URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Decembrie 2012, 18:30

Moş Crăciun a adus o autospecială nouă pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moş Crăciun a fost bun şi anul acesta a dăruit Serviciului Judeţean de Ambulanţă o autospecială nou-nouţă, marca Volkswagen, dotată la cele mai înalte standarde.
Cheile au fost înmânate managerului Daniela Petrişor chiar de Moş în persoană, la sfârşitul săptămânii trecute.

"Maşina a fost primită de la Ministerul Sănătăţii, în cadrul programului de reînnoire a autosanitarelor din toată ţara. Este foarte performantă şi ne va ajuta în managementul urgenţei, deoarece celelalte maşini achiziţionate în urmă cu 3-4 ani au început să aibă unele probleme din cauza uzurii", a precizat miercuri dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al Serviciului.

Autospeciala va fi trimisă pe teren doar cu medici specialişti în urgenţă sau medici cu atestat în medicina de urgenţă, beneficiind inclusiv de sisteme de telemedicină cu ajutorul cărora medicii de la ambulanţă pot comunica foarte uşor cu cei din Unitatea de Primire a Urgenţelor, schimbând păreri legate de diagnostic. În cazul unui pacient cu probleme cardiace de exemplu, pot fi transmise uşor rezultatele unui EKG medicilor din spital.

Ambulanţa de urgenţă de tip C2 este cea mai performanta autosanitară de la SAJ Bihor, un "mini spital pe roţi" care, între altele, are în dotare pe lângă targa standard şi defibrilator manual cu posibilitatea efectuării de telemedicină, seringi electrice, aparat de ventilaţie mecanică, aspiratoare de secreţii, medicaţie de urgenţă, dispozitive speciale pentru imobilizarea şi transportul pacienţilor politraumatizaţi.

Acest tip de autospecială este destinată intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă. Echipajul ambulanţei tip C2 este coordonat obligatoriu de un medic special pregătit în urgenţe, iar în componenţa echipajului mai activează un asistent medical de urgenţă şi un ambulanţier (conducător auto cu pregătire medicală în urgenţe).

În prezent, parcul auto al SAJ Bihor este format de 65 autosanitare ultradotate, împărţite în mai multe categorii, în funcţie de dotare dar şi de calificarea personalului din echipaj: 6 ambulanţe tipul C2, 7 ambulanţe tip B1 (destinate intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor, echipată cu medic, asistent medical, ambulanţier), 24 ambulanţe tip B2 (pentru acordarea de prim ajutor calificat, echipată cu asistent medical specializat în urgenţe şi un ambulanţier), 12 ambulanţe tip A1 (pentru transportul sanitar neasistat al unui singur pacient, echipat cu unul sau doi ambulanţieri sau un ambulanţier şi un asistent medical), 9 ambulanţe tipul A2 (pentru transportul sanitar neasistat al unuia sau mai multor pacienţi pe targă sau scaune, echipaj format din unul sau doi ambulanţieri) şi 7 autosanitare de consult la domiciliu, de tip ACD (echipaj format de minim o persoană, un medic de medicină generală/medicină de familie, cu carnet de conducere şi cu pregătire în acordarea primului ajutor avansat în cazurile de urgenţă şi după caz, un conducător auto ambulanţier).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON