţă gratuită 10.000 metri pătraţi din fosta incintă a Ştrandului Municipal, pentru 49 de ani, în schimbul acordării a 20 de burse de câte 200 lei lunar unor elevi şi studenţi merituoşi.

În ciuda dificultăţilor cu care s-a confruntat Fundaţia Mecena s-a achitat de-a lungul anilor de obligaţia de a plăti bursele pentru a nu pierde dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hotii care sriga hoootiiii
Si cand spuneam noi ca ungurii sunt hoti ziceati ca discriminam. Fura din cele mai vechi timpuri :pamant,istorie,religie........si culmea se cred cinstiti.
Postat 10 Octombrie 2012, 09:56 de Roman
intrebarea este adresata procuraturii ?
au facut si plangere la procuratura ?
Postat 09 Octombrie 2012, 20:17 de @LEPRE udemeriste
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON