URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 Decembrie 2011, 15:13

Mircea Matei, la Oradea: CET ar trebui să ieftinească gigacaloria!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Electroncetrale ar trebui să vândă gigacaloria la un preţ unic pe toată Oradea. "Existenţa a două preţuri pentru gigacaloria facturată populaţiei şi a două preţuri pentru agenţii economici este ilegală. Legea 325/2006 spune că la nivelul unei unităţi administrativ teritoriale trebuie să existe un singur preţ, nu contează că e persoană fizică sau juridică. Eventual, Primăria poate subvenţiona pentru populaţie parte din acest preţ", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Mircea Matei.

PDL-istul a curmat astfel orice speranţă a locuitorilor din Ioşia că vor plăti mai puţin pe gigacalorie faţă de restul oraşului pe motiv că punctele termice la care sunt racordaţi produc încălzire pe bază de apă geotermală, furnizată de Transgex, mai ieftină decât cea obţinută de Electrocentrale din cărbune.

"Să plătească la fel!"

După cum se ştie, Consiliul Local a decis preluarea de către CET, de la Transgex, a celor trei puncte termice din Ioşia Nord începând cu data de 1 decembrie. Întrucât consumatorii racordaţi plăteau până în noiembrie doar 103 lei pe gigacalorie, ca să evite un majorarea drastică a tarifelor, municipalitatea a propus ca aceştia să plătească peste iarnă 193 lei pe gigacalorie, urmând ca din primăvară preţul să fie aliniat la 235 lei, cât dau toţi orădenii.

Mircea Matei spune că acest lucru este ilegal. "Eu ştiu un singur lucru, că trebuie să fie un singur preţ! Legea tot aia este şi pentru Prefectură, şi pentru Consiliul Local Oradea", a spus preşedintele ANRSC.

Matei a atras atenţia asupra faptului că preţul unic pe gigacalorie este inclusiv pentru agenţii economici, fapt pentru care CET-ul ar trebui să pună capăt practicii de a factura gigacaloria la preţul întreg de 261 lei către agenţii economici racordaţi la reţeaua primară şi doar 219 lei pentru cei care au puncte termice.

O gigacalorie prea scumpă...

În ansamblul său, introducerea preţului unic nu ar fi însă un lucru neapărat rău, pentru că preţul plătit pe încălzire de marea masă a populaţiei ar trebui să scadă. "Consiliul Local ar trebui să facă o medie ponderată în funcţie ce dă Transgex şi CET în sistemul centralizat, iar preţul va scădea. Dacă mai facem o medie a tarifelor pentru agenţii economici, preţul scade din nou cu 8% - 10%", a spus preşedintele ANRSC.

Mircea Matei a mai spus că municipalitatea orădeană este beneficiara unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 77 milioane euro, iar clauzele contractuale ale proiectului privind modernizarea CET-ului prevăd printre altele că preţul gigacaloriei nu ar trebui să depăşească 8,5% din venitul mediu lunar al unui orădean.

Mai mult, preţul gigacaloriei ar trebui să fie precizat expres în contractul de finanţare, până cândva în anul 2030. "Sunt curios dacă preţul de 235 lei pe gigacalorie se încadrează în cei 8,5%. De asemenea, solicit Primăriei să publice pe site-ul său şi anexa 8 cu preţul gigacaloriei pentru ca lumea să ştie la ce preţ s-a angajat Primăria că va vinde pe viitor încălzirea. S-ar putea să constatăm că preţul din acest moment să fie deja preţul care ar trebui să fie practicat doar din 2016", a spus Matei.

Preşedintele ANRSC a spus că ,potrivit informaţiilor pe care le deţine, "la nivelul anului 2011 preţul gigacaloriei nu ar trebui să fie mai mare de 189 lei - 190 lei".

Mai multă transparenţă

Matei a cerut ca şi Compania de Apă Oradea să publice pe site-ul său contractul de finanţare pentru proiectul Aparegio de extindere a reţelelor de apă şi canalizare.

Acesta a dat de înţeles că, la fel, CAO ar practica tarife mai mari decât cele trecute în graficul convenit cu finanţatorul şi a atras atenţia asupra faptului că aceste abateri ar putea fi sancţionate grav de Comisia Europeană.

