Nemulţumiţi de Hotărârea de Guvern 887/2013, care aprobă acordul petrolier al companiilor East West Petroleum şi NIS Petrol în perimetrul bihorean EX-3 Băile Felix, liderii bihoreni ai partidelor Mişcarea Populară şi Forţa Civică par decişi să ceară judecătorilor să anuleze actul.
Această intenţie a fost anunţată încă de săptămâna trecută, însă miercuri politicienii au remis presei locale documentul care dovedeşte că au de gând să se ţină de cuvânt: o cerere de conciliere remisă Guvernului şi depusă şi la Prefectura Bihor. Concret, politicienii urmează paşii Legii Contenciosului Administrativ şi propun Guvernului să rezolve situaţia care îi nemulţumeşte, adică să anuleze de bună-voie HG-ul în cauză.
În solicitare, aliaţii din PMP-FC invocă şase motive pentru care Guvernul ar trebui să se răzgândească. Unul dintre ele este că HG-ul nu respectă "unele dispoziţii" din Legea Minelor, dar şi că hotărârea a fost emisă în lipsa unor avize şi acorduri prevăzute de legislaţia specială, fără însă să se precizeze care anume.
Al treilea motiv invocat este că HG-ul a fost emis fără consultarea bihorenilor care au domiciliul în perimetrul Băile Felix, iar al patrulea că prospecţiunile petroliere, "urmate sau neurmate de exploatare", ar afecta iremediabil pânza freatică şi "resursa economică principală a zonei", adică rezerva de apă geotermală. "Raţiunea de a fi a Băilor Felix urmând să dispară în mod logic şi obiectiv, din cauza unei hotărâri de guvern negândite, neanalizate, nepotrivite, nenecesare, dar catastrofale", se arată în solicitarea politicienilor bihoreni.
În plus, solicitarea arată că perimetrul Băile Felix se suprapune cu Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, dar şi cu rezervele de apă potabile ale Oradiei, din acumularea de la Fughiu.
"Apreciem că cele prezentate mai sus, deşi de notorietate publică, nu au fost comunicate Guvernului României, altminteri un guvern informat nu ar fi putut emite o hotărâre de genul pe care o solicităm a fi anulată", se mai arată în cererea de conciliere.
După cum se ştie, pe 14 noiembrie, Guvernul a avizat prin HG acordul petrolier semnat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi compania East West Petroleum pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. Acordul îi conferă firmei canadiene ca, împreună cu partenerii de la NIS Petrol, să exploreze şi să exploateze resursele petroliere, ecologiştii acuzând că acordul vizează resursele de gaze de şist ale judeţului. În acelaşi timp, însă, autorităţile, inclusiv ministrul Mediului, Rovana Plumb, susţine că acordul încheiat de ANRM vizează exclusiv resursele de petrol şi gaze naturale din perimetru.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.