Aflat în vizită la Oradea, ministrul Mediului Laszlo Borbely a fost întrebat de jurnalişti, în cazul unei conferinţe de presă, în ce stadiu sunt exploatările de gaze de şist, dat fiind că Agenţia Naţională de Resurse Minerale a eliberat acorduri petroliere de explorare şi exploatare a acestor gaze inclusiv în judeţul Bihor.
"Eu n-am dat aprobare pentru niciun fel de începere de lucrări. Ministerul Mediului nu are niciun document prin care cineva să spună că vrea să pornească vreo lucrare pe gaze de şist", a declarat Borbely, susţinând că, deocamdată, în România nicio companie petrolieră nu poate începe să folosească fracţionarea hidraulică pentru a capta gazele de şist.
Când companiile vor dori să înceapă lucrările efective, potrivit lui Borbely, vor trebui să ceară acord de mediu. "Atunci pornim studiul de impact, adunăm studii şi facem cercetare", a zis ministrul. El le-a precizat jurnaliştilor că sunt ţări europene care extrag aceste gaze de şist şi că SUA îşi asigură 48% din consum prin aceste gaze.
"Însă nu voi da niciun acord dacă nu sunt convins 100% că tehnica nu dăunează mediului", a spus ministrul, făcând astfel aceeaşi promisiune pe care a făcut-o şi în cazul exploatărilor de aur de la Roşia Montană.
Ministrul a declarat, însă, că nici el nu e foarte convins de companiile petroliere. "Personal, am mari reţineri (n.r. vizavi de extragerea gazelor de şist), pentru că se face o fracţionare hidraulică, ce înseamnă o cantitate foarte mare de apă care se pompează. Şi are unele urmări care ţin de activitatea seismică", a declarat Borbely.
Totodată, întrebat dacă ştie de situaţia Băilor 1 Mai, unde debitul de apă geotermală în lacul cu nuferi a scăzut considerabil, din pricina forajelor ilegale din comuna Sânmartin, ministrul a declarat că e la curent cu situaţia. "Am două materiale, unul de la Garda de Mediu şi altul de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, iar luni voi discuta problema cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale. E inadmisibil să se facă foraje prin curţi, iar ANRM trebuie să vadă situaţia acestor foraje şi să dea măsurile care se impun", a declarat Borbely.
Despre situaţia actuală a avizului pentru Roşia Montană, ministrul a spus că în prezent trebuie rezolvată problema devierii unui râu, care trebuie decisă prin Hotărâre de Guvern. "Dacă va fi o instalaţie la Roşia Montană, ea va fi una închisă, şi când ajunge cianura în batal va fi de o concentraţie aşa de mică, încât nu se va putea măsura", a mai spus Laszlo Borbely.
Află mai multe despre exploatările gazelor de şist din articolul: "Bihorul, stors de gaze"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.