Preşedintele ANRSC a avertizat că suma încasată necuvenit va trebui rambursată ulterior bugetului Comunităţii Europene, deoarece în cazul câştigării unui proiect european, dacă banii primiţi nu sunt folosiţi conform contractului de finanţare, trebuie restituiţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Lingaii
@vdo: esti de kk la proriu. Nici cand sunt lucruri clar ilegale nu scoti kk din gura si continui sa-l mananci. Pofta Mare! @rasputin: Esti un impotent intelectual daca atat ai reusit sa scrii. Nu te obosi sa raspunzi, du-te la masa cu vdo. @safe: prostia umana poate fi cuantificata si prin lipsa de reactie a unora, altefel cica fosrte vocali, atunci cand drepturile tuturor sunt incalcate si banii practic furati din buzunarele noastre. @stefan: esti un limbist perfect, un sfertodoct care se da baban ca stie si el sa citeasca. Stai mai departe la dosul sefilor tai si las-i pe toti oradenii sa plateasca bani in plus. Atata minte ai! Esti un miriapod gelatinos! @Jidvei: papagal fara pene, habar nu ai ce inseamna piata reglementata si nici o idee despre liberalism. Pentru tine liberali sunt aia care sunt de dreapta sau stanga? Nici tu nu stii. ORADEA VA PLATI SCUMP ANI LA RAND PROASTELE DECIZII DE ACUM ALE CONSILIERILOR SI PRIMARIEI IN LEGATURA CU LIPSA UNEI STRATEGII ENERGETICE PE TERMEN LUNG !!!
Postat 05 Decembrie 2011, 12:35 de Celsius
mi frig
Io zic...hic....sa vindem un tramvai d'ala rosu si sa subventionam ca....aaa...caldura....ce???!!!
Postat 05 Decembrie 2011, 09:05 de vdo
vodca
Votca nu vrea sa se efteneasca?
Postat 04 Decembrie 2011, 23:05 de rasputin
”Epoca verde-portocalie” Ep. Inginer vs politruc.
I. Mircea Matei: "Eu ştiu un singur lucru, că trebuie să fie un singur preţ!”. 1. Legea 325/2006 este perfectă? De exemplu: între pct. 1, 8 şi 9 de la art. 40, nu există nici o contradicţie? 2. Care or fi componentele care formează preţul local/preţul local pentru populaţie la gigacaloria? 3. Cum definește Preşedintele ANRSC preţul unic pe gigacalorie? II. Preşedintele ANRSC a spus că: ”potrivit informaţiilor pe care le deţine, la nivelul anului 2011 preţul gigacaloriei nu ar trebui să fie mai mare de 189 lei - 190 lei\". 1. De ce ANRSC nu face şi nişte intervenţii pertinente şi profesionist documentate pe lângă primarul Bolojan, respectiv de ce nu vine cu nişte recomandări/soluţii? III. Pentru geniile de la Geotermal - U.O.: Voi ce propuneri/soluţii de valorificare superioară şi cât mai ieftină a energiei geotermale locale aveți? Sau este nevoie de vreun ...islandez?
Postat 04 Decembrie 2011, 19:08 de stefan
Pragul prostiei.
Mai jos de limita prostiei absolute nu poate cobari nimeni, chiar daca unii incearca intrarea in Cartea recordurilor.
Postat 03 Decembrie 2011, 17:26 de safe
@mateiu, zis si hotul
Ca orice usl-as, minti, sub o forma sau alta : acum minti prin omisiune (daca nu-ntelegi ce-i aia, treaba ta !). Exprimarea corecta este : daca s-ar recupera TOT (nu numai banii; terenuri, cladiri, etc) ce s-a furat din decembrie '89 si pana azi....poti sa vezi care-i diferenta ?! Asa ca daca s-ar recupera TOATE cele de mai sus, cred ca ne-am putea construi nu un cet, ce doua-trei !
Postat 03 Decembrie 2011, 06:51 de pinonel
Spre COMUNISM in zbor!
Pret unic legiferat inseamna comunism nu piata libera! Si daca e pe alese, de ce nu alege Primaria pretul mai mic de la Transgex ci pe cel mare (si marit) de la CET? CET-urile din toata tara sunt in moarte clinica, cartiere intregi din marile orase sau orasele mici in totalitate fiind lipsite de apa calda si incalzire! Ce urmeaza? Sa ne transforme pe toti, prin umflarea pretului Gigacal, in datornici, si sa ne puna sechestru pe apartamente?! O nationalizare mascata?! Spre asta ne indreptam? Dracu' sa va ia de politicieni romani!
Postat 03 Decembrie 2011, 06:37 de Jidvei
Un aburit care bate campii si se baga in seama ! !
asta bate campii !! Diferenta de pret intre agentul primar ( cel dinainte de schimbatorul de caldura ) si cel secundar cel dupa schimbatorul de caldura se datoreaza pierderilor din transferul si transportul de energie termica suplimentar !! Asta e ca boul care se duce la vaci si nu stie de ce . Voi stiti de ce ?
Postat 02 Decembrie 2011, 21:55 de s.
Hotul striga hotii
Are dreptate! daca Oradea ar recupera banii furati de gasca portocalie de dupa revolutiune, Oradea ar avea cea mai eiftina gigacalorie din tara. Sa vina banii de la Slobozia.
Postat 02 Decembrie 2011, 19:00 de Mateiu
deci,
Sa intelegem ca "cinstitul" Bolojan fura?
Postat 02 Decembrie 2011, 16:57 de kalla
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON