Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat sâmbătă, în urma unei vizite în teren făcută la Marghita, că ştrandul realizat proiectul Parcului Balnear din localitate şi finanţat cu 1,2 milioane euro din fonduri europene are nereguli, confirmând astfel cele scrise de BIHOREANUL în luna aprilie.
"Trebuie să o spun cu supărare, cu amărăciune că la Marghita nu avem infrastructură de drum, de apă şi canal. Nu mai vorbesc de bazin, până ajungi la bazin îţi termini maşina şi nervii", a spus ministrul.
Eduard Hellvig s-a declarat profund nemulţumit de modul iresponsabil în care primarul Dorel Talpoş a gestionat proiectul. "Cel de-al doilea lucru pe care l-am sesizat a fost că nu există canalizare la bazinele din ştrand, e un sistem de decantare. Asta arată un pic de iresponsabilitate", a afirmat ministrul.
Hellvig s-a arătat revoltat că o echipă de control a Ministerului Dezvoltării a girat proiectul din Marghita, lăsând să înţeleagă că va lua măsuri. "Acolo a fost un control din ce ştiu eu. O echipă de monitorizare a făcut o evaluare spunând că "nu se justifică" (nr cele relatate de BIHOREANUL). Eu, personal, vreau să văd cine şi de ce a făcut asta", a spus ministrul.
Eduard Hellvig s-a arătat nemulţumit de felul în care primarul Dorel Talpoş a condus proiectul. "Nu poţi să gestionezi resursa financiară chiar aşa: să nu-ţi pese, să nu te intereseze şi să spui: "Lasă, nu contează, vând nişte terenuri ca să-şi facă alţii casă că am făcut acolo un bazin de înot"", a declarat ministrul.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, cel care l-a însoţit pe ministrul Eduard Hellvig în periplul său bihorean s-a declarat surprins de modul în care arată ştrandul din Marghita.
"Accesul până la ştrand e criminal. Mergi pe nişte străzi înguste şi desfundate şi la un moment dat chiar treci prin curtea cuiva, dacă se supără omul şi închide poarta nu mai ajungi la ştrand", a povestit Voloşeniuc. Preşedintele Consiliului Judeţean s-a arătat surprins de faptul că ştrandul poate funcţiona fără ca măcar să fie legat la canalizarea oraşului.
La momentul vizitei de sâmbătă ştrandul era deschis. "Nu ştiu dacă ştrandul funcţionează în mod normal sau a fost deschis doar pentru că am venit noi, dar când am ajuns acolo era pustiu. Cele două bazine erau pline deşi nu sunt legate la canalizare, ci se revarsă într-un fel de fosă, şi un bătrânel era în apă. Cred că l-au adus de exponat să nu pară că e ştrandul nefolosit", a povestit Voloşeniuc.
Parcul Balnear a fost unul din proiectele mari de infrastructură regionale, finanţat cu 3,8 milioane euro (plus TVA), din care 2,44 milioane contribuţie UE, iar restul cofinanţare de la Guvern prin Ministerul Dezvoltării şi Turismului (MDRT) şi de la consiliile locale beneficiare. Proiectul viza realizarea unor ştranduri în Beltiug (Satu Mare) şi Marghita (Bihor), respectiv modernizarea celui din Tăşnad (tot Satu Mare). După finalizare, cele trei ştranduri urmau să fie integrate într-un aşa-zis Parc Balnear al Regiunii de Nord-Vest.
În luna aprilie, BIHOREANUL a dezvăluit mai multe nereguli legate de lucrările de mântuială făcute la ştrandul Marghita începând de la lipsa căilor de acces către acesta şi faptul că bazinele, duşurile şi toaletele nu sunt legate la reţeaua de canalizare până la ilustrarea raportărilor făcute către finanţator cu poze prelucrate pe calculator ca şi cum bazinele ar fi pline de clienţi.
Primarul Dorel Talpoş a respins acuzaţiile afirmând că ştrandul este funcţional şi a negat vehement că ar fi trimis finanţatorilor poze trucate.
Citeşte mai multe despre neregulile acestui proiect în articolul: Ştrandul inventat: Primarul Marghitei a "spart" banii europeni pe un ştrand neterminat, pe care l-a prezentat Guvernului măsluit pe calculator
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.