URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
23 Iulie 2013, 08:59

Mega-licitaţie! Garanţia de participare la licitaţia pentru achiziţionarea noii centrale pe gaz se ridică la peste 800.000 euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului a intrat în linie dreaptă. Anunţul privind achiziţia noii centrale pe gaz, care va înlocui actualele cazane pe cărbune şi păcură ale Electrocentrale, a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Termenul limită de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziţie în cadrul căreia va fi achiziţionată noua centrală, al cărei preţ estimativ se ridică la aproape 55 milioane euro, a fost stabilit pentru 17 septembrie. Având în vedere sumele mari puse în joc, garanţia de participare la licitaţie se ridică la 813.000 euro.

Licitaţia din septembrie are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie, care să înlocuiască actualul CET pe cărbune.

Complet automatizată, noua centrală va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 metri cubi, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va trebui să se ocupe de proiectarea şi execuţia lucrării, precum şi de instruirea angajaţilor care vor opera pe noua centrală. Executantul va trebui să îşi asume un termen de finalizare de 18 luni, sub ameninţarea unor sancţiuni de minimum 0,3% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.

Achiziţia noii centrale este finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene şi 45% din fonduri de la bugetul de stat, diferenţa fiind asigurată de către municipalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
si inca 5 milioane pt mine, asta nu stiai!
auzi tu Hiraul, stii mai multe ca SRIul, mama-mama, ce bazat esti. (in afirmatii nefondate binenteles.) singurul lucru in care ai avut dreptate e ca Bolojan incearca sa repare nepasarea lui Filip care cu pierderi de 50% pe magistrale si cu un CET falimentar nu a facut nimic pe tema termoficarii. nu poti sa lasi jumatate din oradeni fara caldura la iarna, cand nu au nici o alternativa, inca.
Postat 25 Iulie 2013, 00:05 de unu
De la rusi se trage viitorul pe numai 5 milioane euro convertibili din ruble
Hai sa fin sobri. Problema CET nu e de ieri ci de prin 2004-2005 cind ardea porumbul ca sa scoata energie pentru ferma si fabrica de lapte a directorului de neclintit Gligor de la Ursad si Cociuba. Bolojan stie chestiunea de cind era prefect, asadar din 2005 incoace. Timpit nu e din cauza faptului ca este un individ plin de rautate, ura si incrincenare de felul lui. Treaba sta in afacerea mare care vine din transferul de gestiune si sursa energetica. La afacerea asta cu gazul bagat in CET primarul are promise 5 milioane euro, pentru ca nu e doar achizitia instalatiei ci si expoatarea in viitor. Dar mai povetim si dupa ce intra SRI pe fir.
Postat 23 Iulie 2013, 13:13 de Hiraul
Bolojan e prea profund pentru noi
Eu nu sunt legat la termoficarea orasului si am incalzire proprie pe cazan cu lemne. Nici nu am nevoie de CET, dar inseamna ca trebuie sa platesc si eu, din impozitele si taxele pe care le platesc la oras, investitia asta de care nu are nevoie cam jumatate de oras. Cum isi permite cineva sa plateasca din banii mei caldura de care ar beneficia altul si nu tot cetateanul. Concluzia e cea din titlu.
Postat 23 Iulie 2013, 13:04 de Care
<pii> a ridicat o problema reala
Municipalitatea este actionar, parca cu vreo 20%, in Distrigaz Vest. Se poate marii participarea pana la 49%, lucru pe care majoritarii din firma sunt de acord. Asta inseamna cel mult 6-7 milioane euro, care ar fi alocati pentru dezvoltarea retelei de alimentare cu gaze pe cele aproape 800 de strazi ale orasului cu extravilan cu tot. Asa fiecare ar avea sursa de caldura, pe principiul cat consuma atat plateste, iar interesul general ar fi satisfacut inclusiv prin disparitia sacului fara fund CET si punerea in exploatare, vanzare sau concesionare a terenului acestui mastodont inutil, la o suma care ar crea nu numai acoperirea oricaror cheltuieli ci chiar profit pentru municipalitate. Singura piedica in calea eficientei evidente este insa primarul nostru.
Postat 23 Iulie 2013, 12:50 de Juji
E normal să se pregătească terenul pentru Gazprom şi producţia sa tradiţională !?!
... gazele de şist nu sunt pentru cine se pregăteşte, de atâta timp, ci pentru cine se nimereşte de la Gazprom !?!
Postat 23 Iulie 2013, 12:41 de Carp III
mai bine licitau pt retea de gaz
mai bine faceau o megalicitatie de banii aia ca sa bage conductele/reteaua de gaz in oras la toate blocurile, asa ca in orice oras normal. sa mai lase primaria mafia locala si sustinerea cetului. e complet aiurea sa platesti un cet in 2013 si sa ti se impuna facturi cat china, doar pt ca cineva are tot interesul sa tina ruina aia dec cet penibil si mancator din banii oradenilor.
Postat 23 Iulie 2013, 10:02 de pii
GAZPROM
Toate statele cauta solutii alternative pentru a scapa de gazul rusesc, iar noi ce facem????Daca pe carbune de abia ne-am putut plati intretinerea...pe gaz ce vom face?????????Si pe gaz vom avea exact aceleasi pierderi, doar ca vom plati mult mai mult!Trebuie facut ceva in aceasta privinta cat mai urgent posibil !!!
Postat 23 Iulie 2013, 09:32 de un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON