URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2013, 19:44

Megalicitaţie! Primăria pune la bătaie 53 milioane euro în cea mai mare licitaţie din istoria oraşului pentru un nou CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului va avea loc în vara acestui an. Municipalitatea a finalizat documentaţia pentru achiziţionarea unei centrale noi pe gaz pentru Electrocentrale, investiţie estimată la circa 53 milioane euro.

"Sperăm ca în vara acestui an să putem face adjudecarea licitaţiei, iar în iarna anului 2014-2015 să putem funcţiona cu noua centrală", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dat fiind că termenul limită de punere în funcţiune a noii centrale va fi de 18 luni de la adjudecarea licitaţiei, edilul a anunţat că municipalitatea a început demersurile pentru prelungirea autorizaţiei de funcţionare a actualelor cazane pe cărbune.

"Până acum am demarat operaţiunile de prelungire a autorizaţiei de funcţionare a vechiului CET, autorizaţie care expiră la finalul acestui an. Având în vedere că Primăria a făcut demersuri pentru conformarea la standardele de mediu şi prelungirea se face doar până la punerea în funcţiune a noii centrale, nu văd să fie probleme în obţinerea acestei prelungiri", a spus primarul.

De altfel, în cadrul conferinţei de joi, Ilie Bolojan şi-a manifestat convingerea că înainte de jumătatea anului municipalitatea va avea deja organizate toate licitaţiile pentru implementarea proiectului pe termie.

În prezent, municipalitatea pregăteşte adjudecarea licitaţiei pentru reabilitarea celor 17 kilometri de reţea magistrală, lucrări estimate la circa 65 milioane lei. Câştigătorul licitaţiei va fi anunţat public pe 14 martie.

De asemenea, pe 11 martie Primăria va relua licitaţia pentru asistenţă tehnică a lucrărilor. Municipalitatea a ridicat la 1,2 milioane euro suma ofertată pentru aceste servicii după ce la preţul iniţial, de 900.000 euro, nu avut niciun ofertant.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că municipalitatea a obţinut acceptul Ministerului Fondurilor Europene ca banii economisiţi în urma licitaţiilor pe termie să fie redirecţionaţi tot spre Oradea, urmând să fie folosiţi la înlocuirea reţelelor pentru limitarea pierderilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Io
Romi Negus pentru primar, afara cu mitica si popica si taranul din Alesd, Romi macar e oradean!
Postat 10 Martie 2013, 20:14 de Cinkapana
@ Bill
Asa e, sunt instalatii de desulfurare, desprafuire, etc care curata fumul in proportie de peste 99,99%. Asa e, dar rusii au spaguit la greu pe netrebnicii care vor sa ne faca sclavii lor, ai rusilor si ai netrebnicilor ! Minte cu nerusinare si nea ilie si celalalt bolo, raspopitul, ca UE a impus centrala pe gaz ! UE a finantat centrale pe carbune in Timisoara-Sud, Govora sau Holboca-Iasi.
Postat 09 Martie 2013, 07:30 de .
Feriti-va de omul prost care are gaze la cap
La danezi functioneaza mari centrale pe fosili, cu turbine care ard carbune pulverizat, iar agentul termic care pleaca la 90 grade ajunge la o distanta de 70 km la 89 grade. Nu gaze care costa, nu conducte care crapa la prea mare caldura, nu pierderi prin izolatii, s.a.m.d. Centrala Fredericia care acopera 25% din Danemarca spre exemplu are 70-75 de angajati, iar totul este digitizat ca pe Star Trek, inclusiv cu monitorizare printr-un canal satelit care avertizeaza daxa se depaseste popluarea cu 0,01%. Nu a trebuit avertizarea decat odata in ultimii 22 de ani, cand au trimis echipa de management in vizita sa se recalifice in Romania, la centrala de la Tg. Jiu. Noul management a a cresut computerizarea si a impus poluarea zonei la ... coeficient zero. Danemarca evita gazele pe motive de costuri, asa ca foloseste mai mult vantul, soarele si caldura pamantului, care vin pe gratis si fara chemare de la primarii.
Postat 08 Martie 2013, 16:55 de Bill
aer curat
Energia in acest moment e extrem de scumpa oricare ar fi sursa de producere.Avem parcuri eoline cu o putere instalata mai mare ca a celor 2-ua reactoare de la Cernavoda,da' curentu' se scumpeste!Modul in care functioneaza acum CET-ul nu e deloc normal.Cantitatea de carbune,(despre care nu mai vorbesc ce poluare face!!)"arsa" ,e cat vor muschii unora!Macar la gaz va fi contorizare si,putin mai greu cu furatu'.
Postat 08 Martie 2013, 14:31 de eco
Bine-ar fi sa fie bine !
Raman la parerea, prin nimic combatuta, ca trebuia facut un referendum in legatura cu combustibilul folosit de noua termocentrala ! Sunt pt. carbune, e la doi pasi, genera locuri de munca, taxe, impozite, etc, etc de care beneficia Bihorul/Romania. Cu gazul rusesc se vor ,,arde" rau ! Nu nea ilie, nu asa-zisii ,,alesi" locali, se vor arde oradenii ! TOTI ! Pt. ca TOTI oradenii participam prin taxe si impozite tot mai mari la subventionarea pretului Gca-ei.
Postat 07 Martie 2013, 21:04 de pinonel
poate
poate era si mai bine daca era si cu deseuri inflamabile sortate din cele ce se arunca la groapa de gunoi,sau,,cum am mai vazut in alte state ,,si cu biogaz,depinde de normele europene,ca,,,sigur s ar face ceva economii...
Postat 07 Martie 2013, 20:19 de moshu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON