Liberalul Ilie Bolojan mizează câştigarea celui de-al doilea mandat de primar de Oradea pe îmbunătăţirea calităţii vieţii orădenilor.
Candidatul USL şi-a propus ca, în cazul în care va fi reales, să afalteze toate străzile municipiului până la finalul celui de-al doilea mandat. "Oradea are capacitatea de a moderniza cele 150 de străzi neasfaltate în următorii patru ani, astfel încât toţi locuitorii cartierelor vechi ale oraşului să poată ajunge acasă pe asfalt", a declarat Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Candidatul a spus că asfaltarea unui număr de 25-30 de străzi pe an este o ţintă realizabilă, dar că această sarcină va trebui precedată cu rezolvarea problemelor legate de infrastructură. "În vara acestui an, şi în cursul anului viitor, se va face înlocuirea tuturor reţelelor din zona de case a cartierului Ioşia, iar în zona Oncea la fel, astfel încât să se poată trece la asfaltarea străzilor", a spus candidatul.
Gazul nu va scumpi încălzirea
În ceea ce priveşte orădenii care stau la bloc, liberalul a dat asigurări că aceştia vor beneficia de servicii mai bune prin trecerea încălzirii oraşului de pe centrala pe cărbune care funcţionează în prezent, pe viitoarea centrală pe gaz, fără ca populaţia să plătească mai mult pe gigacalorie.
"Chiar dacă preţul gazului va creşte în continuare, impactul materiei prime asupra costului gigacaloriei va fi atenuat. Centrala nu doar încălzeşte apa, aşa cum fac centralele de apartament, ci produce energie electrică pe care o vinde, şi pentru că nu poluează şi foloseşte un sistem de cogenerare va beneficia de tot felul de bonusuri. Mai mult, dacă va creşte preţul gazului, va creşte şi cel al energiei electrice, aşa că orădenii nu vor plăti mai mult", a spus Bolojan, apreciind că preţul gigacaloriei orădene obţinute pe gaz se va situa sub media pe ţară.
Pariul cu "sănătatea"
Având în vedere faptul că spitalele orădene au trecut în subordinea Primăriei, Ilie Bolojan a mai vorbit despre sistemul de sănătate afirmând că se va concentra, la fel ca până acum, pe creşterea calităţii spaţiilor sanitare prin achiziţionarea celor mai bune dotări cât şi pe îmbunătăţirea pregătirii medicilor orădeni.
"La Spitalul Judeţean de Urgenţă vom pune în funcţiune un sistem care să permită orice fel de analize, pentru că astăzi pentru un RMN pacienţii trebuiesc duşi la Clinica Pelican, ceea ce înseamnă pierderi de timp şi bani şi poate însemna chiar pierderi de vieţi omeneşti. Achiziţionând astfel de dotări performante va trebui să ne calificăm şi medicii pentru a lucra pe această aparatură", a spus Bolojan.
Pentru tineri şi bătrâni
Candidatul nu a uitat să vorbească nici de sistemul de învăţământ, unde a promis că va reabilita clădirile colegiilor Iosif Vulcan şi Mihai Eminescu, dar a vorbit şi despre necesitatea specializării tinerilor într-o meserie, fapt care să le asigure ulterior accesul pe piaţa muncii. "Vom susţine transformarea unor licee industriale în şcoli profesionale, astfel încât tinerii care termină şcoala să aibă un loc de muncă asigurat", a spus Bolojan.
Referitor la proiectele din domeniul social, Bolojan a mai amintit necesitatea amenajării unui centru pentru vârstinici susţinut exclusiv de sistemul public. "Avem în Oradea circa 50.000 de pensionari şi mulţi dintre ei nu au copii lângă ei care să îi îngrijească. Va trebui să facem ceva pentru aceşti oameni", a afirmat liberalul.
Primăria va construi locuinţe sociale
Mai mult, Bolojan intenţionează chiar să transforme municipalitatea într-un actor activ pe piaţa imobiliară prin demararea unor proiecte care să vizeze construirea de locuinţe sociale. "Putem să punem teren la dispoziţia unor investitori desemnaţi pe bază de licitaţie, aceştia să construiască locuinţe sociale, după care din 100 de apartamente să dea 20 la Primărie pentru a rezolva cazurile sociale", a spus candidatul.
La intervenţia jurnaliştilor, care au arătat că sistemul seamănă cu cel gândit de Consiliul Judeţean la implementarea cartierului Kiss de locuinţe sociale, care s-a dovedit în final o investiţie imobiliară în locuinţe de lux, Bolojan a spus că nu va repeta experienţa cartierului Luceafărul. "Ideiile care au stat la baza acestui proiect nu au fost proaste, ci modul în care acesta a fost pus în practică", a spus primarul.
În conferinţa de presă de miercuri, Ilie Bolojan a mai vorbit despre un proiect privind amenajarea de parcuri în toate zonele oraşului Tokay, Gutenberg, Ioan Bogdan şi chiar pe dealuri, în capătul străzii Louis Pasteur, şi despre extinderea zonei împădurite din municipiu prin efectuarea de plantări pe nu mai puţin de 77 hectare în incinta zonei de protecţie a Uzinei de Apă, dar şi pe marginea şoselei de centură.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.