URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
30 Septembrie 2011, 07:09

Municipalitatea pavează Parcul Traian ca un test pentru cum va arăta Piaţa Unirii

Municipalitatea pavează Parcul Traian ca un test pentru cum va arăta Piaţa Unirii Aşa va arăta pavajul din Parcul Traian. Vă place?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul Traian se va transforma în şantier. Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea primarului Ilie Bolojan, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reamenajare a zonei, investiţie estimată la circa 250.000 euro inclusiv TVA. "Este vorba de un proiect "test" pentru modul în care va arăta viitorul pavaj din strada Vasile Alecsandri şi din Pieţele Unirii şi Ferdinand", a declarat primarul în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat întâlnirea deliberativului local.

Bolojan mizează pe faptul că în urma reamenajării Parcului Traian, orădenii vor putea să îşi facă o idee cu privire la modul în care vor arăta după reabilitare cele mai importante zone centrale ale oraşului. "Vrem să evităm să dăm cu capul de zid astfel încât la licitaţia de anul viitor să mergem la sigur. O piaţă a Unirii nereuşită ar fi un lucru extrem de grav", a spus Bolojan.

Reamenajarea Parcului Traian implică pavarea cu granit italian a unei suprafeţe de circa 1.500 metri pătraţi, amenajarea de spaţii verzi, înlocuirea mobilierului stradal şi a corpurilor de iluminat. Durata de execuţie a lucrărilor este estimată la patru luni. Lucrările la pavaj va fi realizat chiar de meşteri italieni.

Grădina publică "Ciuperca"

În cadrul şedinţei de joi, aleşii orădenilor au mai aprobat cu unanimitate de voturi proiectul municipalităţii de reamenjare a dealului Ciuperca în vederea transformării lui într-o grădină publică. "Dorim să amenajăm o zonă verde care să corespundă nevoilor de relaxare a orădenilor. În acest scop vom depune la începutul anului viitor un proiect prin care sperăm să obţinem finanţare nerambursabilă europeană", a spus Bolojan.

Primăria speră să obţină fonduri printr-un program transfrontalier româno-maghiar pentru reconfigurarea întregii zone. Proiectul presupune amenjarea de terase înierbate menite să stabilizeze versantul, oferind în acelaşi timp orădenilor o zonă de picnic, dar şi realizarea unui pârâu cu apă geotermală înconjurat cu vegetaţie specifică.

Alimentarea pârâului ar urma să se facă dintr-un puţ aflat în incinta Ştrandului Municipal. Pe deal ar urma să mai fie amenjată o zonă de tip "observator" cu vedere asupra oraşului şi se vor planta arbori de talie înaltă.

Nu parcaţi!

Consilierii orădenilor au mai aprobat şi regulamentul salubrităţii stradale în parcări. Conform acestuia, şoferii care îşi vor lăsa maşinile în parcările publice şi pe arterele principale din oraş în zilele de marţi şi joi între orele 18 - 21 vor risca amenzi între 50 şi 150 lei.

Sancţiunea se aplică inclusiv posesorilor de autovechicule care şi-au cumpărat tichet de parcare sau abonament. Măsura a fost luată la cererea Poliţiei Locale pentru ca maşinile RER Ecologic să poată mătura şi spăla străzile fără să fie nevoite să facă slalom printre autovehiculele "uitate" de şoferi pe marginea drumului. Restricţionarea parcării pe durata celor trei ore este semnalizată prin indicatoare de circulaţie în fiecare dintre parcările vizate de regulament.

Supervizori pe licitaţii

În cadrul şedinţei de joi, aleşii locali au mai hotărât, în unanimitate, însărcinarea angajaţilor Biroului de Achiziţii Publice din Primărie cu urmărirea tuturor procedurilor de achiziţii organizate de instituţiile subordonate Consiliului Local. Funcţionarii vor superviza achiziţiile făcute de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Municipal Gavril Curteanu, Administraţia Domeniului Public, Compania de Apă Oradea, OTL, Electrocentrale, Clubul Sportiv Municipal şi Casa de Cultură a Municipiului având inclusiv dreptul de a face parte din comisiile de evaluare ca experţi cooptaţi.

Academicianul de onoare

Tot cu unanimitate de voturi aleşii locali au aprobat, la cererea Institutului de Lingvistică "Iorgu-Iordan-Al Rosetti", acordarea titlului de "cetăţean de onoare" lingvistului Marius Sala, personalitate emblematică a culturii române, ca o recunoaştere a întregii activităţi.

Născut la Vaşcău în septembrie 1932, academicianul este doctor honorius causa al universităţilor din Arad, Craiova, Oradea şi Timişoara, profesor invitat al universităţilor din Heidelberg, Ciudat de Mexico, Koln, Frankfurt, Ovideo, Malaga, Madrid şi Udine, şi este membru titular al Academiei Române din anul 2001.

După toate probabilităţile academicianului îi va fi decernat titlul de "cetăţean de onoare" în şedinţa festivă care va avea loc pe 12 octombrie, de Ziua Oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
trebuie placi mari ca sa pui piciorul intreg
restul prostie si eventual cauciuc nu in loc de UMPLUTURA :))) aruncati banii in vat , tocurile distrug tot ce faceti sau trebuie sa umblam desculti?!!!!! numai .... ne gestioneaza si administreaza, toate scursurile sociale sunt lihniti dupa banii nostri in rest non calitate profesionala.Faceti ceva pe termen lung 5 ani, macar.
Postat 30 Septembrie 2011, 09:06 de aceiasi macaz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON