URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Decembrie 2011, 18:25

Nebunie şi în Bihor: De trei ori mai mulţi solicitanţi la Înmatriculări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte cu câteva zile de intrarea în vigoare a noii legi privind taxa de poluare, bihorenii iau cu asalt Serviciul de Înmatriculări. Oamenii se postează la cozi încă de dimineaţa căci, după intrarea în vigoare a noii legi, unii proprietari de maşini vechi vor trebui să plătească o taxă ce ar putea să îi coste mult mai mult decât valoarea maşinii.

Bihoreni la cozi

De teama costurilor ridicate, înainte ca taxa să se majoreze, numai în ultima săptămână numărul celor care au trecut pe la Înmatriculări s-a triplat, iar angajaţii au fost nevoiţi să stea după program.

"În mod normal, avem 120-130 de înmatriculări zilnic, dar azi (joi - n.r) am făcut cam 300 de înmatriculări, ceea ce înseamnă că la ghişee au fost aproximativ 400 de oameni cărora li s-au preluat actele. În plus, pentru numere provizorii au fost cam 100-150 de persoane. Este foarte mult de lucru. La ora 16, la sfârşitul programului, îi aducem pe toţi înăuntru şi îi servim", a declarat joi pentru BIHOREANUL comisarul şef de poliţie Alexandru Laza, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor (SPCRPCIV) din cadrul Prefecturii.

Potrivit acestuia, aglomeraţia a început încă de săptămâna trecută, dar cei mai mulţi oameni au venit în ultimele 2-3 zile. Astfel, dacă până acum la cozile pentru preluarea actelor se stătea maxim 15 minute, acum timpii de aşteptare au urcat la aproximativ jumătate de oră.

Totodată, şi la Registrul Auto Român (RAR) Bihor sunt cozi. Numărul celor care solicită certificate de autenticitate a autovehiculelor, necesare la înmatriculare, a crescut în ultimele zile cu aproximativ 50%. "Lucrăm mai mult ca altă dată. Dacă înainte aveam de verificat 120-130 de maşini pe zi, acum sunt cam 180-185", a spus directorul interimar al RAR Bihor, Nicolae Filip.

E de aşteptat ca "nebunia" să continue şi vineri, când Serviciul de Înmatriculări lucrează până la ora 12, dar este posibil ca programul să se prelungească, în funcţie de numărul persoanelor care se vor prezenta la ghişee. La fel, RAR Bihor are program cu publicul până la ora 14. Angajaţii celor două instituţii vor reveni la serviciu marţi, 3 ianuarie.

"Lege usturătoare"

Potrivit noii legi, adoptată pe 15 decembrie de Camera Deputaţilor, taxa de mediu scade cu până la 25% faţă de variantele anterioare pentru autovehiculele nou înmatriculate în ţară, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei. Legea îi "loveşte" însă pe cei care şi-au înmatriculat maşinile înainte de 1 ianuarie 2007: taxa este obligatorie şi pentru acestea, chiar dacă au fost cumpărate de noi din România!

Aşa că românii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă o vor achita cu ocazia primei vânzări. "Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege", arată Ministerul Mediului într-un comunicat.

Astfel se va ajunge în situaţia în care în cazul unei Dacii 1310, care nu costă mai mult de 700-800 de euro, taxa de poluare să urce chiar şi la câteva mii de euro.

"Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului", mai arată comunicatul Ministerului Mediului.

Deşi era preconizat să intre în vigoare la începutul anului 2012, legea nu a fost deocamdată publicată în Monitorul Oficial şi nici cadrul în care ea va fi aplicată nu este foarte clar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Io
@Charles Cum adica ****? Dar tu ce esti?
Postat 01 Ianuarie 2012, 15:51 de ??
Doar Monarhia salveaza Romania!
Asta de semneaza /gabor/ e si **** si-i scrie Ministrului Mediului şi Pădurilor, László Borbély. Poate nu v-ati dat seama, dar UDMR-istii sunt cei mai mari hoti, caci au fost /la ciolan/ in absolut toate regimurile politice, atat la nivel central cat si local. Cetatenii maghiari de rand ar trebui sa se dezmeticeasca si sa-si dea seama ca traiesc la fel de rau ca si romanii, chiar daca au placute biligve si invatamant in limba maghiara. Astea-s fleacuri. Soselele sunt proaste, nivelul de trai e la limita saraciei lucii, sistemul de invatamant la pamant iar cel de sanatate in colaps. Asta au facut in 22 de ani politicienii unguri brat la brat cu cei romani!
Postat 31 Decembrie 2011, 10:02 de Charles
google translate
google translate ba' ?
Postat 30 Decembrie 2011, 22:25 de google
Rendező hazug
Mivel ment egyenesen a RAR Sir Philip, köztes, hogy a rendező, több, mint az emberek Érmihályfalva és Margate. Azt akarjuk, hogy közvetlenül az egykori rendező használt, ahogy akart. A legtöbb PDL nem tudja, hogyan kell tartani.
Postat 30 Decembrie 2011, 10:02 de gabor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON