URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2014, 19:02

Măsură preventivă: Ca să evite apariţia unui focar de boala limbii albastre, Prefectura a interzis târgurile de animale în Bihor

Prefectul Claudiu Pop a anunţat într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, că, întrunit cu o zi înainte, Comitetul judeţean pentru combaterea bolilor a dispus mai multe măsuri preventive pentru a evita apariţia la unor cazuri de boală a limbii albastre la animalele rumegătoare, ţinând cont de reglementările primite la nivel naţional, de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).

"Măsura principală luată ieri este de închidere a tuturor târgurilor de animale din Bihor, începând de ieri până 5 octombrie. Fac precizarea că este o acţiune preventivă, pentru ca această pandemie să nu se transfere şi în Bihor. Am informat primarii despre acest lucru şi de asemenea, şi Poliţia Bihor, care împreună cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor întreprinde controale pentru duce la îndeplinire a acestei dispoziţii", a declarat Pop.

Prefectul a ţinut să accentueze că măsura este una preventivă, deoarece "deocamdată în Bihor nu s-a înregistrat niciun caz de boală a limbii albastre".

Boala este produsă de un virus, afectând rumegătoarele, şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage (care se hrănesc cu sânge) şi nu prin contact direct între animale, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu sunt un pericol pentru sănătatea omului.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar în legătură cu apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau cu tăierile de necesitate.
În plus, trebuie respectate regulile sanitar-veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Primul caz de boala limbii albastre a fost diagnosticat în România pe 22 august, în judeţul Buzău. Într-un bilanţ transmis săptămâna trecută, ANSVSA preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj. Dintre animalele bolnave, 32 au murit.

Pe de altă parte, în cursul zilei de joi, trei focare de boala limbii albastre au fost confirmate şi în Mehedinţi, unde există şi alte 16 suspiciuni, iar autorităţile sanitar-veterinare au decis să închidă pe termen nelimitat toate cele şapte târguri de animale din judeţ.

Consiliului Ştiinţific al ANSVSA a ajuns la concluzia că, din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Milka scapa chiar daca e cu totul albastra !!!
.
Postat 12 Septembrie 2014, 08:43 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON