Panică, săptămâna trecută, printre locuitorii comunei bihorene Sălard: o bubuitură uriaşă i-a scos din case, în miez de noapte. "S-a întâmplat în noaptea de luni spre marţi, între orele 2.30 şi 3 fără un sfert", a explicat, luni, pentru BIHOREANUL, primarul din Sălard, Nagy Miklos.
Ce s-a întâmplat exact, nimeni nu ştie. Cert este că sătenii au auzit un zgomot puternic, ca o explozie, iar mulţi dintre ei s-au ales cu geamurile caselor crăpate. "Zgomotul s-a auzit şi în Sârbi şi Tăuteu, dar nicio clădire n-a explodat nicăieri", a precizat Nagy. Altfel spus, întreaga comună a auzit năpasta, dar nimeni n-a văzut-o.
"Unii spun că au văzut înainte de explozie urme de foc şi fum pe cer", a mai spus primarul. Motiv pentru care cea mai plauzibilă variantă este că undeva în comună a căzut un meteorit. Cu toate acestea, nimeni n-a fost prea aproape de eveniment, dovadă fiind că nimeni n-a sesizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.
Varianta meteoritului căzut în Sălard este susţinută şi de un crater găsit în ziua următoare pe un teren din jurul comunei. "Este un crater mic, care nu ştiu dacă putea fi cauzat de o explozie aşa de mare", a declarat Nagy. Localnicii n-au găsit urme de vreun material necunoscut în crater, dar nu exclud să găsească alte cratere prin comună, dat fiind că multe dintre terenurile agricole sunt încă nerecoltate.
Totodată, la solicitarea primăriei, un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a prelevat, joia trecută, probe din solul din crater. "S-a constatat că nu a fost contaminat radiologic", a declarat lt. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana. Dacă acolo ar fi căzut cu adevărat un meteorit, solul ar fi fost contaminat.
Alte răspunsuri nu s-au mai putut da pentru localnicii din Sălard. "Oamenii speriaţi au venit la mine să le spun ce-a fost, dar eu sunt un om simplu şi a trebuit să caut răspunsuri. Am întrebat la Apărarea Civilă şi mi-au spus că nu s-a întâmplat nimic. Aşa că nici eu nu ştiu: ori e secret ori chiar n-a fost nimic", a mai spus edilul. Drept urmare, cel puţin deocamdată, bubuitura din Sălard rămâne cu pagube, dar fără sursă...
Citeşte pe această temă şi: "Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, "vizitat" de un meteorit"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.