URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2014, 11:28

Minerii de la Băiţa continuă protestul, blocaţi în gura unei galerii, în timp ce noul director numit de Ministerul Economiei şi-a preluat postul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tensiunile începute miercuri la SC Băiţa SA, cu sediul la Ştei, singura societate rămasă deschisă în România pentru extracţia minereurilor polimetalice, continuă, toţi cei 110 mineri blocându-se şi joi dimineaţă în gura unei galerii şi refuzând să înceapă programul de lucru.

Frica de închidere

"Toţi minerii continuă acţiunea de protest începută ieri (n.r. - miercuri) şi stau blocaţi în gura galeriei, până când vom primi garanţii că mina nu va fi închisă, aşa cum sunt veştile de la Bucureşti, iar cea mai bună garanţie este că doamna director Maria Trip va primi un nou mandat", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al SC Băiţa SA, Octavian Bortoş.

Minerii ar fi trebuit să intre în şut, pentru a începe programul de lucru zilnic, la ora 8 dimineaţa, dar nu au făcut-o. "Oamenii se tem de închiderea minei şi nu vor relua lucrul până la acordarea unui nou mandat doamnei director, altă garanţie nu este că mina de la Băiţa, singura din ţară care a mai rămas deschisă cu zăcăminte metalice, nu va fi închisă", a mai spus directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Şef nou, "închizător" de mine

Potrivit lui Octavian Bortoş, joi dimineaţă a ajuns la Ştei noul director numit de Ministerul Economiei. Acesta este Pompiliu Crai, fost director general al Companiei Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva în perioada 2005-2009, acum închisă, şi fost consilier judeţean din partea PNL în Consiliul Judeţean Hunedoara, acuzat de incompatibilitate de către ANI.

"Sunt aduşi oameni de la o societate închisă, ai noştri (n.r. - localnici) nu sunt buni, pentru că oamenii de aici trebuie forţaţi să plece, ca să vină alţii să închidă şi mina asta", a acuzat directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Demisie forţată

Protestul celor 110 mineri de la Băiţa a început miercuri dimineaţă, când oamenii s-au blocat în subteran, de teamă că mina va fi închisă şi ca exprimare a nemulţumirii că directoarea generală a societăţii, Maria Trip, a fost forţată să demisioneze.

Acţiunea a fost declanşată după ce cu o zi înainte, marţi, la Ştei a descins secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, care - potrivit angajaţilor - ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputându-i nerentabilitatea minei şi faptul că aceasta nu a fost închisă.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit la noi, a insultat-o pe doamna directoare Maria Trip şi a afirmat că mina este nerentabilă. După tot ceea ce am înţeles, ar urma ca mina să fie inundată, adică să nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic. Apa din subteran ar dizolva zăcămintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut şi molibden, şi s-ar infiltra cu încărcătură toxică în Crişul Băiţa, care trece prin Băiţa, Nucet, Câmpani şi Ştei, şi care se scurge în Crişul Negru, curgând apoi spre Beiuş şi Tinca", a explicat pentru BIHOREANUL inginerul Mihai Harn.

Conform spuselor acestuia, "doamna directoare Trip şi-a şi dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta".

Dezinteres la Minister

"Domnul secretar de stat Maricel Popa ne-a spus că am avut un management defectuos, că nu am închis mina. Am considerat că în aceste condiţii e normal să-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, încă în decembrie 2013, şi am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea şi exploatarea altor resurse, care în prezent nu sunt valorificate, dar nici măcar nu a fost citit. Aşa cred unii, că e mai eficient să închizi decât să exploatezi", a declarat pentru BIHOREANUL, miercuri, directoarea demisionară a SC Băiţa SA.

Maria Trip a declarat că planul de afaceri pe care l-a propus prevedea extinderea şi diversificarea exploatării, astfel încât la Băiţa să nu se mai extragă doar dolomită, ci şi alte minereuri, de cupru, zinc, plumb, molibden şi bismut.

În cursul zilei de miercuri, la Băiţa s-a deplasat şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care a încercat să-i convingă pe mineri să reia lucrul, însă fără succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON