11 proiecte au fost finalizate, 24 sunt în faza de implementare, 6 au fost depuse finanţatorilor spre evaluare şi altele multe sunt în faza de pregătire. "Oradea ocupă primul loc în ţară după Iaşi din punct de vedere al proiectelor europene atrase!", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională pe anul 2013.
Viceprimarul a declarat că marele atu al municipalităţii orădene în cursa pentru atragerea de fonduri l-a constituit proximitatea frontierei. Pentru că a avut proiectele gata pregătite, municipiul de pe Crişul Repede a reuşit să atragă de unul singur nu mai puţin de 58% din fondurile puse la dispoziţia celor opt judeţe de graniţă din Ungaria şi România.
Potrivit raportului, DMPFI a finalizat până acum proiecte europene în valoare de 27,7 milioane euro, implementează investiţii de 215,6 milioane euro şi are în faza de evaluare proiecte în valoare de 18,7 milioane euro.
"2013 a fost un an greu, în care am lucrat pentru a pregăti marile proiecte, dar 2014 va fi un an şi mai greu, pentru că majoritatea lor intră în implementare", a declarat Mălan.
Cu bătaie de cap...
Marea provocare cu care se confruntă municipalitatea o constituie, potrivit directorului DMPFI, Marius Moş, varietatea proiectelor care intră în lucru. "Câteodată sărbătorim că am câştigat finanţarea pe un proiect, iar după aceea ne iau durerile de cap că începe implementarea lui. Efortul este cu atât mai mare cu cât este imposibil să le ştii pe toate, ori noi avem proiecte ce cuprind de la construcţia unei centrale pe gaz şi a unui aquaparc, până la până la blocuri operatorii şi reabilitări de blocuri", a spus Moş.
Şeful DMPFI a arătat că, având în vedere timpul scurt pentru depunerea documentaţiei, varietatea domeniilor şi complexitatea lucrărilor, în multe cazuri proiectele au trebuit date la refăcut înainte de a trece în faza de implementare.
"Ştiu că am fost criticaţi pentru faptul că am dat unele proiecte la refăcut, dar la fel s-a întâmplat peste tot în ţară. Din informaţiile pe care le deţin, peste 70% din proiectele depuse la nivelul regiunii de Nord Vest au proiectele revizuite", a declarat directorul.
Planuri mari
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, pe lângă investiţiile aflate deja în implementare, municipalitatea pregăteşte alte proiecte pentru care speră să obţină finanţare în ciclul bugetar următor.
Printre investiţiile vizate de Primărie se numără: construcţia de pasaje subterane în locul actualei turbogiraţii astfel încât deasupra lor să poată fi amenajată piaţa Emanuil Gojdu, amenajarea unei centuri ocolitoare lărgite care să lege peste câmpuri Calea Sântandreiului de intrarea în Biharia cu traversare peste Crişul Repede în vecinătatea parcului industrial şi modernizarea celor 252 de străzi neasfaltate din Oradea.
Pentru a reduce factura de căldură şi curent, printre priorităţile oraşului se mai numără anveloparea instituţiilor publice, a şcolilor şi spitalelor, precum şi înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat cu sisteme cu led care consumă cu 70% mai puţin decât actualele becuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.