URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Martie 2012, 13:31

Ministrul Borbely, la Oradea: Constructorii ar trebui să se unească pentru a putea participa la marile licitaţii pe investiţii de mediu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste o sută de reprezentanţi ai firmelor de construcţii din zona de vest a ţării, dar şi din Ungaria şi Polonia, reprezentanţi ai administraţiilor locale, consultanţi şi specialişti în construcţii şi arhitectură au participat, joi, la cea de-a cincea ediţie a conferinţei "Viitorul construcţiilor în partea de vest a României".

Conferinţa, organizată de Federaţia Patronilor Bihor, în sala de conferinţe a complexului Lotus Center, a fost deschisă de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely care a trecut în revistă greutăţile întâmpinate de companiile de profil după declanşarea crizei economice.

"Dacă în 2006 -2007 credeam că totul este posibil şi aveam o creştere economică de 8-9%, ulterior piaţa imobiliară s-a dus unde s-a dus şi în 2008 am ajuns să realizăm că nu poţi rezolva totul prin acumulare şi speculaţii la bursă. Acum numărul investiţiilor în imobiliare a scăzut. Nu este adevărat că nu mai sunt bani, ci doar că se investeşte mai puţin", a spus ministrul.

În unire stă puterea

În acest context, Borbely a îndemnat firmele de construcţii să se unească în clustere pentru a putea participa la marile licitaţii pentru lucrări de infrastructură pe care Ministerul Mediului şi Pădurilor le finanţează din fondul pentru mediu, colectat tot de la firme pe principiul "poluatorul plăteşte".

"Marele meu regret este că nu am reuşit să facem noi clustere în care firme puternice să încheie contracte şi să meargă împreună la licitaţii. Pentru că, ştiţi foarte bine că la o licitaţie de 30 milioane de euro poate veni doar o firmă foarte mare care poate dovedi că are o experienţă şi a făcut lucrări similare. În 2006-2007 s-a înfiripat ceva, dar după aia a rămas la nivel de dorinţă", a spus ministrul.

Laszlo Borbely şi-a exprimat convingerea că firmele de construcţii autohtone sunt suficient de puternice pentru a face faţă concurenţei internaţionale şi a îndemnat companiile să participe la licitaţiile organizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

"Anual, fondul de mediu are la dispoziţie un buget de 650 milioane de euro, investiţii "verzi" care se fac din taxele plătite de companii şi înseamnă reţele de alimentare cu apă, lucrări prin programul "Casa verde", parcuri şi alte lucrări", a spus ministrul.

La scor egal câştigă "gazdele"

În cadrul conferinţei de joi au mai luat cuvântul primarul Ilie Bolojan, care, la rândul său a îndemnat constructorii să participe la licitaţiile care vor fi organizate de municipalitate pentru extindere reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea conductelor de termoficare, a Cetăţii sau construcţia noului CET.

"Legea ne interzicem să favorizăm constructorii locali, dar, şi o spun cu toată responsabilitatea, atunci când se concurează umăr la umăr şi mai multe firme oferă acelaşi preţ, va câştiga întotdeauna orădeanul, dacă sunt diferenţe va câştiga firma care a oferit preţul mai mic", a spus Bolojan.

În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul, Orosz Csaba, vicepreşedintele MGYOSZ, organizaţie a oamenilor de afaceri din Ungaria, partener Federaţiei Patronilor Bihor, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii precum şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. La conferinţă au participat oameni de afaceri importanţi din Bihor, precum Ioan Micula, Ioan Mintaş, Florian Pantea, care au luat, la rândul lor, cuvântul.

Cadou inedit

Pentru că ministrul Laszlo Berbely a fost nevoit să părăsească lucrările pentru a-şi urma programul, directorul Administraţiei Bazinale de Apă "Crişuri", Pasztor Sandor, i-a oprit la ieşirea din sală pentru a-i face un cadou inedit.

Directorul i-a dăruit ministrului un banner pictat de 60 din cei 250 de copii care au participat la manifestările organizate pe 22 martie cu ocazia zilei internaţionale a apei. Plăcut impresionat, ministrul a promis să expună lucrarea pe unul din holurile Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ministerul anti-mediu
Parca Laci venise ca se semneaza doua proiecte pe axa 5, care poarta amprenta prostiei proverbiale a tovarasilor injineri de la Apele Romane. Pentru ei apele nu sunt un motiv de bucurie, un esantion marcant al frumusetii si bogatiei naturii, ci sunt o problema ce nu poate fi eliminata dar trebuie ascunsa pe cat posibil. In loc sa curete si sa protejeze cursurile de apa ei le acopera cu beton. In cazul asta e vorba de Adona si Crisul Mic. Si aceste lucrari impotriva mediului se fac, evident, cu bani de la mediu.
Postat 29 Martie 2012, 14:25 de Tritonul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON