URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2012, 17:26

Nu ţi-ai plătit dările sau ai bijuterii? Nu primeşti ajutor social

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, Simona Vesa, a prezentat, miercuri, câteva dintre reglementările noi aduse de modificările şi completările normelor metodologice de aplicare a Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, care au fost aprobate luni, 30 ianuarie, de către Guvern, şi care vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Între altele, Vesa a punctat că nu pot primi beneficii sociale cei care deţin obiecte de artă, bijuterii şi metalele preţioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare ori obiecte de colecţie, dar nici cei care nu îşi vor plăti impozitele şi taxele locale.

"Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local în termen de 5 luni atrage reluarea dreptului la beneficiile de asistentă socială, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. În cazul neachitarii taxelor în termenul de 5 luni, dreptul la beneficiile de asistentă socială încetează", a afirmat şefa AJPIS.

Potrivit acesteia, noile reglementări vor simplifica procedura de acordare a beneficiilor de asistenţă socială prin completarea unei singure cereri pentru venitul minim garantat şi pentru alocaţia pentru susţinerea familiei (adică fosta alocaţie complementară, care se acordă funcţie de veniturile pe membru de familie). Totodată, birocraţia va fi redusă şi prin faptul că lista bunurilor considerate de strictă necesitate şi lista bunurilor ce conduc la excluderea drepturilor au fost înlocuite cu o singură listă de bunuri care duce la excluderea solicitantului de la acordarea dreptului de ajutor social.

Drepturile de acordare a venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei se stabilesc prin dispoziţie a primarului pe baza anchetelor sociale şi a "Listei bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea drepturilor". Titularii ajutorului social sau cei ai alocaţiei pentru susţinerea familiei au obligaţia de a depune din 6 în 6 luni, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia.

O altă prevedere este că în cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei, vor fi luaţi în considerare şi copiii în vârsta de până la 18 ani, care urmează o formă de învăţământ în străinătate, doar dacă respectivele unităţi de învăţământ prezintă dovezi privind frecventarea acestor cursuri şcolare. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani care termină cele 10 clase obligatorii de învăţământ, aceştia vor fi luaţi în calcul, la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei.

Potrivit evidenţelor municipalităţii orădene, numărul persoanelor beneficiare de venit minim garantat este de 517, numărul beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei este de 1.889, iar cel al mamelor care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului este de 3.128 persoane.

Vesa a mai punctat că în perioada următoare, AJPIS va iniţia campanii de informare a autorităţilor publice locale pentru popularizarea noutăţilor legislative şi a procedurilor de urmat în vederea stabilirii drepturilor de beneficii de asistenţă socială şi a noilor formulare adoptate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
astaia sunt PDL isti
ce datorii au astia la stat a ti da fooc Ministerului FINANTELOR , mai bine nu stiti ,acum vor sa va ia si indemnizatia copilului ca sa nu si recunoasca incompatibilitatile in functii :))))) vai de noi batuti cu furca si toporul merita si dati hrana la caine, dar cine stie poate aici se va si ajunge, nu stim noi ce aduce ziua de maine!
Postat 02 Februarie 2012, 10:05 de ha, ha, ha, ha
Re: AJPIS
Ce vrei AJPIS ? A zis cineva altceva ? Iar vesa se scrie cu V, nu cu v.
Postat 01 Februarie 2012, 20:01 de Vesa
Am da' n-am !?!
Abia aştept să-mi vină acasă inspectorul constatator, să-mi cotrobăie prin dulap după blana de vulpe polară rămasă moştenire de la bunică-mea, să nu mă creadă de provenienţă şi să-mi scormonescă prin sertare după chitanţa fiscală care ar arăta că nu e moştenire ci o achiziţie recentă. Că nu ştiu ceva. Dacă totuşi am cumpărat-o înainte de legea asta nouă, se pune, se ia sau se taie !?!
Postat 01 Februarie 2012, 19:56 de Pensionara cu biju
AJPIS
domnilor ziaristi, AJPS nu mai exista. daca domnisoara directoare nu a binevoit sa va informeze si acest aspect, ar trebui. Mai nou, practic din 13 ianuarie institutia in care sta domnisoara vesa se numeste AJPIS - Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala
Postat 01 Februarie 2012, 17:50 de AJPIS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON