URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
19 Decembrie 2013, 16:25

Martir şi poet. Asociaţia "Cei 40 de Mucenici" a lansat postum un volum de poezii al fostului deţinut politic Petru Şereş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost martir şi poet. Asociaţia "Cei 40 de Mucenici" a lansat miercuri la Primărie volumul de versuri "Amintiri de groază din infernul pământean", purtând semnătura fostului deţinut politic Petru Şereş.

Publicat postum, volumul a apărut sub coordonarea istoricului şi jurnalistului Cristina Puşcaş, care l-a cunoscut pe autor în timpul documentărilor pentru lucrarea de doctorat.

"L-am cunoscut pe domnul Şereş în 2008, în timpul documentărilor făcute pentru teza de doctorat. L-am vizitat acasă şi primul lucru care m-a impresionat era că avea o cameră plină de cărţi. Ştiind că nu are nici soţie, nici copii, m-am întrebat cui va lăsa atâtea cărţi. Un an mai târziu, vizitându-l, mi-a dat un manuscris. I-am promis că va vedea lumina tiparului atunci când posibilităţile financiare îmi vor permite", a povestit asistenţei Cristina Puşcaş.

Volumul a văzut lumina tiparului luna aceasta cu sprijinul municipalităţii orădene, Cristina Puşcaş mulţumind, în numele autorului, viceprimarului Ovidiu Mureşan şi şefului Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, Mircea Oaie, pentru sprijinul acordat.

La evenimentul organizat în sala mare a Primăriei, plină ochi, au luat parte Lucian Silaghi, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Bihor, viceprimarul Ovidiu Mureşan, deputatul Florica Cherecheş, şeful Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, istoricii Mihai Drecin, Ion Zainea şi Gabriel Moisa, foşti deţinuţi politici şi foarte mulţi tineri.

Masterand în anul I la Istorie, Cristian Culiciu, strănepot al autorului, a vorbit asistenţei despre vremurile dictaturii comuniste şi pătimirile lui Petru Şereş. "În anii 1948-1949 a avut loc o schimbare fundamentală a legislaţiei. Oricine putea fi arestat pentru orice. Spre exemplu, unchiul meu nu a aflat niciodată motivele pentru care a fost închis. Da, a fost fiu de chiabur, era greco-catolic, atunci religie interzisă, da, citea mult şi mai ales multă poezie, dar asta nu înseamnă că trebuia închis", a spus Culiciu.

Născut în 1928 la Sântandrei, Petru Şereş a fost arestat în aprilie 1951, pe când era student, pentru "manifestări duşmănoase la adresa regimului". Tânărul a fost închis la Constanţa, Cernavodă şi Capul Midia în perioada iunie 1951 - august 1952, unde avea să fie supus unui tratament inuman. Frigul, foamea, mizeria şi munca silnică l-au îmbolnăvit pe deţinut de hepatită, ajugând să slăbească 30 de kilograme într-un singur an.

Drame similare au trăit şi alţi foşti deţinuţi politici prezenţi în sală. Conducerea AFDPR Bihor i-a recompesat pe aceştia cu diplome pentru curajul de care au dat dovadă, opunându-se mai mult sau mai puţin făţiş, dictaturii comuniste. Iar foştii deţinuţi politici ajunşi acum la vârsta senectuţii au primit cu lacrimi în ochi micul gest de recunoştinţă din partea urmaşilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
felicitari Cristina
Felicitari Cristina! Tine-o tot asa!
Postat 20 Decembrie 2013, 16:30 de unu
rusine Dihoreanul !
pana mai ieri va bateati joc de fata asta prin fituica voastra, acuma o dam cotita. va da clasa fata asta la toti, si profesional si moral ! o fi prwoasta daca va si saluta !
Postat 19 Decembrie 2013, 22:31 de Agentul Termic
POSTUM
...............................POSTUM......................
Postat 19 Decembrie 2013, 21:14 de POSTUM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON